Onlar seçimi boykot etti

Lice'nin Oyuklu köylüleri, Belediye'nin kanalizasyon sorunu çözmediği için, protesto ederek sandığa gitmeyerek oylarını kullanmadıklarını açıkladı.

Onlar seçimi boykot etti

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Hz. Ebubekir'in soyundan gelen insanların yaşadığı köy olarak bilinen Oyuklu köyündeki 661 seçmen, köydeki kanalizyasyon sorunu çözülmediği gerekçesiyle oy kullanmadı.

Sandıklara sadece 2 görevlinin oy attığını söyleyen muhtar İbrahim Savaş, köylerindeki kanalizyasyon ve sağlık evi sorunu çözülünceye kadar bundan sonra hiçbir seçimde oy kullanmayacaklarını söyledi.

Lice ilçesine 32 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin nüfuslu ve 661 seçmeni olan Oyuklu köyü sakinleri, 1 Kasım seçimlerini boykot ederek sandığa gitmedi. Daha önceki seçimlerde Ak Parti'nin birinci parti olduğu köyde, hizmetlerin belediyelere devredilmesi ile 7 Haziran'da HDP'nin birinci parti çıktığını söyleyen köy muhtarı İbrahim Savaş, "2014'e kadar İl Özel İdaresi sonrasında ise belediyenin köyümüzdeki başta kanalizyasyon sorunu olmak üzere sorunlarını çözmek için verdikleri sözlerini tutmaması üzerine 1 Kasım seçimlerini boykot kararı aldık. Biz bize verilen hizmete göre oylarımızı kullanacağımızı söyledik. Ama siyasetçiler buna inanmadı ve araya bir sürü siyasetçi girmesine rağmen biz sandığı protesto edip oyları kullanmadık" dedi.

VERİLEN SÖZLER TUTULMAYINCA

Oyuklu köyü muhtarı Savaş, verdikleri oyun hizmet karşılığı olduğunu ve hizmet almadıkları sürece hiçbir seçimde oy kullanmayacaklarını ve bundan sonraki seçimleri de boykot edeceklerini ifade ederek, "Bundan sonra hiçbir siyasetçi bizim köye gelmesin. Köyde kurulan 1056 ve 1057 nolu sandıkları boykot ederek oy kullanmadık. Köyümüzün kanalizyasyonu açıkta akıyor ve sağlık evi için ihale yapılmasına rağmen gereği yapılmadı. Biz de bundan sonra hizmet alana kadar oy kullanmayacağız "diye konuştu.

Lice ilçe seçim kurulu yetkilileri, Oyuklu köyünde 2 sandık kurulduğunu ve köylülerin seçimi boykot etmesi nedeniyle sandıklarda görevli 2 kişinin sadece oy kullandığını doğruladı.

HAZRETİ EBUBEKİR'İN SOYUNUN YAŞADIĞI KÖY

Lice, Hazro ve Kulp ilçeleri üçgeninde yer alan Lice'ye bağlı bin 100 yıllık geçmişi olan Oyuklu Köyü, Peygamberi Hz. Muhammed'in dostu ve ilk halife Hz. Ebubekir'in torunlarına ev sahipliği yapan bölgedeki tek Arap kökenli köy olma özelliğini taşıyor. Hz. Ebubekir'in torunu Şeyh Rıdvan'ın soyundan geldiklerini söyleyen 250 haneli 2000 nüfuslu köy halkı, Arapça dedikleri ancak içerisinde Arapça- Türkçe ve Kürtçe kelimeler bulunan farklı bir dil konuşuyor. Arapça bilenlerin dahi anlamadığı dili konuşan köy sakinleri, köy dışından gelenlerle Türkçe ve Kürtçe konuşarak anlaşıyor. Gelenek ve kültürlerini de koruyan köylüler, çevre köy ve ilçelerin ön yargılarla yaklaşması sonucu bölgede dışlandıklarından yakınıyor. Yüzyıllardır köy dışından ve kendi soylarından olmayan kimselere kız vermeyen köylüler, aynı zamanda soylarından olmayan ve kendi deyimleri ile 'soyları temiz olmayanlardan kız da almıyor.

Oyuklu köyü muhtarı Savaş, verdikleri oyun hizmet karşılığı olduğunu ve hizmet almadıkları sürece hiçbir seçimde oy kullanmayacaklarını ve bundan sonraki seçimleri de boykot edeceklerini ifade ederek, "Bundan sonra hiçbir siyasetçi bizim köye gelmesin. Dün köyde kurulan 1056 ve 1057 nolu sandıkları boykot ederek oy kullanmadık. Köyümüzün kanalizyasyonu açıkta akıyor ve sağlık evi için ihale yapılmasına rağmen gereği yapılmadı. Biz de bundan sonra hizmet alana kadar oy kullanmayacağız "diye konuştu.

Lice ilçe seçim kurulu yetkilileri, Oyuklu köyünde 2 sandık kurulduğunu ve köylülerin seçimi boykot etmesi nedeniyle sandıklarda görevli 2 kişinin sadece oy kullandığını doğruladı.

HAZRETİ EBUBEKİR'İN SOYUNUN YAŞADIĞI KÖY

Lice, Hazro ve Kulp ilçeleri üçgeninde yer alan Lice'ye bağlı bin 100 yıllık geçmişi olan Oyuklu Köyü, Peygamberi Hz. Muhammed'in dostu ve ilk halife Hz. Ebubekir'in torunlarına ev sahipliği yapan bölgedeki tek Arap kökenli köy olma özelliğini taşıyor. Hz. Ebubekir'in torunu Şeyh Rıdvan'ın soyundan geldiklerini söyleyen 250 haneli 2000 nüfuslu köy halkı, Arapça dedikleri ancak içerisinde Arapça- Türkçe ve Kürtçe kelimeler bulunan farklı bir dil konuşuyor. Arapça bilenlerin dahi anlamadığı dili konuşan köy sakinleri, köy dışından gelenlerle Türkçe ve Kürtçe konuşarak anlaşıyor. Gelenek ve kültürlerini de koruyan köylüler, çevre köy ve ilçelerin ön yargılarla yaklaşması sonucu bölgede dışlandıklarından yakınıyor. Yüzyıllardır köy dışından ve kendi soylarından olmayan kimselere kız vermeyen köylüler, aynı zamanda soylarından olmayan ve kendi deyimleri ile 'soyları temiz olmayan'lardan kız da almıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz