Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağından kaynaklı Aralık 2015’ten bu yana yasaklı olan ve yıllardır polisler tarafından kullanılan Keçi Burcu, Kültür ve Sanat Merkezi’ne dönüştürülüyor. Kent surlarındaki en büyük ve eski tarihe sahip olan burç, 5 yıl aradan sonra Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından teslim alındı. DTSO, hazırladığı projeyle restorasyon ve düzenleme çalışmaları için iki farklı kurumdan 1 milyon 200 bin TL hibe desteği aldı. DTSO, aldığı desteğin ardından burçta restorasyon çalışmalarına başladı.
PROJENİN KAPSAMI
Proje kapsamında, burcun zemin katı çok amaçlı salon, sergi ve fuaye alanı olarak işlevlendirilecek. Burcun üst kısmı açık seyir terasına dönüştürülecek ve ön kısımda küçük bir meydan oluşturulacak. Meydanda, kadınların ürettikleri yöresel ürünler satışa sunulacak. Yine, hareketli satış arabalarının da yer alacağı dinlenme ve tadım alanları kurulacak.
Öte yandan Mardinkapı’dan burca giden yol üzerindeki polis kontrol noktası restorasyon çalışmalarının ardından kaldırıldı. Polisler de burçtan ayrıldı.
TAHRİBAT RESTORE EDİLİYOR
DTSO Fuar ve Markalaşma Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Deniz, burcun dünya mirası olduğunu belirterek, bu mirasın 5 yıla yakın bir süredir kapalı olduğuna değindi. Daha önce polisler tarafından tuvalet olarak kullanılan yer ile burcun zemininde oluşan hasarın giderilmesi için onarım çalışmalarının devam ettiğini aktaran Deniz, burcu tekrardan turizme kazandıracaklarını belirtti. Deniz, “Başlı başına önemli olan surların en ucundan yer alan burç ibadethane yeri olarak da kullanılmış. Buralarda sergi salonları yer alacak” dedi.
Deniz, tiyatro ve sinema etkinlikleri de düzenlemeyi hedefledikleri burcun 6 ay içerisinde açılacağı bilgisini paylaştı.
Kaynak: Diyarbakır Söz