Karabayır, bayram hassasiyeti istedi!

Karabayır, " İnsanlığın büyük imtihanlardan geçtiği, salgınla beraber yaşanan sıkıntılı süreçlerde kurban bayramını idrak etmek üzere bizi bugünlere sağlıkla ulaştıran Yüce Rabbimize hamd ediyor" dedi.

Karabayır, bayram hassasiyeti istedi!

İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, yarın İslam alemi tarafından idrak edilecek olan Kurban Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı. Karabayır, Vatandaşların pandemi sürecinden dolayı hassasiyetle davranmaları gerektiğini belirterek, "Kurbanın amacına uygun olarak kesilmesi" gerektiğini bildirdi.

Karabayır, yazılı bayram mesajında şöyle dedi; "Bayramlar, muhabbet ve kardeşlik duygularımızın güçlendiği, beraberlik, paylaşma ve dayanışma içinde geçirdiğimiz, ayrıca şükrümüzü eda ettiğimiz ve Rabbimizin bize ihsan ettiği rahmet günleridir. İnsanlığın büyük imtihanlardan geçtiği, salgınla beraber yaşanan sıkıntılı süreçlerde kurban bayramını idrak etmek üzere bizi bugünlere sağlıkla ulaştıran Yüce Rabbimize hamd ediyor. Onun sevgili Peygamberi Muhammed Mustafa (sav)’e salat ve selam ediyoruz.

Kurban, kurbiyet kurmak yakınlaşmak demektir. Hz. Âdemden itibaren insanlıkla birlikte farklı şekillerde varlığını sürdürmüş, taşıdığı mana itibariyle ise insanı Allah’a ulaştırmaya vesile olan bir ibadettir. İbadet niyetiyle belirli vakitte, belirli nitelikleri taşıyan hayvanları, maldan infak etmek suretiyle yapılan mali ibadetlerden biridir. Yüce Rabbimizin, bize bahşettiği sayısız nimetlere karşı şükrün bir ifadesidir. Kur’an-ı Kerim'de ilgili ayette şöyle buyrulmaktadır:

“Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; O'na sadece sizin takvânız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden, Allah'ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları istifadenize verdi…” (Hac, 22/37)

KURBAN İBADETİ ÖNEMLİ

Aynı zamanda Kurban konusunda Kevser suresinde Hz. Peygambere hitaben “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” Diye buyrulmaktadır. Tabi burada namaz ve kurban ibadeti ile ilgili emir bütün inananlara yapılmaktadır.

Hz. Peygamber (sav)’ de Kurban ibadetini yaşadığı sürece eda etmiştir, hadis-i şerifte, “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” diye buyurarak kurban kesmenin önemine işaret etmiştir. İmkânı olanlar kurban ibadetini yerine getirirlerse bayram ruhuna uygun eda edilmiş olur. Unutmayalım ki bayram kurban kesilerek amacına ulaşılmış olur.

Kurban bayramı yardımlaşma ve paylaşmanın yoğun olduğu bir zaman dilimidir. Yardımlaşalım özellikle ihtiyaç sahiplerinin, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışalım. Birbirimizin hal ve hatırını soralım, sevincimizi paylaşalım ancak bir araya gelmeme ve birbirimizin sağlığı konusunda hassasiyet gösterelim.

SAĞLIK HASSASİYETİ ÖNEMLİ

Ayrıca bayram gecelerini daha çok dua ve ibadetle, Kur’an okuyarak, Allah’tan af ve bağışlanma dileyerek geçirmeliyiz; çünkü duaların kabul olduğu gecelerden biride bayram geceleridir. Bu bayram dualarımız bütün insanlık için olsun…

Mübarek kurban bayramının ülkemize, İslam âlemine ve bütün insanlığa iyilik, sağlık ve hayırlar getirmesini dilerim. Bu duygularla hepinizin Kurban bayramını tebrik eder daha nice bayramlara sağlıkla ve huzurla ulaşmayı temenni ederim.

Kaynak: Diyarbakır Söz