Şeffaflık istiyoruz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Bağlar’da uygulanacak olan kentsel dönüşüm projesi kaygılara neden oluyor.

Şeffaflık istiyoruz

Diyarbakır'ın en kalabalık ilçesi olan Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesinde 53 dönümlük alan, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle riskli ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınması ile ilgili çalışmalar devam ederken, kamuoyunda farklı tartımalarda başlatıldı.

'MESLEK ODALARI ŞEFFAF BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİYOR'

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Bağlar kentsel dönüşümü ile ilgili Maden Mühendisleri Odasında basın toplantısı düzenledi. “Şeffaf bir kentsel dönüşüm istiyoruz” talebi ile yapılan basın açıklamasını TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun okudu. Kentsel dönüşüm kavramının, kentsel sorunların çözümüne yönelik ortaya çıkan yeni bir seçenek olduğunu hatırlatan Doğan Hatun,  “Kentsel dönüşümün özellikle riskli alan uygulamaları batıda rant bölgemizde ise ranta güvenlik amacı da eklenerek yürütülmektedir” dedi.

'KENTİN DİNAMİKLERİ SÜRECE DAHİL EDİLMELİ'

Kentsel dönüşüm projelerinin, kent dinamiklerinin süreçlere dahil edildiği, rant amacı gütmeyen projeler olması gerektiğini belirten Hatun, “Ne yazık ki Türkiye’de uygulanan örneklerinin çoğu bu minvalde değildir. Türkiye örnekleri bir tarafa coğrafyamızda özellikle çatışmalı süreçlerden sonra kentler bir bütünen yıkılmasa bile güvenlik gerekçesi ile tamamen riskli alan ilan edildi ve sığ bir kentsel dönüşümün yolu açılmış oldu. Bunun en güncel örneği ise tüm yıkılan kentlerle birlikte Sur ve Nusaybin özelindedir.  Bu nedenle Kaynartepe mahallesinde yapılması düşünülen kentsel dönüşüm projesi sürecini endişe ile takip etmekteyiz” dedi.

'MESLEK ODALARI İLE BİLGİ PAYLAŞILMIYOR'

Bağların, Diyarbakır'ın en büyük ve en kalabalık merkez ilçesi olduğunu hatırlatan Hatun, şunları söyledi: “Kaynartepe Mahallesi de yoğun nüfusa sahip Bağlar ilçesi merkez mahallelerindendir. Kaynartepe kentsel dönüşüm projesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde, Bağlar Belediyesi ve projenin diğer bileşenleri ile bir ekip kurularak halka projenin anlatılacağı beyan ediliyor ancak  proje çalışmalarının başladığı ilk günden sürece dahil edilmesi ve  danışılması gereken biz meslek odaları ile herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmamıştır. İlgili Kurumlara konu ile ilgili yazdığımız yazılara ya cevap verilmedi ya da bilgi belge yok denilerek sürece dahil olmamız istenmedi.

'SURİÇİ BÖLGESİNDE YAPILAN KENTSEL DÖNÜŞÜME BENZETİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Yetkililer, projenin halka anlatılması için irtibat büroları kurulacağını ifade etmektedir. Kentsel dönüşüm projelerinin halka anlatılması değil halkın projenin her aşamasına dahil edilmesi gerekir. Ayrıca 1,5 yıldır ön hazırlıkların yapıldığı beyan ediliyor, peki bu neden şimdi halkla paylaşılıyor? Kaynartepe kentsel dönüşüm projesi için “Yerinde dönüşüm modeli ile isteyen evinin ya da işyerinin bedelini alıp çıkacak isteyen de burada kalacak. Tercih tamamen aziz milletimizin olacak. “ diye ifade ediliyor. Ancak bunun böyle yürütülmediğine Suriçi bölgesinde yapılan kentsel dönüşüm projelerinde de tanık olduk. İşin içine rant girince yerinde kalmayı tercih eden halkın sözleşmeleri dahi iptal edildi. Bu gibi mağduriyetlerin yaşanmaması için vatandaşın haklarının yasal dayanaklarla garanti altına alınması gerekmektedir. Bağlar’daki kentsel dönüşüm uygulamasının, Suriçi Bölgesinde yapılan kentsel dönüşüme benzetilmesine izin vermeyeceğiz.

'RANTÇI İKTİDAR VE ÇEVRESİ VATANDAŞLARIN EVLERİNE ŞİMDİDEN GÖZ DİKMİŞ'

Ayrıca vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. Rantçı iktidar ve çevresi vatandaşların evlerine şimdiden göz dikmişler. Vatandaşların doğru kanallardan doğru bilgiye ulaşmadan herhangi bir protokolü imzalamamaları ve yasal haklarını araştırarak hareket etmelerinin doğru olacağını düşünmekteyiz. Biz TMMOB olarak; güvenlik ve rant amacı gütmeyen halkı merkeze alan ve yerinde yapılacak dönüşüme karşı değiliz. Bu sürecin şeffaf yönetilmesini, projenin tüm süreçlerinin yerel halkla birlikte yürütülmesini, hak sahiplerinin mağdur edilmemesini, kentteki tüm dinamiklerin projenin bileşeni yapılmasını, dönüşüm alanında yeterli analizlerin yapılmasını ve bu analizler doğrultusunda yerelin ne istediğine odaklanarak çözümler üretilmesini gerektiğini söylüyoruz. Aksi takdirde her türlü yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler