Piyasada Yaprak Bile Kıpırdamıyor

16 yaş üstü araçlar için 10 bin TL’lik ÖTV indirimi atıl durumdaki araçları kıymete bindirirken, 2 el piyasasında yaprak bile kıpırdamıyor

Piyasada Yaprak Bile Kıpırdamıyor

Geçtiğimiz günlerde meclisteki torba yasa ile gündeme gelen 16 yaş üstü araçlar için 10 bin TL’lik ÖTV indirimi sonrası atıl durumdaki araçlar kıymete bindi. Peki, Diyarbakır’daki ikinci el araç piyasası bu durumdan nasıl etkilendi? Söz Haber ekibi ikinci el araç piyasasının nabzını tuttu ve her gün onlarca araç alım satımının gerçekleştiği galericilerin sorun ve önerilerini dinledi.

Galerici esnaflardan bazıları uygulamaya destek verirken, bir takım esnaflar ÖTV indiriminin işe yaramadığını ve Afrin operasyonunun belirsizliğe neden olduğunu ve araç satışlarının durma noktasına geldiğini savundu.

“DURUM BÖYLE DEVAM EDERSE SİTE KAPANACAK”

Oto galerinin Yönetim Kurulu Başkanıyım Mehmet Dönmez, yaptığı açıklamada, ÖTV indiriminin şimdilik bir hareketliliğe neden olmadığını belirterek, “Şunu belirtmek istiyorum ikinci El otomobile uygulanan 10 bin liralık ÖTV indirimine rağmen maalesef ikinci el otomobil piyasasını olumlu olarak etkilemedi. Satış olmadı galericiler sitesi durgun vaziyette. Durum böyle devam ederse site kapanmak zorunda kalacak. Otomobil satışı yapan bazı internet siteleri işimizi zorlaştırıyor. Biz burada vergiye tabi iken kişi 30 TL’lik bir meblağ ile internet üzeri satışını yapıyor. Şahıslara yapılan bu avantaj bizim durumu güçleştiriyor. Devlet tarafından bu sorunun çözülmesini bekliyoruz” dedi.

“KRİZ ORTAMINA GÖRE PİYASA İYİ”

ÖTV indirimine destek veren galerici esnaflarından Abdullah Kandemir, “ÖTV indirimi 2. El satış için de sıfır alım içinde gayet iyi olduğu düşüncesindeyim. İçinde bulunduğumuz kriz ortamına göre piyasa iyi. İyi olmasa bizim burada ne işimiz var” diye konuştu.

“FİYATLAR YÜKSEK OLDUĞUNDAN SATIŞ YAPAMIYORUZ”

Ramazan Demiray da, araç fiyatlarının yüksekliğinden yakınarak, “İkinci el otomobil piyasamız durgun ortalık savaş alanı vaziyetinde. Sıfır araçların ÖTV vergisi yükseldiği için bu ikinci ele de yansıyor. Fiyatlar oldukça yüksek olduğundan satış yapamıyoruz” şeklinde konuştu.

“SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÜLKEMİZİN ARABA ÜRETİMİNE GEÇMESİ LAZIM”

İbrahim Özel de Türkiye’nin ithal araç yerine yerli otomobile geçmesi gerektiğini ifade ederek, “MTV ve ÖTV den ziyade Türkiye’de araç indirimi yapılmıyor. Almanya, İtalya gibi ülkelerden gelen araçlara vergi koyulması hem müşteriye hem de bize yansıyor bu çok büyük bir sıkıntı. MTV düştü ÖTV yükseldi bandrol yükseldi. Türkiye’deki siyasi ortamda piyasanın düşmesini etkiledi. Sorunun çözümü için ülkemizin araba üretimine geçmesi lazım diye düşünüyorum” dedi.

“PİYASA ÖLÜ, SİTEDE ESNAFIN DIŞINDA MÜŞTERİ YOK”

Galeride iş yapamadıklarından yakınan Mehmet Demir, “ÖTV indirimi zamlardan dolayı olumlu olarak yansımadı. Piyasa ölü, sitede esnafın dışında müşteri yok. Bu durumu ekonomik kriz olarak değerlendiriyorum bu durumda insanlarım alım gücü olmuyor” diye konuştu.

“İKİNCİ EL ARAÇLARA BİRAZ DAHA TOLERANS TANINMALI”

Yaşar Yakut ise, ikinci el araçların teşvik edilmesi gerektiğini kaydederek, “Fiyatlar oldukça yüksek ve iş yapamıyoruz. Sıfır otomobillere göre ikinci el araçlara biraz daha tolerans tanınmalı, çünkü onlar taksitli satış yapabiliyorlar bizim taksite bölme gibi bir durumumuz yok” şeklinde konuştu.

“ESNAF KAN AĞLIYOR, ESKİ KAZANÇ YOK”

Şükrü İskenderoğlu da sattıkları aracın yerine yenisini koyamadıklarını aktararak, “Oto galerici olarak şu aralar zor günler yaşıyoruz. Afrin operasyonundan sonra işlerimiz düştü. Eskiden olsaydı Şubat sonlarında yaz sezonu geldiğinde işlerimiz açılıyordu. İyi araba satışlarımız oluyordu. Esnaf kan ağlıyor, eski kazanç yok. ÖTV indirimi bizi şöyle etkiledi eğer daha önce bu destek olmasaydı 2.el bizden alınırdı ama bu ÖTV den dolayı verdikleri fiyat indirimi şuan bayide geçerli, bayi sıfır araç verdiğinde illaki bizi de etkiliyor. Sonuçta on bin lira az bir rakam değil. Durumun çözümü için sıfır araç fiyatlarının düşmesi lazım. Sattığımız arabanın yerine başka bir araba koyamıyoruz” dedi.

“VERGİ ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ LAZIM”

Vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğini belirten Mustafa Egin, “Siyasi atmosfer ve bölgeye yansıyan sıkıntılar ister istemez komşu olduğumuz coğrafyanın problemlerini bizde yaşıyoruz. Tabi bununla ilgili düzenlemeler yapılıyor ama buna rağmen piyasayı olumsuz etkiliyor. Sıfır araçlarda artan vergi oranları ister istemez fiyatlara yansıyor. Bununla beraber yakıt fiyatlarının artması bizim işlerimize de doğrudan yansıyor. Genel olarak vergi artışları ciddi anlamda problemli ve vergi oranlarının düşürülmesi lazım” diye konuştu.

“İNTERNET ORTAMINDAKİ SATIŞLAR BİZİ ETKİLİYOR”

İnternet ortamında araç satışı yapıldığını ve bunun vergi ödeyen galerici esnafını etkilediğini savunan Ramazan Özkorkmaz da, “ÖTV indirimi piyasaya yansımadı, sektör çok durgun iş yapamıyoruz açıkçası. Piyasa belli tabi milletin alım gücüde belli. Zaten en çok satan araç yaşları on ile yirmi yaş arası. On altı ideal bir yaş hurdaya ayıracak bir yaş değil. İki ay üç ay oldu araçlarımızın satışını yapamıyoruz. Başka bir problemimiz de satışın ehli olmayanların satış yapması bu da bizi etkiliyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler