Kent konseyi durdurulmuş

Diyarbakır’ın ticaret hacminin en yüksek seviyelere ulaştığı dönemin 2013-2015 yılları arasında yürütülen barış süreci dönemi olduğunu belirten DTSO Başkanı Mehmet Kaya, kente atanan kayyımlardan sonra çalışmaların durduğunu söyledi.

Kent konseyi durdurulmuş

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya ve beraberindeki yönetim kurulu kentteki gazetecilerle bir otelde yemekte bir araya gelerek odalarının 2018 ile 2020 yılları arasında yürüttüğü faaliyet raporunu açıkladı. Çok sayıda gazetecinin katıldığı organizasyonda hazırlanan rapor yenilen yemeğin ardından DTSO Başkanı Kaya tarafından açıklandı. Raporun ayrıntıları sinevizyon ile gösterildi.

‘SANAYİ SEKTÖRÜ GELİŞTİ’

Kaya ilk olarak, göreve geldiği 2018 yılından beri her yıl düzenli olarak kentte yaptıkları çalışmaların faaliyetlerini açıklamaya çalıştıklarını fakat yaşanan pandemi sürecinden dolayı yaklaşık 2 yıldır faaliyetlerin açıklanması için bir buluşma gerçekleştiremediklerini belirtti. Dört yılını geride bıraktıklarını ifade eden Kaya, yıl sonuna doğru odalarının seçimi olacağı bilgisini de paylaştı. Kaya, kentteki ilk faaliyetleri olan Bağlar ilçesinde açtıkları Hizmet Binası’na değindi. İlçede çok yoğun genç nüfusu olduğunu hatırlatan Kaya, gençlerin çok yönlü hizmet görebilmesi için 2019 yılından bu yana binanın faaliyette olduğunu kaydetti. 2018 yılında üye sayılarının 16 bin civarında olduğunu gelinen süreçte yaklaşık 20 bine yakın üye yaptıklarını ifade eden Kaya, artan rakamı kentteki sanayi ihracatının gelişimine bağlayarak “en çok üye inşaat sektöründeydi ama son üç yıldır sanayi sektörü inşaat sektörünün önüne geçti” dedi.

KAYYIMDAN SONRA DURAN ÇALIŞMALAR

Kentte birçok ilçede temsilcilik açtıklarını dile getiren Kaya, ilerleyen süreçlerde o ilçelerde açtıkları temsilcilikleri odaya dönüştürme gibi bir hedeflerinin olduğunu aktardı. Yeni döneme ilişkin hedeflerini de aktaran Kaya, “Bir kent konseyi kurmayı sağlayamadık. Kayyım atandıktan sonra bunu sağlayamadık. Sivil toplum kuruluşlarıyla beraber yaptığımız görüşmeler devam ediyor.  Kentte Kent Konseyi adı altında bir yapı kurmanın çalışmalarını başlattık. Hedefimiz 2022’de kenti gözlemleyen bir yapı kurmak” şeklinde konuştu.

KADIN MECLİSİ ÖRNEK OLDU

Göreve geldiklerinde odalarında neredeyse hiçbir kadının olmadığını ifade eden Kaya, 2018 yılından sonra sorunların çözümüne olan büyük katkılarının olacağı inancıyla 48 kadından oluşan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Kadın Meclisi kurduklarını belirtti. Kadınlardan oluşan yönetimin büyük çalışmalar yaptığını ve Türkiye’ye örnek model oluşturduklarını altını çizen Kaya, “Bugün odamıza kayıtlı kadın sayısı 440’tan 2 bin 700’e çıktı” ifadelerin kullandı.

‘SANAYİCİLERİMİZ YERLEŞECEK’

Diyarbakır’ın Organize Sanayi anlamında tarihinde hiç olmadığı kadar iyi bir noktada olduğunu belirten Kaya, “Kentimizde en önemli sorunumuz sanayi altı yapımızın yetersizliğiydi. Yatırımcı geldiği zaman arsa bulamazdı, arsa bulsa arsa alt yapısının olmadığı gibi sorunlar yaşardı. Bugün Tekstil Sanayi Bölgesi ve Besi Hayvancılık, 1 No’lu Organize Sanayi Bölgesi’nin yanında tapusunu alıp şimdi arsa dağıtmaya başladığımız 3 bin dönüm kadar alanı kapsayan Karacadağ Organize Sanayisi’nde her şey bitti. Silvan’da yaptığımız sanayi bölgesi de yakında bitmiş olacak. Çok kısa bir süre içerisinde sanayicilerimiz tapularını alıp oralara geçecek. Çok fazla dışarıdan gelen sanayici var” dedi.

2022 yılının en önemli hedefleri arasında Dış Ticaret İstihbarat Merkezi gibi bir yapı kurmayı hedeflediklerini dile getiren Kaya, “Bunun nedeni ise burada ürettiğimiz ürünler için bu merkezde alıcı bulmak olacak. Kuzey Irak Bölgesiyle gerek siyasi, diplomatik gerekse de ticari ilişkilerimizi en üst seviyede tutmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

BARIŞ SÜRECİNİN TİCARETE ETKİSİ

Kentteki dış ticaret hacminin barış süreci yılları olan 2013-2015 yıllarında ciddi anlamda arttığını bundan dolayı eski ticaret hacmini yakalamaları gerektiğini kaydeden Kaya, “O süreçlerde 15 Milyarlara gelen ticaret hacmi 2015 sonrası 7 Milyarlara geriledi. 2022 yılında ise 12 Milyarlara geldi ama çok az bir rakam. Aslında bugün o rakam 30 Milyarlara gelmesi gerekirdi”şeklinde konuştu.

Kaya, yaptıkları çalışmaları ve hedefleri anlattıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler