Rant kavgasıyla maskeler düştü!

Kazı alanındaki yolsuzluk boyut kazandırırken, kurumdaki rant kavgasının 17 milyon liralık vurgunu gün yüzüne çıkardı. Müfetişler incelemelerini sürdürürken, gözler Zerzevan'daki kazı çalışmalarına çevrildi.

Rant kavgasıyla maskeler düştü!

DİYARBAKIR(SÖZ)-Ambar Çayı bölgesindeki kazı çalışmalarıyla ilgili ortaya çıkan yolsuzluk ve usulsüz işlemlerle ilgili Müze Müdürü Vehbi Yurt'un görevden alınması, Bakanlık Müfetişlerinin başlattığı soruşturma devam ederken, vurgunun taraflar arasındaki rant kavgasıyla patlak verdiği ortaya çıktı.

BANKAMATİK İŞÇİLERİ ÜZERİNDEN YOLSUZLUK

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Diyarbakır'a gönderilerek yürütülen yolsuzluk soruşturmasında yer alan iddialara göre, 2017’da Diyarbakır Müze Müdürlüğü görevine getirilen Vehbi Yurt, 2018’de kendisine yakın arkeologlar A. G. ile M. Ç.’yi kurulacak baraj alanında yer alan Ambar Çayı kazılarında görevlendirdi.

Yasal olarak arkeologların belli periyotlarla başka kazılarda görevlendirilmesi gerekirken Yurt, iki argeologların görev yerlerini değiştirmedi. Yurt, A.G. ve M. Ç., Ambar Çayı kazılarında, yaklaşık 20 ile 30 arasında değişen işçi çalıştırması gerekirken, 150'ye yakın işçi çalıştırdı. Resmi olarak iş girişleri yapılan, sigortaları yatırılan ancak işe gitmeyen fazla işçilerin hesaplarına yatırılan maaşlar, Müdür Vehbi Yurt, ile arkeologlar arasında pay edildiği iddia edildi.

İŞÇİLERİ KENDİ KAFETERYASINDA ÇALIŞTIRDI

Asgari ücret üzerinden maaşları yatırılan bankamatik işçileri üzerinde yapılan ikinci yolsuzluk ise Müze Müdürünün kurduğu Kültürel Mirası Koruma Derneği üzerinden yapıldığı iddiası var. Yurt’un, maaşları müze müdürlüğü tarafından ödenen ve kazı çalışmalarında görev alan işçilerin bir kısmını kafeterya olarak kullandığı Kültürel Mirası Koruma Derneği’nde çalıştırarak, bunlar üzerinden de yolsuzluk yaptığı, müfetişlere iletilen iddialar arasında yer alıyor.

MAL VARLIKLARINDA CİDDİ ARTIŞ TESPİT EDİLDİ

Müfettişler, Müdür Yurt’un, Müze Müdürlüğünce tahsis edilen aracın yakıtını kurumdan karşılayarak kendisinin ve ailesinin kişisel ihtiyaçları için kullandığı iddiasını da inceliyor.

Öte yandan müfettişler, adı yolsuzlukla anılan ve 6 ile 8 bin TL arası maaş alan arkelogların  mal varlıklarında da son 4 yılda ciddi artış tespit etti. Yaklaşık 2 aydır incelemelerini sürdüren müfettişler, soruşturmayı genişletmesi beklenirken, Diyarbakır’da başta Zerzavan Kalesi olmak üzere diğer kazı çalışmalarında da benzer yolsuzlukların yapılıp yapılmadığı cevap bekleyen sorular arasında yer alıyor.

BARAJ'DA SU TUTMAYA BAŞLANDI

Buarada,  Türkiye'nin dev projeleri arasında yer alan Silvan Projesi kapsamında yapımı tamamlanan Ambar Barajı'nda su tutulmaya başlandı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşan Türkiye'nin en büyük 2. sulama projesinde, Silvan Barajı'ndan sonra en önemli ikinci baraj olan Ambar Barajı'nın inşaatı tamamlandı.

Toplam 132 milyon 110 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip ve 123 bin 250 dekar araziyi suya kavuşturacak barajda çalışmalar sona erdi.

Bölgede işsizlik probleminin çözümüne, bölgeler arası farklılıkların giderilmesine ve köyden kente göçün azalmasına katkı sağlayacak baraj, milli ekonomiye yılda 184 milyon 87 bin lira katkı ve 16 bin kişilik ek istihdam sağlayacak.

Baraj, bölge arazilerinde verimi artıracak, yöre halkının gelirine ve istihdamın gelişimine de çok önemli katkı sunacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler