Minibüs şoförleri, işlerini yaparken iletişim kurdukları kişilere karşı güler yüzlü, nazik ve hoşgörülü davranacak. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, minibüs şoförleri için ulusal meslek standardı hazırladı.
Standarda göre, minibüs şoförü, "iş sağlığı güvenliği, kalite yönetim sistemi ile çevre ve trafik kurallarına uygun olarak, ticari olarak tescil edilmiş bir minibüs ile kişi başına ücretle belirlenmiş belirli bir güzergah doğrultusunda kamu hizmeti yolcu taşımacılığı yapan nitelikli kişi" olarak tanımlandı.
Minibüs şoförlerinin vardiyalı sistemde görev yaptıkları için gerekli görüldüğünde günün çeşitli saatlerinde ve tatil günlerinde çalışması gerekebilecek. Mesleğin icrası esnasında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasını gerektiren zararlı koku, gürültü, kaza, yaralanma ve meslek hastalığı gibi risklerle karşı karşıya kalacak.
Bu işi yapan ya da yapacak profesyonellerin, trafik ve güvenlik kurallarının yanı sıra özellikle müşteri ilişkileri açısından pek çok şeye dikkat etmesi gerekiyor.
Minibüs şoförü, anında giderilemeyecek veya yetki alanı dışındaki acil durum veya kazayı derhal ilgili acil hizmet birimlerine bildirecek.
Çevre korumaya karşı alınan önlemleri, yapılan işin gereklerine uygun şekilde uygulayacak minibüs şoförü, gürültü kirliliğini önlemek için gerekli önlemleri azami ölçüde uygulayacak.
KLİMAYA YOLCU YÖN VERECEK
Minibüs şoförü, yasalar ve mesleki oda/kuruluşlarca belirlenen kaliteli hizmet ilke ve kurallarını iş süreçlerinde ve müşteri ilişkilerinde hayata geçirecek. Yolcuların isteği doğrultusunda ısıtma ve havalandırma ayarlarını yapacak.
Araçta unutulan, yolcuya ait herhangi bir malzeme olup olmadığını kontrol edecek minibüs şoförü, varsa malzemeyi durağa teslim edecek.
Aracın temizliğinin sağlanması da minibüs şoförünün görevleri arasında bulunuyor. Aracın dış temizliğinin yanı sıra içi de uygun malzemelerle periyodik olarak temizlenecek.
Yolcuların biniş ve inişleri, araç tam ve trafiği aksatmayacak şekilde durduktan sonra güvenli bir biçimde gerçekleştirilecek.
DİREKSİYON BAŞINDA DA KİŞİSEL BAKIM VE HİJYENE DİKKAT EDİLECEK
Minibüs şoförlerinin dikkat ve konsantrasyon, kriz ve stres yönetme, sözlü ve yazılı iletişim, temel düzeyde hesap yapabilme gibi beceriler ile olası tehlike ve risk içeren durumları önceden algılayabilme yeteneği gibi becerilere sahip olması gerekiyor.
Meslek standardına göre, minibüs şoförlerinden beklenen bazı tutum ve davranışlar şöyle:
İşte tutum ve davranışlar
- Acil ve stresli durumlarda soğukkanlı ve sakin olmak
- Araç temizlik, düzen ve tertibine özen göstermek
- Değişime açık olmak ve değişen koşullara uyum sağlamak
- İletişim kurduğu kişilere karşı güler yüzlü, nazik ve hoşgörülü davranmak
- İnsan ilişkilerine özen göstermek
- İş disiplinine sahip olmak
- Kendisinin ve diğer kişilerin güvenliğini gözetmek
- Kişisel bakım ve hijyene dikkat etmek
Kaynak: Diyarbakır Söz