Merkeze bağlı Çatbaşı köyündeki pancar tarlasında çiftçilerle bir araya gelen Güler, Muş, Bitlis, Bingöl illeri ile Bulanık, Güroymak, Hasköy ilçeleri ve bağlı 74 köyde, 4 bin 39 çiftçinin 78 bin dekarda pancar ekimi gerçekleştirdiğini belirtti.
Güler, 2016-2017 kampanya döneminde fabrikalarına 472 bin 500 ton kota verildiğini ve bu miktarın 4 bin 39 çiftçi tarafından karşılanacağını ifade ederek, "Bazı bölgelerimizde ekim dekarı beklentimizin altında kaldı. Ancak pancara verilen 194 lira fiyat olumlu etki yarattı. Bedeli ödenen ekili alanlardan fireli olarak yaklaşık 360 bin ton pancar tesellüm edilecek. Fabrikada bu yıl işleyeceğimiz 290 bin ton pancar karşılığında, 40 bin ton kristal beyaz şeker, 10 bin ton melas ve 80 bin ton yaş küspe üretmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
Havaların sıcak geçmesinden dolayı kotada bir düşüş yaşandığını bildiren Güler, bu nedenle çiftçilerin 10 günde bir pancar tarlasını sulamak zorunda kaldığını anımsattı.
Güler, sulama yapılmaması nedeniyle pancarda kalitenin düştüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bu yıl fabrika olarak 19 Eylül'de pancar alımına başlayacağız. Kampanyamız 75 gün sürecek. Bu kampanya döneminde Muş'a 100 milyon lira ekonomik girdi sağlayacağız. Şeker fabrikası bu bölgenin şah damarıdır. Muş'un nefes alan penceresidir ve olmazsa olmazıdır. Dolasıyla hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. 2 ile 3 yıldır çiftçilerimizle çalışıyoruz. Ekibimle sürekli pancar tarlalarını geziyorum. Çiftçinin evine gidip sorunlarını dinliyorum. Çamurla mücadele konusunda büyük hedef aldık. Fabrika olarak çamurun olmadığı yerlerde pancar ekimini yoğunlaştırıyoruz. Çünkü çamurlu gelen pancar hem fabrikaya zarar veriyor hem de kotanın düşmesine neden oluyor."
Kaynak: Diyarbakır Söz