Narin için tüm Diyarbakır sokağa çıktı! Doğan Hatun, "Valilik ve savcılık olayın üzerine gitmelidir"

Diyarbakır’daki kadın örgütleri ve siyasi partiler, Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesinde 21 Ağustos'tan bu yana kendisinden haber alınamayan 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesi üzerine yürüyüş düzenledi. Bağlar ilçesi Oryıl Petrol önünde başlayan yürüyüşe, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Serra Bucak ve Doğan Hatun, milletvekilleri, ilçe belediye eş başkanları, kadın örgütlerinin temsilcileri, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Narin için tüm Diyarbakır sokağa çıktı! Doğan Hatun,

Narin Güran'ın cani hislerle öldürülmesini protespto etmek amacıyla akşam 19.30'da protesto yürüyüşü düzenlendi. Narin Güran’ın fotoğrafının taşındığı yürüyüş, Koşuyolu Parkındaki İnsan Hakları Anıtı önüne kadar devam etti.

Hatun: Çocuklara sahip çıkalım

Yürüyüşün ardından açıklama yapıldı. Göç ve İnsan Yardım Vakfı ve Diyarbakır Barosu Çocuk Komisyonu temsilcilerinin ardından konuşan Eş Başkan Doğan Hatun, üzgün ve öfkeli olduklarını belirterek, “Ailelerin çocuklarını koruması gerekir, tüm dünyada böyledir. Ama bizim toplumumuzda aileler çocuklarını korumuyor. Bu ne anlama geliyor? Bu, içinde yaşadığımız toplumun çürümüş olduğu anlamına geliyor. Çocuklarımıza sahip çıkamadığımız için, toplumumuza sahip çıkamadığımız için, öncelikle kendimizden özür dilemeliyiz. Tüm toplumumuza büyük bir çağrıda bulunuyoruz; Bu çürümeyi bırakalım. Öncelikle çocuklara sahip çıkalım; öncelikle çocukların haklarını, kadınların haklarını, hayvanların haklarını, tüm doğanın haklarını koruyan bir siyasi ahlaka ve birlikte yaşama kültürüne sahip çıkalım. Ya bu haklara ve değerlere sahip çıkacağız ya da her gün aramızdan bir Narin'i kaybedeceğiz.”

‘Bu yük hepimizin omuzlarında’

Hiçbir yasanın çocukları ve kadınları korumayacağına dikkat çeken Hatun, konuşmasına şöyle devam etti: “Madem yasa korumaz, biz koruyalım. Bugün 19 gündür Diyarbakır'da Dicle Nehri kıyısında bir çocuk kayıp. Maalesef biz tüm kurumlar; Belediye, Jandarma, Polis, AFAD hep birlikte bu olayın altında kaldık. Belediye adına halkımızdan özür diliyoruz. Başka hiçbir Narin'in ailesinin elinde kaybolmasına izin vermemeliyiz, bunun için hep birlikte söz vermeliyiz. Devlete sesleniyoruz; 19 gündür ne yaptınız? Dicle Nehri'nin suyunu kestiniz, tüm asker ve polislerinizi o bölgeye yığdınız, onlarca kez arama yaptınız, Dicle Nehri kıyısında neyi korudunuz? Çocuğun ne dili, ne dini, ne siyaseti var; çocuk sadece çocuktur. Kim tarafından öldürülmüş olursa olsun, her çocuk çocuktur. Elinizdeki sorumlulukla çocuklara sahip çıkmalısınız. Topluma sahip çıkmalısınız. Siz, Narin'i öldürenleri korudunuz. Adli Tıp'tan bir bilgi geldi. Maalesef Narin'in cesedi çürümüş. Bugün öldürülmemiş ve herkesin bu cinayetten haberi vardı. Tüm halkın doğru bilgiyi alma hakkı var. Bu şehrin bilgi alma hakkı var. Bizim ne olduğunu sorma hakkımız var. Herkes bilsin ki bundan sonra çocuklarımızı ve toplumumuzu bu çürümeden koruyacağız. Bu yük hepimizin omuzlarında.”

‘İhmali olanlardan hesap sorulmalı’

Yürütülen soruşturmayı hatırlatan Hatun, Diyarbakır Valisi ve savcının olayın üzerinde durması ve olayda ihmali olanlardan hesap sorulması gerektiğini söyledi. 

Açıklama Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar’ın konuşmasıyla son buldu.

HABER: Mahfuz EKİN 

Kaynak: Diyarbakır Söz