DİYARBAKIR-Diyarbakır Suları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne girmesiyle birlikte gözler kente çevrildi. Turizmde hareketlenmenin beklendiği kenttin listeye alınmasını iş insanları da büyük bir sevinçle karşıladı. UNESCO'nun kararını değerlendiren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, Mezopotamya coğrafyası dünyanın ilklerinin yaşandığı bir coğrafya olması itibarı ile Diyarbakır'ın dünya listesine girmesi iş insanları için de büyük önem taşıdığını söyledi. Diyarbakır'ın 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını, her medeniyetin kültürel değerleri olduğunu dile getiren Sayar, UNESCO kararının da Diyarbakır'ın kültürel geçmişini ortaya koyduğunu ifade etti.
'DİYARBAKIR'IN KÜLTÜREL DEĞERLERİ TANINDI'
Sayar, UNESCO kararı ile Diyarbakır'ın ve kültürel değerlerinin dünya tarafından tanınmasını sağladığını söyledi. Kürdistan'a gelecek turist sayısının artacağını ve ekonomiye katkı sağlanacağının altını çizen Sayar, hem istihdam hem de ekonomi kalkınmanın sağlanacağını söyledi. Sayar, şunları kaydetti: "UNESCO kararı ile binlerce yıllık insanlık değerleri sonraki nesillere de aktarılması gibi bir güvence de oluşturdu. Diyarbakır kültürel değerleri zengin olan bir kenttir. Surları, Hevsel Bahçeleri görmeye gelenler aynı zamanda diğer değerlerini de keşfetmeyi sağlayacak. Genel olarak böyle bir kararın alınmış olması hem bir yurttaş olarak hem de bir iş insanı olarak memnuniyetle karşıladığımızı söyleyebiliriz."
UNESCO kararını kültürel değer olarak taçlandıracak şeyin barış ortamı olduğunu belirten Sayar, "Barış sağlarsa buradaki insanların ve yurt dışındaki insanların buralara gelmesini sağlayabiliriz" dedi.
'TURİZMDE EKONOMİK KALKINMA SAĞLANACAK'
Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Burç Baysal da, UNESCO kararı ile turizm sektörünün yanı sıra birçok sektörü etkileyip, istihdam sağlayacağını söyledi. İş insanlarından yerel yönetimlere ve halka büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Baysal, "Diyarbakır'a gelecek her bir turiste ilkeli yaklaşmamız lazım. Kalkınma ile birlikte Diyarbakır'da barışın ve huzurun kalıcı tesisini kolaylaştıracak bir etki yaratacaktır. Kültürel değerleri ile bilinen kadim Diyarbakır şehri UNESCO kararından sonra hem ekonomi, hem kültürel bir anlam kazandığı için bu kararı çok önemsiyoruz" dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz