İstihdam yaratıyor

Vali Aksoy, “Diyarbakır’daki istihdamın yaklaşık yüzde 23’ü inşaat sektöründe gerçekleşmiştir” diye konuştu.

İstihdam yaratıyor

Naif DURGUN/Remzi ETİK

DİYARBAKIR- TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ'nin Diyarbakır'daki "Ortadoğu inşaat ve belediye ihtiyaçları fuarı" açıldı. Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın da desteklediği fuar nedeniyle TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde tören düzenlendi.

SEKTÖRÜN DİYARBAKIR'A KAZANIMI

Törende konuşan Vali Hüseyin Aksoy, inşaat sektörünün hızla geliştiğini söyledi. Sektörün gerek il, gerekse ülke ekonomisine katkı sağladığını dile getiren Vali Aksoy, şöyle dedi: "2013 verilerine baktığımızda Diyarbakır'daki istihdamın yaklaşık yüzde 23'ü inşaat sektöründe gerçekleşmiştir. Bu sektörün canlılığı, hareketliliği de gerek istihdamın yaratılmasında gerek ekonomik hareketliliğin ortaya konulmasında bizlere önemli katkı sunmuş oluyor. Diyarbakır'da da inşaat sektörü büyük hızla gelişip büyümektedir. Belediyelerimiz halkımızın ihtiyaçlarını karşılayan çok önemli kurumlarımızdır. Belediyelerimiz hizmetlerini halka sunarken daha kaliteli daha ihtiyaç duyulan alanlara yönelme bakımından yeni araç gereçlerin de yeni üretimlerin de takip edilmesiyle hizmet kalitesini farklılaştırabiliyor. Bu anlamda bu fuarın belediyelerimizin sunduğu hizmetlerde kaliteyi daha üst noktalara taşıması anlamında onların ufkunu açacak ve onlara farklı olanaklar sunacaktır. Önümüzdeki süreçte Diyarbakır farklı fuarlara ev sahipliği yapmaya devam edecektir. Birçok alanda önemli çalışmalar ve hizmetler var.”

FUARLAR GELİŞMEYİ GÖSTERİR

Diyarbakır'ın önemli fuarlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğini kaydeden Aksoy, "Özel sektörün yürüttüğü inşaatların yanı sıra kamunun da Diyarbakır’da yürüttüğü önemli inşaatlar var. Şu anda devam eden 177 büyük projemiz var ve bunların toplam bedeli 4 milyar 25 milyon civarında. Bunlar Diyarbakır merkezde ve ilçelerinde devam eden projelerdir. Bu projeler hem inşaat sektörüne hareketlilik sağlıyor hem de bittikten sonra Diyarbakır’a ve ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu fuarın bölgemize ve Diyarbakır’a hayırlı uğurlu olmasını diliyor, bu fuar da emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

TÜYAP Diyarbakır Genel Müdürü İlhan Ersözlü de bu yıl Diyarbakır’da 9 fuar gerçekleşeceğini dile getirerek, bu fuarların Diyarbakır’a ve bölge ekonomisine çok şey katacağını belirtti. Ersözlü, Diyarbakır'da 5 yılda 28 ülkeden 3 bin 414 firmanın katılımıyla 51 fuar düzenlediklerini sözlerine ekledi.

ÇÖZÜM SÜRECİ OLMAZSA OLMAZIMIZDIR

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar ise Diyarbakır'ın bölgenin fuar alanındaki en önemli kenti olduğunu söyledi. İnşaat sektörünün bazı sorunlarının olduğunu kaydeden Sayar, şunları söyledi: "İstatistiklerde özellikle lüks konutlarda 10 bin civarında arz fazlası var ama bizim buranın sosyo ekonomik seviyesi, insanları da yeterince varlıklı olmadıkları için lüks konut alabilme imkanları yok.  Bu noktada sosyal konut açığı var. Bir şekilde bu yoksul kesimin, kiracıların da ev sahibi olabilmeleri için belki içinde olabileceğimiz, kamu kurumları ve belediyenin de içinde bulunduğu ortak projenin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Çözüm Süreci'nin önemine de değinen Sayar, "Çözüm Süreci olmazsa olmazlarımızdandır. Süreçten umudumuz beklentimiz kalıcı bir barışla noktalanmasıdır. Barışın ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu çok ifade etmeye gerek yok. Geçmiş yıllarda kaybettiklerimiz üzerinden bu barışın ne kadar değerli olduğunu görebiliyoruz" dedi.

SEKTÖRÜN YARATTIĞI İSTİHDAM

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı da sektörün yaratmış olduğu istihdamın ve ekonominin Diyarbakır açısından da çok önemli olduğunu vurguladı. "Daha nitelikli, daha kaliteli, ekolojiye ve çevreye duyarlı, ekonomik ve sürdürülebilir bir kent için inşaat sektörünün önceliği olmalıdır" diyen Anlı, "Bizden sonraki kuşaklara yaşamaktan keyif duyacakları, yaşarken mutlu olacakları, mutluluklarını etrafa yayacakları bir çevre bırakmalıyız" ifadesini kullandı.  Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO sürecine de değinen Anlı, Hewler Kalesi’nin UNESCO’ya alındığını ve bu senede Diyarbakır Surları’nın kalıcı listeye gireceğini söyledi. Anlı, “Tüm belediyeleri, meclis üyelerini, belediye çalışanlarını, belediye ile ilgili olan tüm dinamikleri fuarda görmek ve ağırlamak istediğimizi ısrarla ifade etmek istiyorum. Her türlü ulaşım desteğini sağlayacağız.” diye konuştu

Yapılan konuşmaların ardından Vali Aksoy ile Anlı ve beraberindekiler stantları gezerek, yetkililerden faaliyetleri hakkında bilgi aldı. 4 gün sürecek fuara, yurtiçi ve dışından çok sayıda konuk ve 80’in üzerinde firma katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz