DİYARBAKIR-Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nce uygulanan "Ana Sınıflarda Olumlu Davranışlar Geliştirme Projesi" ile ana sınıfı öğrencilerine çeşitli eğitimler veriliyor.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nce yaklaşık 3 yıl önce başlatılan ve Türkiye'de sadece Diyarbakır'da uygulanan proje sürüyor. Kentteki bütün ana sınıfları gezen şubede görevli polisler, her sınıfta kaldıkları 40 dakika boyunca çocuklarla eğlenceli vakit geçiriyor.
Proje kapsamında, gösterilen çizgi film, dağıtılan çocuk polis arabası, polis tişörtleri, yapbozlar ve boyama kitapları ile polislik mesleği anlatılırken, çocuklarda doğru davranış biçimlerinin gelişmesi de sağlanıyor.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şubesi'nde görevli polis memuru Engin Arıkan, birçok proje ile genç ve çocuklara ulaşmaya çalıştıklarını, bunlardan birinin de ana sınıflarında hayata geçirdikleri proje olduğunu söyledi.
-Ön yargı oluşmadan polislik mesleği tanıtılıyor-
Projenin, Diyarbakır'da 3 yıldır başarı ile uygulandığını, henüz birey kimliğinin şekillenmeye başladığı, tertemiz, bomboş beyaz bir sayfa gibi olan çocuklarda bir ön yargı oluşmadan polislik mesleğini tanıtmayı amaçladıklarını vurgulayan Arıkan, "Maalesef ailelerin çocukları istemsiz bir şekilde polisle korkuttuklarını görüyoruz. Daha bu yaştaki çocuklara polisin bir korku değil, güven unsuru olduğunu göstermek istiyoruz. Polis ile sohbet ederek, dokunarak, konuşarak seviyelerine uygun şekilde polisten bu mesleği öğreniyorlar" diye konuştu.
Aile ve öğretmenlerin sosyal hayatta çocukta meydana gelmesini istedikleri doğru davranışların bulunduğunu aktaran Arıkan, projenin içeriğinde polislik mesleğini anlatmanın yanı sıra çocuğun elini yüzünü yıkaması, dişlerini fırçalaması, odasını toplaması, söz dinlemesi gibi birçok olumlu davranışların gelişmesini sağladıklarını bildirdi.
-"155 Polis İmdat" hattını aramayı öğreniyorlar-
Arıkan, proje ile çocukların tanımadıkları kişilerle bir yere gitmemeleri, arabada arka koltukta oturmaları ve emniyet kemeri takmaları gerektiği, "kim o" demeden tanımadıkları kişilere kapıyı açmamaları, kaybolduğunda ne yapması gerektiğini ve "155 Polis İmdat" hattını aramayı öğrendiklerini belirtti.
"Toplum denizini besleyen bu güzel pınarcıkları en güzel şekilde eğitip topluma kazandırmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin başka illerinde günübirlik faaliyetler yapılıyor. Böyle kapsamlı bir proje Türkiye'nin başka bir yerinde uygulanmıyor. Polis logolu hediyelerle gidip, bir sınıfta 40 dakika polisin kendini anlatması şeklinde başka bir proje yok" diyen Arıkan, "İlk sınıfa girdiğimizde çocukta ister istemez masum bir tedirginlik gözlemliyoruz. Sonra sohbet ediyoruz. Sosyal hayattaki olumlu davranışları kadın polisler anlatıyor. Polisi anlatan çizgi filmi izliyor. Onları tek tek çağırıyor, onlara dokunarak sohbet ederek çocuklara sorular soruyoruz. Çeşitli ödüller veriyoruz" şeklinde konuştu.
-Yüzde 85'i artık polisten korkmuyor-
Polis memuru Arzu Sarsar da Türkiye genelinde sadece Diyarbakır'da uygulanan projenin İçişleri, Milli Eğitim, Kalkınma ve Sağlık Bakanlığı'nca imzalanan protokolle hayata geçirilen "Güvenli Hayat ve Güvenli Bir Gelecek İçin Çocuk ve Gençlere Sosyal Koruma ve Destek Programı" tarafından desteklendiğini anlatarak, proje kapsamında çocuklar için çocuk polis arabası, polis tişörtleri, yapbozlar ve boyama kitapları yaptırdıklarını söyledi.
Proje çerçevesinde velilere bilgilendirme notu gönderdiklerini ve anket çalışması yaptıklarına dikkati çeken Sarsar, şöyle konuştu:
"Doğru davranış listesini veliler dolduruyor. Proje kapsamında bugüne kadar 10 bin 500 veliye ulaştık. Bu velilerin yüzde 98'i çocukların sosyal gelişimine katkı sağlandığını, yüzde 85'i artık çocukların polislerden korkmadığını, yüzde 90'ı çocuklarının artık polis arabası ya da trafik ışıkları gördüğünde polisleri anımsadığını ve sempati duyduğunu belirtti. Bu projeye destek veren herkese teşekkür ediyoruz."
Kaynak: Diyarbakır Söz