DİYARBAKIR-Amed Sağlık Platformu üyeleri, ortak bir açıklama sağlık hizmetleri konusundaki taleplerini sıralayarak, “Vazgeçmiyoruz! oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz! Haklarımız için 8 şubatta g(ö)rev’deyiz” açıklamasını yaptı.
SES Amed Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri Ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası ve Mezopotamya Psikologları İnsiyatifi temsilcileri, Diyarbakır SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim Ve Araştırma Hastanesi bahçesinde ortak bir basın açıklaması yaptı.
Amed Sağlık Platformu adına basın metnini SES Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak okudu.
“Sağlık alanında uzun yıllardır sürdürülen politikaların olumsuz sonuçları, pandeminin halk sağlığı önemsenerek yönetilmemesi ile derinleşmiş ve bu politikalardan hem biz sağlık çalışanları hem de toplum fazlasıyla zarar görmüştür” diyen Orak, “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte halkın sağlık hakkı, sağlık emekçilerinin de çalışma hakları giderek geriletilmiş, sağlık alanı bile isteye çökertilmiştir. Bu adımların hiçbir aşamasında sağlık emek-meslek örgütlerinin itirazlarının dikkate alınmamasının getirdiği yıkım ayyuka çıkmışken biz sağlık emekçilerine hâlâ karar mekanizmalarında söz hakkı vermeme ısrarı ile aynı yanlışa devam edilmektedir” dedi.
Orak, “İktidarın savunuculuğunu yaptığı ve uyguladığı sağlık sistemi toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini almıştır. Bu sistemin yürütülmesi olanaksızlaşmıştır. Sağlık sisteminin çökertilmesi halkın nitelikli sağlık hakkına erişememesinde sorunlar yaşatmakta, sistemden doğan tüm sorumluluk sağlık emekçilerine yansıtılmakta ve karar mekanizmalarında yer almadığı sistemin olumsuzlukları ile çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Bu olumsuzlukların başında gelen sağlıkta şiddetin yaşanmadığı tek bir gün geçmemektedir. Güvenli işyerleri ve etkili bir şiddet yasası ise henüz daha bakanlığın gündeminde dahi değildir” ifadelerini kullandı.
Ekonomik kriz, ağır çalışma koşulları ve pandeminin etkisi altında sağlık emekçileri olarak zor bir dönemden geçtiklerini kaydeden Orak, “Özverili bir şekilde toplum sağlığı için gece-gündüz çalışırken her zamankinden daha zor çalışma koşullarında, daha fazla risk altındayız” diye konuştu.
Yıldız Ok Orak “Sağlıkta talebin her geçen gün kışkırtılması ile iş yükümüz daha da artmaktadır. Sağlık emekçileri olarak yetersiz istihdamın ve kışkırtılmış sağlık talebinin karşısında tükenmekte, angarya ile çalışmaya zorlanmaktayız. Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, ek ödeme yalanları ile geçiştirilmektedirler. Performans ile sağlık çalışanları birbirine düşman edilmekte, nicelik niteliğe yeğlenmektedir” sözlerini sarf etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz