Kaçak camiye suç duyurusu!

Diyarbakır’da inşaatı kaçak olarak devam eden bir caminin kubbesinin çökmesi sonucu yaralanan 6 işçiye ilişkin açıklama yapan İMO, suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Kaçak camiye suç duyurusu!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları’na (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi, Bağlar’ın Bağcılar Mahallesi’nde yapımı süren Hacı Baki Çelik Cami ve Külliyesi inşaatının çökmesi sonucu yaralanan 6 işçinin durumuna ilişkin açıklama yaptı.

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu  (İKK) Sekreteri Doğan Hatun,  cami inşaatının kaçak yürütüldüğüne dikkati çekerek, “Oradaki işçiler kaçak çalıştırılıyor. Yapı denetleme yok rantsal durum var, emek sömürüsü var, bini geçen sorunlar ama ilgilenecek kimse yok. Daha önce de kayyımların kaçak yapılara göz yumduğunu dile getirdik. İnşa edilen camiyle sorunumuz yok, sorunumuz kaçak yapılar ve güvencesiz çalıştırılan işçilerdir. Halkımızın dini duygularını istismar etmelerine müsaade etmeyeceğiz. Yapı denetleme yok ranstsal durum var emek sömürüsü var, bini geçecek sorunlar ama ilgilenecek kimse yok. Bağlar Belediyesi görevini kötüye kullanıyor, suç işliyor. Çağrıda bulunuyoruz, kentin içindeki kaçak yapıların kontrolünü sağlayın bu sizin halka borcunuz. Hasta ziyaretine giderek bu işin içinden çıkamazsınız” diyerek tepki gösterdi.

‘HESAP SORACAĞIZ’

Süreci yargıya taşıyacaklarını ifade eden Hatun, “ 3-5 lira kazanacaksınız diye insanların canına mal olmaktan vazgeçin. Yarın öbür gün hepiniz hesap vereceksiniz. Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Bu halkın bütün değerlerini hiçe sayan herkesten hesap soracağız” dedi.

İMO Yönetim Kurulu Sekreteri Ejder Akcan, yaşanan olayın ardından İMO olarak 14 Nisan’da bölgede bir inceleme gerçekleştirdiklerini ve konuya ilişkin raporlarını sonrasında paylaşacaklarını söyledi.

HUKUKEN YOK HÜKMÜNDE

Akcan, yapı için düzenlenmiş bir inşaat ruhsatı olmadığını, fen ve sanat kurallarına uygun bir şekilde yapılmış mimari ve statik projeler olup olmadığının da belirsiz olduğunu aktardı. Yapımı üstlenen inşaat firmasının projelerinin idare tarafından incelenmediği için hukuken yok hükmünde olduğuna işaret eden Akcan, “Kaçak olarak inşa edilen yapının proje ve ruhsatının bulunmaması nedeniyle herhangi bir denetleme ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önleminin de olmadığı anlaşılmaktadır. Yapı kaçak olarak inşa edildiği için çalışan işçilerinin sigortalı olup olmadığı dahi bilinmemektedir” diye belirtti.

‘TEKNİK SÜREÇLERE UYULMAMIŞ’

Ahşap malzemenin kullanımı yasak olmasına rağmen tespitleri sonucunda çöken kalıbın yönetmeliğe aykırı olduğunu gözlemlediklerini söyleyen Akcan, “Kalıplardaki uygunsuzluk ve kalitesizlik, bir denetleme mekanizması olmadığını açıkça göstermektedir. Mevzuatta bir yapının ortaya nasıl çıkarılacağı adım adım ve ayrıntılı bir şekilde tarif edilmesine rağmen, H. Baki Çelik Camii örneğinde de gördüğümüz üzere teknik süreçlere uyulmamıştır” dedi.

SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN

Daha önce de Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyette bulunduklarını hatırlatan Akcan, “Suç duyurusunda bulunduğumuz yapılara ilişkin hiç bir işlem yapılmadığı gibi aksine TMMOB hedef gösterilmiştir. Ne yazık ki bu elim kaza, verdiğimiz kent suçları mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu bize acı bir şekilde tekrardan tecrübe ettirdi. Ağır ihmaller sonucunda gerçekleşen bu felaketin sorumluları hakkında idari ve adli işlem yapılmasının gereğini hatırlatırız. Kazaya neden olan sorumluların yargılama neticesinde maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ve cezalandırılması için gerekli çalışmaları yapacağımızı, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna beyan ederiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz