İHD Diyarbakır Başkanlığı: Bölgede 2015 yılında 70 kadın şiddetten öldü

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde 2015 yılının ilk 10 ayında 70 kadının öldüğünü açıkladı.

İHD Diyarbakır Başkanlığı: Bölgede 2015 yılında 70 kadın şiddetten öldü

İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü' nedeniyle 2015 yılının ilk 10 ayında bölgede görülen kadın katliamları ve kadına yönelik şiddet ile ilgili hazırladıkları raporu açıkladı. İHD Şube Yöneticisi avukat Hatice Demir, kadına yönelik şiddet davalarında iyi hal indirimin uygulanmasına tepki göstererek, faillerin cezasız kaldığını söyledi. Demir, şöyle dedi:

"Kadınların yüzyıllardır erkek ve devlet şiddetine karşı örgütlenme ve mücadeleleri sonucu, kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve bununla mücadeleye dair ulusal üstü sözleşme olan ve taraf devletlere kadın politikalarının belirlenmesi için belli standartlar getiren ve sorumluluk yükleyen İstanbul Sözleşmesi, 1 Ağustos 2014 tarihinde Türkiye'de yürürlüğe girmiştir. Ancak, Türkiye, taraf olduğu bu sözleşmenin gereklerini yerine getirmemekte ve uygulamalarıyla kadını yeniden mağdur etmektedir. Şiddet gören veya şiddet tehdidiyle yaşayan kadınların korunması için gereken önlemler alınmamakta ya da sadece kağıt üzerinde kalmaktadır. Dernek olarak takip ettiğimiz ve kamuoyuna yansıyan davalardan da anlaşılacağı üzere, kadınlara fiziksel ve cinsel şiddet uygulayan, kadınları öldüren, kadınların bütün umutlarını, hayatlarını ve geleceklerini ellerinden alan onları sevdiklerinden koparan erkekler, yargılandıkları dosyalarda, iyi hal indirimi, saygın tutum indirimi, tutku derecesinde aşırı sevgi indirimi, sadakat araştırmasına göre tahrik indirimi adı altında adeta teşvik indirimi almaktadırlar. Kadına yönelik şiddet dosyalarında, etkili bir soruşturma ve kovuşturma yürütülmemekte, hukukun genel ilkelerinden olan takdiri indirimi aşan, erkek yargı eliyle yasalar, erkek failler için esnetilmekte ve failler adeta cezasız bırakılmaktadırlar."

"IŞID, KADINLARI CARİYE PAZARINDA SATIYOR"

Kadınlara yönelik şiddetin dünyanın her yerinde devam etmekle birlikte, Ortadoğu'da yaşanan savaşta kadınlar IŞİD tarafından cariye pazarında satıldığını belirten Demir, "IŞİD çetelerinin kadınlara yönelik saldırıları korkunç boyutlardadır. İŞİD'in cinsiyetçi savaşıyla, kadınlar sistematik cinsel işkenceye, tecavüze, köleleştirmeye, cariyeleştirmeye maruz kalmakta ve savaş ganimeti olarak kaçırılıp köle ve cariye pazarlarında mükerrer defa başka ülkelere satılmaktadırlar. Devam eden savaşta, yüz binlerce kadın ve çocuk yerini yurdunu terk etmek zorunda bırakılmış ve mülteci konumuna düşürülerek her türlü saldırıya açık yaşama tutunmaya çalışmaktadır" dedi.

Hatice Demir, kadına yönelik şiddetin önlenmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

"Devam eden çatışmalı süreçte yaşam hakkı ihlal edilen kadınların faillerinin bulunması için ivedi ve etkili bir soruşturma yürütülmeli, failler yargılanmalı ve hakikat açığa çıkarılmalıdır. Kadınların şiddetten korunması için gereken yasal ve diğer tedbirler alınmalıdır. Kadına yönelik şiddetin sona ermesi amacıyla, yapılacak tüm çalışmalarda kadın kurumları ile insan hakları örgütlerinin önerileri doğrultusunda yasal düzenlemeler yapılmalıdır.IŞİD çetelerinin saldırısı ile işgal edilen ve işgal tehdidi altında kalan tüm bölgelerdeki kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve IŞİD tarafından zorla alıkonulan kadın ve çocukların kurtarılması için, başta BM olmak üzere tüm uluslar arası insan hakları kuruluşları ve tüm ülkeler tarafından ortak bir kararlılıkla hareket edilmelidir. Kadın hakları savunucuları olarak bizler, kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğunu vurguluyor ve kadına yönelik her türlü şiddet sonlanıncaya kadar mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi ifade ediyoruz."

ÖLÜMLERİN 15'İ KUŞKULU

İHD Kadın Komisyonu üyesi Gülistan Yalçındağ Gençel, 2015 yılı 10 Aylık Kadın Katliamları ve Kadına yönelik Şiddet Raporu'nun verileni açıkladı. 10 ayda 70 kadının öldüğünü belirten Gençel, güvenlik güçlerince şiddete uğrayan kadınlardan 5'nin öldüğünü, 11'inin de yaralandığını ifade ederek, 18 kadının aile içi şiddete maruz kalması sonucu, toplumsal alanda şiddete uğrayan 9 kadının öldüğünü bildirdi. 23 kadının intihar ettiğini anlatan Gençel, 6 intihar teşebbüsünün yaşandığını söyledi. 15 kuşkulu ölümün olduğunu söyleyen Gençel, 2 kadının tecavüze, 5 kadının da tacize uğradığını raporda yer verildiğini anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz