Diyarbakır'da özellikle genç ve orta yaştaki insanlarda aksesuar haline gelen ve farklı özelliklere sahip taşlardan oluşan tespihlere rağbet artıyor. Osmanlı döneminde bir sanat ve ustalık işine dönüşen tespih kullanımının yapımı saatleri alıyor. Sur ilçesinde tespih imalatı yapan Yusuf Okçu, bir tespihin imalatının 2 saati aldığını belirterek, sabırlı olmayan kişinin tespih imalatı yapamayacağını söyledi.
6 yıldır tespih imalatı yapan Okçu, “Bu işi yapmak sabır ister. Tespih yapımı 3-4 aşamadan geçiyor. Önce testere ile ham olan tespih taşını kesiyoruz, sonra küçük parçalara ayırıyoruz, ardından deliyoruz, daha sonra zımpara ile onu yuvarlıyoruz. Yuvarlama esnasında 3 kat zımpara yapıyoruz. Sıfır zımparasını vurduktan sonra cila makinasında cilasını yapıyoruz. Ondan sonra tespih hazırlanmış oluyor.” dedi.
Tespih kullanımına rağbet olduğuna işaret eden Okçu, “Diyarbakır’da tespihe rağbet var, tespih kullanan da çoktur. Her yaştan tespih alan var. Gencinden yaşlısına herkes alıyor. Koleksiyon yapanlar da var. Koleksiyon yapanlar, işçiliği daha düzgün tespihleri alıyor. Tespihin daha kaliteli olması için biz de ona göre özen gösteriyoruz. İşçilik ne kadar düzgün olursa, ne kadar iyi olursa tespih o kadar iyi olur ve satışı da rahat olur. Tespihin düzgün olması, kusursuz çıkması, habbelerin tümünün aynı ölçüde olması lazım. Bunların ayarını kaçırmamak lazım. Düzgün işçilik bu şekilde olur. Kehribar tespihinin birçok faydası olduğu söyleniyor. Kehribar tespih strese iyidir, mesela damla kehribarın sarılık hastalığına iyi geldiği söyleniyor.” ifadelerini kullandı.
“İmalatını yaptığım tespihleri hem kendimiz satıyoruz hem de tespihçilere satıyoruz”
İmalatını yaptığı tespihleri hem kendi tezgâhında hem de başka tezgâh sahibi tespihçilere sattığını dile getiren Okçu, “Kendi işçiliğimiz olduğu için tespih uygun fiyata geliyor. İşçiliği düzgün, normal bir tespihin vitrindeki fiyatı 200-250 lira, hatta daha fazlaya satılıyor. Bizdeki fiyatı da 70-80-100 lira arasında değişiyor. Çok şükür tespih imalatından memnunum. Kendi işimizdir, kendimiz uğraşıyoruz, zamanı kendimize ayırıyoruz. Uğraşmak isteyenler için iyidir ve güzel bir meslektir. İmalatını yaptığım tespihleri hem kendimiz satıyoruz hem de tespihçilere satıyoruz. Fazla üretemediğimiz için şu anda tespihleri Diyarbakır’a satıyoruz. Fazla üretim olursa dışarıya da satış olur.” şeklinde konuştu.
“Bir tespihi yapmak en az 2-3 saatimi alıyor”
Bir tespihin imalatının 2 saatini aldığını ifade eden Okçu sözlerine şöyle devam etti:
“Bu tespih taşları yurt dışından geliyor. Taşlar Türkiye’de de var, değişik yerlerden geliyor. Damla kehribar Rusya’dan geliyor. Bu yeni kehribar dediğimiz, burada Türkiye’den daha çok alınıyor. Adana’da, Mersin’de, İstanbul’da ve Antep’te bu taşları imal edenler vardır. Taşları onlardan alıyoruz. Bir tespihin imalatı bir kişi olursa en az 2 saat alır. 2-3 kişi olursa bu zaman daha da azalır. Tespih sabır işidir, çünkü çok zaman alıyor. Bir tespihi yapmak en az 2-3 saatimi alıyor. Onun için sabırlı olmak lazım. Sabırlı olmayan insan tespih yapamaz. Yapması zor olur.”(İLKHA)
Kaynak: Diyarbakır Söz