DİYARBAKIR-Diyarbakır Valiliğince Sur ilçesinde yürütülecek uygulamalarla bölgede yaşayan vatandaşların mağduriyetlerinin giderileceği ve can ile mal güvenliğinin sağlanacağı yerleşim alanlarının oluşturulacağı bildirildi.
Valilikten yapılan açıklamada, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 22.10.2012 tarih ve 2012/3900 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile "riskli alan" ilan edilen Diyarbakır'ın Sur ilçesi Suriçi bölgesindeki taşınmazların 21 Mart 2016 tarih ve 2016/8659 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile acele kamulaştırılması hakkında kararların 25 Mart 2016 tarih ve 29664 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.
KAMULAŞTIRILACAK PARSELLER
Suriçi'ndeki çalışmalar ile bölgenin tarihi potansiyelinin ortaya çıkarılması, dokuya uymayan sağlıksız ve güvensiz konutların yerine yöresel mimariye uygun yapılar yapılması, kentsel sit alanı olan bölgenin tarihi, turistik değerlerini ön planda tutan bir yerleşim yeri haline gelmesinin amaçlandığı kaydedilen açıklamada, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel dokusuyla eşsiz bir kent olduğu belirtildi.
Açıklamada, Suriçi bölgesinin Kentsel Sit Alanı olması ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alması nedeniyle tarihi ve kültürel yapısı ile ön plana çıkarılacağı, onaylı Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında ticari ve turistik faaliyetler desteklenerek turizm potansiyelinin artırılacağına işaret edildi.
UZLAŞMA ESASINA GÖRE
Risk barındıran en ve tarihi dokuya uymayan yapıların tasfiye edilerek vatandaşların yöresel mimariye uygun sağlıklı ve güvenli yapılarda ikametinin sağlanacağı, tescilli yapıların tadilatları yapılarak tarihi dokunun korunacağı vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi: "Yürütülecek uygulamalar ile bölgede yaşayan vatandaşların mağduriyeti giderilerek, kentsel yaşam kalitesinin artırıldığı ve vatandaşların nitelikli konutlarda ikamet edebildiği, sosyal ve kamusal ihtiyaçlarının karşılandığı, ekonomik refah seviyesinin artırıldığı, bölgede yaşayan vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlandığı yerleşim alanları oluşturulacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinesinde başlatılan bu çalışmalar bölgede yaşayan vatandaşlarla birlikte uzlaşma esasına göre yürütülecektir. Söz konusu acele kamulaştırma kararı bölgedeki tüm mülkiyetlerin kamulaştırılması anlamına gelmemektedir."
Uygulamanın acele yapılması noktasında vatandaşların mağdur edilmemesinin hedeflendiği belirtilen açıklamada, vatandaşların provokatif söylemlere itibar etmemesinin büyük önem arz ettiği bildirildi.
SUR ESNAFI DA ENDİŞELİ
Bu arada, Bakanlar Kurulu tarafından “Acele kamulaştırma kararı” alınması, yasağın sürdüğü ilçede aylardır iş yapamayan esnafı endişelendirdi. İlçe esnafı, kararın uygulanmasıyla birlikte ilçenin inşaat alanı haline dönüşeceğini belirterek, yine iş yapamayacaklarını ve zarar edeceklerini savundu. Esnaflar, vatandaşların mülklerine hak edilen değerin verilmesi gerektiğine de belirterek, bunun yapılması durumunda sorun yaşanmayacağına dikkat çekti.
İLÇEYE REFORM GEREKLİ
İlçenin Saraykapı bölgesinde 57 yıldır şapka yapan esnaflardan Remzi Kağar, ilçeye bir reformun gerektiğini belirterek, “Sur içi kötü bir durumdaydı. Ara arterlerin ne olacağı belli değil. Devletten bu konuda bir açıklama gelse daha iyi. Şehrin komple yıkılacağına inanmıyorum. Ana arterlerin durumu ne olacak. Gecekondu semtlerinin tekrar yeni bir dizayna kavuşturulması gerekiyordu. Sokaklar labirent gibi. Onların düzeltilmesi lazım. Onu kabul ediyoruz. Camilerimiz kiliselerimiz, bir sürü tarihi eserimiz var. Onların durumu ne olacak belli değil. Devletin onları koruma altına alacağını biliyoruz. Sur içinde eski yapılardan çok az bir sayıda kaldı. Bunların koruma altına alınması şart” dedi.
“DEĞERİ VERİLMELİ”
Kuruyemiş dükkanı işleten Abdulbasıt Ölmez, kamulaştırılan alanlarda bulunan mülk sahiplerine kamulaştırma bedeli değerinde verildiği takdirde bunun kabul edilebileceğini dikkat çekerek, “Düşük değer verilirse kimse kabul etmez. 15 senedir buradayız. Ayrıca buralar inşaat haline geldi mi iş olarak buralar biter” diye konuştu.
Cep telefonu aksesuarı dükkanı işleten Süleyman Baydemir adlı esnaf ise, “Üç aylık çatışmalı dönemde çok bir zarar ettik. Bari bundan sonra öyle olaylar olmasın. İstemiyoruz. İnşaatlar başlayınca birçok esnaf gibi bizi de kötü yönde etkiler” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: Diyarbakır Söz