DİYARBAKIR-Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur ilçesindeki çatışma ve patlamalardan, ilçede yaşayan hayvanlar da zarar görmüştü. Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği’nin girişimiyle Sur’dan 100 kedi ve 20 köpek İstanbul’a götürülerek tedavi altına alınmıştı. Kentte kalan bazı hayvanların ise psikolojilerinin bozulduğu belirtilmişti. Bunlardan biri olan ve bakımını Alaaddin Kılıç’ın üstlendiği “Heval” isimli papağan ise, Sur’da 10 gün mahsur kaldıktan sonra, ilçedeki yasağı 11 Aralık’ta 17 saat ara verilmesiyle kurtarılmıştı. Tüylerini yolan ve daha önce söylediği “Merhaba” ve “Rojbaş” gibi ifadeleri artık kullanmayıp, sadece “bomm” diyen papağan, götürüldüğü veterinerde tedavi altına alınmıştı. Anti depresan ilaçları ile sakinleştirici şurup verilen ve silah ile patlama seslerini unutması için Türk Halk Müziği dinletilen papağanın iyileşmeye başladığı belirtildi.
“ŞUAN HAFİF BİR TİTREME VAR"
Papağanın bakımıyla ilgilenen Alaaddin Kılıç, gıda sektörüyle uğraştıkları için hayvanlarla pek uğraşamadıklarını ancak sokak hayvanlarının gördüğü şiddet ve acımasız avcılara tepki olarak 2 yıl önce papağanı aldığını söyledi. Kılıç, “Türkçe biliyordu ancak Kürtçe ve Zazaca öğrensin diye Sur ilçesine bir petshopçuya bıraktım. 1 yıl orada kaldı. Bu süre zarfında hendekler ve çatışma süreçleri başladı. Ara koridor açıldığında almaya gittik. O zaman alabildik. Orda kalan güvercinler telef olmuştu. Onu getirdiğimizde perişan durumdaydı. Tüylerini çekiyordu. Kanama başlamıştı. Arkadaşlara danıştık ve veterinere götürdük. Anti depresan ilaçları ile sakinleştirici şurup verdi. Bomm sesleri, kedi ve köpek sesleri çıkarıyordu. Tedaviden sonra şuan hafif bir titreme var” dedi.
“İSMİNE ALIŞMAYA BAŞLADI”
Papağanın şuan kendini toparlamaya çalıştığını aktaran Kılıç, “Birçok şeyi unuttu. İsmine tekrar alışmaya başladı. ‘Heval’ diye seslenince bakıyor. 15 gün daha bir ilaç tedavisi var. Umarım eski haline döner. Sur’dan geldiği zaman bizden kaçıyordu. Ses geldiği zaman ‘bomm’ sesi çıkarıyordu. O bizim dikkatimizi çekmişti. Sonra tüylerini çekmeye başladı. Öyle bir süreç yaşadı. Kafesi kırılmıştı. Tekrar bir kafes aldıktan sonra ilaç tedavisi gördükten sonra yeni yeni toparlanıyor. Artık tüylerini çekmiyor” diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz