Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çukur olayları sonrası sonrası başlayan çatışmalı süreçte yıkılan tarihi yapıların molozlarından tarihi çeşme, havuz ve şelale yapan eskici, ortaya koyduğu eser ile görenleri hayrette bırakıyor.
Tarihi taşları çatışma ve kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılan yapıların molozlarından kendi imkânları ile ayıklayarak toplayan ve bir araya getiren Surlu eskici Mehmet Ak, yetkililerden destek görmeyince kendi imkânlarıyla topladığı tarihi taşlardan tarihi çeşme, havuz ve şelale inşa etti.
“Sarayın bahçesini andırıyor”
Belediye yetkilileri tarafından kendilerine yıkılmayacağı sözü aldığı harabe yapıya biriktirdiği çok sayıda taşı getiren Ak’ın, orada uzun uğraş ve beceri sonucunda yaptığı tarihi çeşme, havuz ve şelale dışarıdan bakıldığında bir sarayın bahçesini andırıyor.
“Sanatı ile görenleri hayrette bırakıyor”
Delikli bir tarihi taşın içinden fışkırttığı su ile merdiven biçimli şelaleden aktırdığı su, yine tarihi taşlarla inşa ettiği havuzun içine akarak, bir yol çizerken eğitim almadığı ve okumadığı halde ortaya koyduğu etkileyici sanatı ile görenleri hayrette bırakıyor. Öte yandan ileri yaşına rağmen gayreti ve çabası ile de takdir toplayan eskici, elinde imkân olması halinde tüm harabeye dönen birçok tarihi yapıyı dirilteceğini söyledi.
“Bana karışmasalar, buraya eski dokusunu kazandırırım”
Maddi ve manevi olarak kendini bu işe verdiğini belirten Ak, “Zamanımın büyük bir kısmını bu tür işlere verdim. Sadece burası için 15 bin TL masraf yaptım. Bana karışmasalar, buraya eski dokusunu kazandırırım.” dedi.
“Önce tescilli deyip sonra yıkım kararı aldılar”
Kendisinin belediye yetkilileri tarafından yanlış yönlendirildiğine dile getiren Ak, “Belediye baştabana bu harabenin tescilli tarihi yapı olduğunu söylemişti. Bu yüzden böyle güzelleştirdim. Önce tescilli deyip sonra yıkım kararı aldılar. Ancak bugün belediye yetkilileri, bana burayı da yıkacaklarını söylüyorlar. Ben de artık burayı kendi haline bırakıyorum. Şelaleyi kendi elimle yaptım.” ifadelerini kullandı.
“Nereye dokunsan tarihe denk gelirsin”
Valiliğe seslenen Ak, “Valilik, kaymakam ve belediye bana müsaade etseydi, buradan çok güzel bir eser ortaya çıkarırdım. Taşlarım da var, ustalığım da. Kirasını da verirdim, yıkılırsa bir şey diyemem. Bu örnek bahçede, ceviz ağacı, incir ağacı, nar ağacı, erik ağacı ve elma ağacı olmak üzere birçok ağaç çeşidi var. Nereye dokunsan tarihi taşa denk gelirsin.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz