Kadın istihdamı

Diyarbakır'da 'Kadın İstihdamı ve Girişimciliği' Çalıştayı' Yapıldı

Kadın istihdamı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) ortaklığında düzenlenen "Diyarbakır Kadın İstihdamı ve Girişimciliği Çalıştayı" Sümerpark toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Sümerpark ortak Yaşam Alanı'nda yapılan çalıştayın açılış konuşmasını yapan M. Diyadin Gezer, kadın istihdamı ve girişimciliğinin cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadının ekonomik hayata katılımının sağlanması ve ilimiz ve bölgemizin kalkınması için oldukça önemli olduğunu söyledi. Türkiye'de kadın istihdamı oranının yüzde 22,3 olduğunu, bu oranın AB ülkelerinin oldukça altında olduğunu belirten Gezer, Diyarbakır ve bölge için bu oranların daha düşük olduğunu ifade etti. Gezer konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İlimizde kadınların işgücüne katılım oranları düşüktür. Özellikle göçle kent merkezine gelen daha önce tarımda çalışmış kadınların işgücüne katılım oranları oldukça düşüktür. Aynı şekilde ilimizde istihdamın en çok sağlandığı sektör tarım sektörü olup, bu sektörde kadınlar yoğunluklu olarak çalışmakta, ancak tarımsal alandaki istihdamın azalması ile kadın istihdamında da her yıl düşüş yaşanmaktadır. İlimizde kadınların istihdam edilebileceği alanların belirlenmesi, kadınların mesleki eğitimlerinin sağlanması ve istihdam süreçlerinin desteklenmesi gerekmektedir. Bu amaçla Odamız, yerel yönetimler, kamu kurumları bünyesinde çeşitli proje ve programlar uygulanmaktadır. Ancak uygulanan projelerin sürekliliğinin sağlanması, istihdam ile sonuçlandırılması için kurumlar arasında sürekli işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır."

ÇALIŞTAY'IN SONUCU

Çalıştay, kadın istihdamı ve girişimciliği, kadınların ekonomik kuruluşlarda temsiliyeti ve katılımı, kurumlar arasında işbirliği sağlanması gündemleri farklı kurumlardan katılım sağlayan yaklaşık 75 kadın tarafından tartışıldı. Çalıştay sonucunda kurumlar arasında sürekli işbirliklerinin sağlanması, istihdam ve girişimcilik çalışmalarının kurumların ortak çalışması ile desteklenmesi gerektiği belirtildi. İşbirliğinin sürekliliğinin sağlanması amacıyla Kadın İstihdamı ve Girişimciliği Platformunun oluşturulmasına karar verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz