Türkiye'de geçen yıl şans oyunlarından elde edilen satış geliri ve yapılan ödeme miktarları açıklandı. Buna göre, Türkiye "milli piyango" veya "şans oyunları" adı altında oynattığı kumardan elde ettiği gelirden yılbaşında dağıttığı ikramiyeyle birçok Avrupa ülkesini geride bırakarak 3'üncü oldu.
HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, insanları devlet eliyle her türlü kumarı oynatmaya teşvik etmenin ahlaki olmadığı belirtildi.
Açıklamada, "Sosyal devletin temel amaçlarından biri toplumu ve bireyleri yoksulluktan kurtararak, insanın şerefiyle yaşayabileceği şartları ve ortamı hazırlamaktır. Bu da insanı yücelten ahlaki ve manevi değerlere sahip çıkmakla mümkün olur. Bir taraftan çocuklara ilköğretimden itibaren, kumar ve hırsızlık gibi haksız kazanç yollarının doğru ve ahlaki olmadığını söylemek, Yeşilay gibi faydalı cemiyetleri örnek gösterip, gençliği zararlı alışkanlıklardan muhafaza etmeye çalışmak; diğer taraftan devlet eliyle her türlü kumarı oynatarak, teşvik etmek samimi ve ahlaki değildir." denildi.
Alın teri ve helal kazanç gibi değerleri yerleştirme yerine, oturarak para kazanma ve kısa sürede köşeyi dönme gibi haksız kazanç ve menfaat hırsını kamçılayan kumar çeşitlerini meşrulaştırıp, teşvik etmenin ahlaki değerlerin sarsılmasına sebep olacağının kaydedildiği açıklamada, piyango çeşitlerini arttırarak sporu dahi kumar organizasyonlarına alet eden bir zihniyetin topluma faydalı olmayacağına değinildi.
"Kumar kişinin hayatını altüst eder"
Kumarın, oynayanlara maddi ve manevi zarardan başka bir şey kazandırmayacağının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Vaktinin büyük kısmını israf ettiği gibi, eş ve çocuklarını ihmal, boş yere para harcama, stres ve gerginlik, tükenmeyen boş umutlar, vesaire kişinin hayatını altüst eder. Sonuçta legal veya illegal büyük kumar organizasyonları kazanır. Bu gayr-i ahlaki organizasyonlar da kazandıkça halkı maddi ve manevi sömürmeye, ifsat etmeye devam edeceklerdir."
"Devlet, halkı alın teriyle para kazanmaya teşvik etmelidir"
Devletin, toplumun ahlaki değerlerden uzaklaşmasını engelleyecek tedbirler alması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, "Devlet, insan onurunu zedeleyen, gayr-i meşru kazancı halkın umudu haline getiren kumar oyunlarını oynatıp teşvik etme, haksız kazancı meşru gösterme yerine onuruyla, şerefiyle, alın teriyle helalinden para kazanmaya teşvik edip, bu yolda insanlarına her türlü imkânı sunmaya çalışmalıdır." diye kaydedildi. (İLKHA)
Kaynak: Diyarbakır Söz