Pamuk zirvesi Diyarbakır'da

Pamuk Çalıştayının ilk gününde konuşan Vali Toprak, kentte 115 tekstil işletmesinin bulunduğunu söyledi.

Pamuk zirvesi Diyarbakır'da

DİYARBAKIR-Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, pamuğun Diyarbakır’ın gelişmesinde çok önemli rol oynayacağını söyledi.

                              

Vali Toprak, Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü koordinatörlüğünde DÜ Rektörlüğü, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün işbirliğiyle DÜ Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Pamuk Sulama ve Gübrelemesi Konusunda Uluslararası Çalıştay"ına katıldı.

Çalıştay’da, Vali Toprak’ın yanısıra Dicle üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Fakülte Dekanları, ülke içinden ve yurt dışından çalıştay temsilcileri hazır bulundu.

PAMUK DİYARBAKIR’I KALKINDIRIR

Vali Toprak, pamuğun kullanım alanı ile dünya üzerindeki önemine değindi. Diyarbakır'da 683 bin hektarda pamuk üretimi yapıldığını ifade eden Vali Toprak, "Diyarbakır'da 115 tekstil işletmesi bulunuyor. Bu işletmeler pamuk sektörünün bölgede gelişmesi açısından büyük önem taşıyor" dedi. Vali Toprak, Dicle Nehri kıyısında yetişen pamuğun kalite bakımından öncü olduğunu belirterek, kaliteli pamuğun yetişmesi için çaba gösterenlere teşekkür etti.

 

BEŞ GÜNLÜK PAMUK ÇALIŞTAYI

DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ise 5 günlük eğitim çalıştayının hem bilgi edinme hem de birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır'ı tanıma imkanı sunacağını söyledi. Çalıştaya, Amerika, Makedonya ve İran'nın da yer aldığı toplam 17 ülkeden, 22 kişinin katıldığını bildiren Saraç, katılımcıların konularında uzman ve araştırmacı olduğunu kaydetti.

 

ÇİFTÇİNİN EĞİTİLMESİ BİRİNCİ KOŞUK

DÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. F. Kemal Sönmez de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin, ülkenin pamuk üretiminin yüzde 50'sinden fazlasını sağladığını ifade ederek, buna paralel olarak üniversiteler, kamu ve özel sektör tarafından pamuk yetiştiriciliği konusunda, önemli araştırmalar, çalışmalar yapılarak önemli bilgi birikiminin oluşturulduğunu vurguladı.

 

KATKI SUNANLARA PLAKET VERİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi sunuldu. Vali Mustafa Toprak’a Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç tarafından plaket sunulurken, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. F. Kemal Sönmez ise Rektör Saraç’a teşekkür paleti takdim etti.

Çalıştay için destek ve işbirliği yapan Gap Uluslarası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi adına Müdür Şevket Tekin’e, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdürü M.Ali Koçkaya’ya, Şanlıurfa Gap Bölge Kalkınma Müdürü Mehmet Açıkgöz’e, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can’a, Gübretaş, Jaın Sulama ve Tk Plastik şirketlerine katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.

 

KONUKLARA DİYARBAKIR HATIRASI

Çalıştay açılışı sonrası Vali Toprak ve Rektör Saraç, yurt dışından gelen konuklarını Diyarbakır fotoğraflarının bulunduğu sergi alanında gezdirerek, Diyarbakır’ın tarihi dokularını tanıttılar ve sonrasında hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Çalıştayın ilk oturumu Organizasyon komitesi adına Prof. Dr.Öner Çetin tarafından yapıldı. Çetin, ilk oturum da çalıştay katılımcılarını tanıtarak, sunulacak eğitimlerden bilgiler verdi.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde 5 gün sürecek eğitim çalıştayın da teorik ders ve eğitimlerin yanında arazi gezileri yapılacak ve ayrıca teknik gezilerde düzenlenecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz