2010 yılında muhtarlık statüsü kazanan, Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Sarıyatak Mahalle Muhtarlığı'nın "taşımalı" nüfusla muhtarlık yapıldığı belirlenirken, Muhtar ve İhtiyar heyeti üyelerinin aynı aileye mensup kişiler olduğu ortaya çıktı. Sahte belgelerle, Mahalli İdareler başta olmak üzere İlçe Seçim Kurulu'nu yanılttıkları belirlendi.
İHBARLA SKANDAL ORTAYA ÇIKTI
Gelen ihbar üzerine Söz Haber ekibinin yaptığı araştırmada, bir muhtarlığın "sahtesi" eksikti o da Diyarbakır'da oldu" dedirten sonuca ulaştı. 2010 yılında mezra statüsünden çıkarılıp Köy Muhtarlığına dönüştürülen Sarıyatak Köyü Mahalle Muhtarlığı, 5 haneden oluşuyor.
TAŞIMALI NÜFUSLA STATÜ ALDI
Köy'deki hane sayısı ve nüfus düşüklüğüne karşı Köy Muhtarı Mehmet Ali Ataş, komşu köylerde bulunan yakınlarını "taşımalı" nüfusla, Köyde ikamet ediyor gibi göstererek, köy nüfusunu yüksek gösterdi.
Mahalli İdareleri düzenlenen sahte ikametgâhlarla, aldatan Köy Muhtarı Ataş, Sarıyatak'a "muhtarlık" statüsü kazandı. Muhtarlığın ilan edilmesinden sonra, köyde ikamet edildikleri gösterilen kişiler köylerine geri döndü.
MUHTARLIK DA SAHTE YAPILMIŞ
Baba, oğul ve kardeşlerden oluşan ve tamamı Ataş ailesinin fertlerinin ikamet ettiği Sarıyatak Köyü Muhtarlık seçimi de sahte belge ve skandal denilebilinecek, işlemlerle yapılmış. Köy Muhtarı Mehmet Ali Ataş'ın ihtiyar heyetinde, Mahmut Ataş, Zülfü Ataş, Mehmet Ataş, Yılmaz Ataş, Enver Ataş, Orhan Ataş ve Serdar Ataş adlı kişiler yer alması da dikkat çekti.
AİLE TABLOSUNDA AKRABALAR
Skandalı ortaya çıkaran Söz Gazetesi'nin ulaştığı Muhtar Mehmet Ali Altaş'ın nüfus kaydında, ihtiyar heyetinde yer alan isimlerin, aile fertleri olduğu ortaya çıktı.
Yasaya uygun kişilerden ihtiyar heyetinin oluşmaması dikkat çekerken, Şehir ve Kasalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair 4551 saylı kanunun, 10 maddesinde şu uyarı yapılıyor.
"Ana, baba, büyük ana, büyük baba, evlat, kardeş ve bu derecedeki sıhrî hısımlar Mahalle Muhtarı ve İhtiyar heyetinde birleşemezler."
TOPLULAŞTIRMA VE MERA RANTI
Muhtarlık statüsü ve muhtarlık seçimi skandal uygulamalarla gerçekleşen Sarıyatak köyündeki, yapılanmanın ranta dayalı olduğu bildirildi. 2010 yılından buyana Toplulaştırma başta olmak üzere Köy meralarının işgal edilmesine kadar birçok, menfaatin sağlandığı ortaya çıkarken, gözler şimdi İl Valiliğine, Mahalli İdarelere ve İlçe Seçim Kurulu ile Diyarbakır Adliye'ye çevrildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz