Aralarında Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi, Kürt Demokrasi Partisi, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi, Partiya Kurdistani ve Katılımcı Demokrasi Partisi üyelerinin de bulunduğu bir grup, ellerinde Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bayraklarıyla Şeyh Said Meydanı’nda bir araya geldi.
Grup adına Türkçe açıklamalarda bulunan Özgürlük ve Sosyalizm Partisi Diyarbakır İl Başkanı Nusrettin Macin, PKK’nın, Kürt halkının ulaşmış olduğu düzeyi ve kazanımları hesaba katmadan yeniden çatışma ortamını derinleştirdiğini söyledi. Macin şöyle dedi;
"Türkiye devleti, kendi devlet tecrübelerinden hiç bir ders çıkarmamışçasına, 90 yıldır sürdürdüğü siyaseti yeniden tekrarlayarak bir sonuca varacağını düşünüyor. PKK ise, Kürdistan halkının ulaşmış olduğu düzeyi ve kazanımları hesaba katmadan, yeniden çatışma ortamını derinleştiriyor.
PKK'YA ÇAĞRI YAPILDI
Öncelikle PKK’yi, kazılan hendeklerle, ‘’şehirlerde özgür alanlar yaratma’’ ve çatışmaları derinleştirme siyasetiyle,Kürdistan halkına zarar verdiğini görmeye çağırıyoruz. Silahla değil demokratik sivil siyasetle ve milyonların katımlıyla sivil itaatsizlik temelinde çözüm arama dinamiğine herkesi omuz vermeye çağırıyoruz.
Devlete sesleniyoruz: kör siyasette direnmeyi aşarak Kürt/Kürdistan meselesi ile yüzleşmenin zamanı gelip geçmiştir. Güney ve Güney Batı’daki sınırlarında Kürdistan ile komşu oldun. Bu durumu tank, top ve özel komando birlikleriyle geri çeviremezsin. Kürdistan’da fiili OHAL’e son vermeye, Özel Komando birliklerinin Kürdistan’a sevkiyatını durdurmaya, gönderilenleri geri çekmeye çağırıyoruz.
ŞİDDET VE BASKILAR
Türkiye Devletini Kürt halkına şiddet ve baskı yüzünü değil demokratik yüzünü göstermede cesaretle davranmaya çağırıyoruz.
Birleşmiş Milletleri, Avrupa Birliği’ni ve tüm dünya kamuoyunu daha aktif bir şekilde Kürdistan sorununun çözümüne müdahale etmeye çağırıyoruz. Kuzey Kürdistan’daki tüm siyasal kesimlerin, Türkiye devleti ile muhattap olacağı, uluslararası garantörlerin de içinde yer alacağı yeni bir ‘’çözüm süreci’’ni başlatalım diyoruz. Demokratik ve siyasal çözüm için, Türkiye Devleti Kürt diliyle ana dilde eğitim-öğretim, Kürdistan’a siyasal statü, Kürtlerin ve yok sayılan diğer halklar ile inançların anayasada varlığının kabulü gibi yaşamsal talepleri gerçekleştirerek adım atmaya çağırıyoruz. " Grup açıklamanın ardından yarım saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz