Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Diyarbakır Çermik Kale Barajı ile 139 bin 420 dekar zirai arazinin sulanmasının sağlanacağını bildirdi.
Acu, yaptığı yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan Göl-Su Projesi'nden Diyarbakır'ın da yararlandığını belirtti.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Diyarbakır'da 2003-2019'da tamamlanan ve tamamlanacak projelerin hedeflerine değinen Acu, 3 milyon 446 bin 170 dekar zirai alanın sulamaya açılmasının, buralardan 1 milyar 583 milyon 467 bin 300 lira gelir artışı sağlanmasının,120 bin kişiye ilave içme suyu temin edilmesinin, 58 yerleşim yerinin taşkınlardan korunmasının amaçlandığını kaydetti.
Acu, bu projelerle HES'lerin kurulu gücünün 47 megavata çıkarılmasının ve 150 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerji üretiminin hedeflendiğini de bildirdi.
ÇERMİK KALE BARAÖI
"Diyarbakır Çermik Kale Barajı ile 71 bin 110 dekar cazibe ve 68 bin 310 dekar pompaj olmak üzere toplam 139 bin 420 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak." ifadesini kullanan Acu, projede memba ve mansap batardosuyla 404 metrelik tünele ait tüm imalatların tamamlanarak 2 Mart'ta suyun derivasyonunun sağlandığını belirtti.
Acu, "Dip savak cebri boru imalatları, 130 metrelik su alma tüneli giriş ve çıkış portal kazılarıyla girişte 70 metre, çıkışta 31 metrelik ilerleme sağlanmış olup, dolusavak ve dipsavak şaftı platform kazısı ile dipsavak kazı ve destekleme imalatları tamamlanmıştır." bilgisini verdi.
ENERJİ VE SULAMA AMAÇLI
Baraj gövdesi sağ ve sol sahil sıyırma kazılarının büyük oranda bitirildiğini, 704 kotuna kadar gövde dolgusunun yapıldığını ifade eden Acu, şunları kaydetti:
"Enjeksiyon galerisi ulaşım tüneli giriş portal kazısı, enjeksiyon galerisi imalatları, konsolidasyon, kapak ve perde enjeksiyonları ile enjeksiyon galerisi ulaşım tüneli beton imalatı devam etmektedir. Projede kalan baraj ulaşım yolu, ocak ve diğer ulaşım yolları, derivasyon tesisleri, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj gövdesi, su alma tüneli, dolusavak, dipsavak, beton kaplama ve enjeksiyon imalatları yapılacaktır.
Temelden yüksekliği 79 metre olan barajın tamamlanmasıyla 2017 birim fiyatlarıyla cazibe sulamada dekar başına 476,5 lira, pompaj sulamada ise dekar başına 498 lira gelir artışı, ülke ekonomisine yıllık 68 milyon lira katkı sağlanması hedefleniyor."
Projenin tamamlanmasıyla bölgede tarıma dayalı sanayinin gelişeceğini vurgulayan Acu, bunun da bölge halkının sosyoekonomik gelişim göstermesine olanak sağlayacağını ve refah düzeyini artıracağını belirtti.
Acu, destekleri için Bakan Eroğlu ve projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz