Öğretmenliği değil bilyeciliği seçti

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde baba mesleği bileyiciliği ilk günkü heyecanla sürdüren 40 yıllık usta Recep Paçal, ekmek teknesinin duvarlarını duygu ve düşüncelerini yazdığı özlü sözlerle süslüyor

Öğretmenliği değil bilyeciliği seçti

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde 1978 yılında açtığı iş yerinde baba mesleği bileyicilik ile ekmeğini kazanan Recep Paçal, duygularını yazıya döküp iş yerinin duvarlarında sergiliyor.

Bileyiciliği ilk günkü heyecanla sürdüren ve emekli olduktan sonra da mesleğine devam eden 40 yıllık usta Recep Paçal (58), ekmek teknesinin duvarlarını duygu ve düşüncelerini yazdığı özlü sözlerle süslüyor.

Çocukluktan bu yana mesleğini ilk günkü heyecanla sürdüren Paçal'ın hedefi bu sözleri bir kitapta toplamak.

- "Öğretmenliği kazandım bileyiciliği tercih ettim"

Paçal,  bu mesleği çocuk yaşlarda babasından öğrendiğini söyledi.

Sur'da 40 yıldır büyük bir tutku ile mesleğini sürdürdüğünü dile getiren Paçal, Diyarbakır'da bu işi yapan sayılı ustadan biri olduğunu aktardı.

Paçal, mesleğin kendi tercihi olduğunu ifade ederek, "Liseden mezun olduktan sonra öğretmenliği kazandım ancak bu mesleği çok sevdiğim bileyiciliği tercih ettim. Mesleğimi severek yapıyorum. Sadece askere gittiğimde işime ara verdim. Ölene kadar da bu işime devam edeceğim." dedi.

- "Yazarak mesaj da veriyorum"

Bileyicilik mesleğinin incelik istediğini dile getiren Paçal, şunları kaydetti:

"Emekli oldum ama boş oturmaktansa çalışabildiğim kadar mesleğimi sürdüreceğim. Hassas bir yapım var. Şiir yazmayı da çok seviyorum. Lise yıllarında başladığım bu tutkum devam etti. Duygusallığım fazla. Duygularım yazıya dökülünce güzel bir tablo ortaya çıkıyor. Yazarak kendimi rahat hissediyorum. Kişileri kırmaktansa yazarak o kişilere mesaj da veriyorum. Her şiirin bir hatırası var bende. Ölene kadar yazmayı düşünüyorum."

- "Çocuklarıma hatıra kalmasını istiyorum"

Paçal, iş yeri olarak kullandığı dükkanın 1971 yılına kadar evlerinin bir odası olduğunu, bu nedenle iş yerinin kendisinde ayrı hatırası bulunduğunu söyledi.

Sur’da, terör örgütü mensuplarının kazdığı çukurlar ve saldırıları nedeniyle iş yerinden dört ay uzak kaldığını ve bunun kendisini üzdüğünü ifade eden Paçal, şöyle konuştu:

"Dükkanımdan uzak kalmam bende hasret uyandırdı. Geldiğim gibi 'Anılarımı yaşadığım, daracık küçelerini gezmeyi özlediğim Sur' diye not yazdım. Olaylar nedeniyle dükkanıma gelemediğim aylarda şiir yazdım. Dükkanıma ilk geldiğimde en çok şiirlerime bir şey olup, olmadığını merak ettim. Geldiğim gibi yazdığım bütün şiirleri bir deftere geçirdim. Yazdığım şiirlerimin çocuklarıma hatıra kalmasını istiyorum. Şiirlerime tarih atıyorum."

Sur'daki terör saldırılarında tanıdığı insanların evlerini terk etmesinden ve iş yerlerini kapatmak zorunda kalmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Paçal, "Burada doğduk, büyüdük. Çocukluğumuz bu sokaklarda geçti. Çok derin duygular hissettim. Sur böyle bir şeyi hak etmiyordu." diye konuştu.

- "Zanaat altın bileziktir"

Anne ve babalara çocuklarına mutlaka bir meslek öğretmeleri tavsiyesinde bulunan Paçal, okuyan çocukların da bir meslek öğrenmesinin önemli olduğunu belirtti.

"Zanaat altın bileziktir. Kollarında bulunsun. Bir gün muhakkak işe yarar." ifadelerini kullanan Paçal, çok sevdiği bileyiciliğin teknolojinin gelişmesiyle yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler