İhbarnameler çöplükte çıktı

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde elektrik borcu olan abonelere tebliğ edilmesi üzerine kesilen yüzlerce ihbarname, çöp konteynerinde bulundu.

İhbarnameler çöplükte çıktı

Merkez Yenişehir ilçesi Çelikevler Mahallesinde ikamet eden Celal Ekinci, çöp atmak üzere yaklaştığı konteynerde, aboneye tebliğ edilmesi gereken yüzlerce ihbarname buldu.

DEDAŞ tarafından kayıp-kaçak oranlarını önlemeye yönelik son zamanlarda başta kırsal mahalleler olmak üzere birçok adreste elektrik sayaçlarının direk üstlerine çıkarilması, tüketicilerin şikayetlerine konu olmuştu. Şikâyete konu olan abonenin elektrik tüketimini kontrol edememesi, sayaç okuyan personellerin keyfi muamelede bulunarak tüketim dışı faturalar kesmesi ve faturaların abonelere tebliğ edilmemesi yönündeki iddialar yer alıyordu.

"HALKA DAĞITILMASI GEREKEN FATURALAR ÇÖPE ATILIYOR"

Geçtiğimiz ağustos ayında abonelere tebliğ edilmek üzere kesilen yüzlerce faturayı çöp konteynerinde bulan Ekinci, duruma tepki göstererek kurumdan şikayetçi olduğunu belirtti. Geçen ay elektrik faturasının kendisine tebliğ edilmediğini dile getiren Ekinci, "2 gün önce çöpü konteynere atmak için geldiğimde yaklaşık 150 elektrik faturasını çöpün içinde buldum. Faturaları halka dağıtması gerekirken dağıtıcı kendi kafasına göre toplu halde çöpe atıyor. Hem DEDAŞ'tan hem de dağıtıcıdan şikayetçiyim." dedi.

Endeks okuyucu personelinin keyfi muamelede bulunduğunu iddia eden Ekinci, "Kendi kafalarına göre yazıyorlar ve bütün faturalar yanımdadır. Halk faturaları beklerken evrakları çöpe atılıyor. Bize ne mesaj iletiliyor ne de faturalarımız veriliyor." ifadelerini kullandı.

YÜKLENİCİ FİRMADAN AÇIKLAMA

Konuya ilişkin fatura okuma ve ihbarname dağıtmakla görevli yüklenici Dicle KÖK Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinden yazılı bir açıklama yapılarak, iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Dicle KÖK Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin açıklamasında, "Dicle Kök Enerji olarak borçlarından dolayı kesme işlemi uygulanacak abonelere kesme ihbar yazıları gönderilmektedir. Bu ihbar yazıları süreç boyunca birden çok kez muhataplarına gönderilmektedir. Son dönemde, bu mahallemizin de aralarında olduğu bazı bölgelerimizde, elektrik borçlarını ödememelerine rağmen elektriklerinin kesilmesini istemeyen aboneler, bu ihbarnamelerin dağıtımını farklı şekillerde engellemekte, kendilerine teslim edilen ihbarnameleri sokaklara atarak kabul etmeme gibi yöntemler izlemektedir." denildi.

Açıklamanın devamında, "Dicle Kök Enerjinin herhangi bir biriminin veya çalışanının bu ihbarnameleri camilere veya başka herhangi bir kamusal alana bırakması söz konusu olamaz. Bu ihbarnameleri alan abonelerimizin kâğıt atıklardan kurtulma noktasındaki tercihlerinden veya alışkanlıklarından şirketimizin sorumlu tutulamayacağı da aşikardır. Bununla birlikte, bizlere yetki veren tüm abonelerimize tercihleri doğrultusunda sadece e-posta ve SMS gibi dijital kanallar üzerinden iletişim kurabilir, kâğıda basılı herhangi bir belge göndermeyebiliriz. Bu vesileyle, abonelerimizi daha temiz bir çevre ve sürdürülebilirlik adına, kâğıt kullanımından feragat etmeye davet etmek isteriz." ifadelerine yer verildi.

ZAMLAR GERİ ALINMASINI BEKLİYORUZ

Elektrik faturalarının geçen aylara göre en az ikiye katlandığını ifade eden Mehmet Şerif Ertaş, yıl içinde defalarca elektriğe yapılan zammın maaşlarına da yansıması gerektiğini belirtti.

Ertaş, “Şahsımın ev faturası ikiye katlandı. Ev kiraları zaten bin 500 lira. Elektrik faturaları da artık bin ila bin 500 liraya kadar çıkmış durumda. Bu zamlar neye göre geliyor? Bugünden sonra doğal gaz zammı da faturalara eklenecek. Önümüzde kış var. Hem doğal gaz hem elektrik hem de kira zamları üst üste geldi. Artık giderlerimizi ödeyemiyoruz. Asgari ücrete senede bir kere zam gelirken, faturalara yılda en az 4 kere zam gelmiş oluyor.” dedi.

Ne yapacaklarını bilemez hale geldiklerini dile getiren Ertaş, “Eskiden bazen ek iş yapıyorduk. İşsizlik çoğaldığı için artık ek iş de yapamıyoruz. Yetkililerden isteğimiz ya yapılan zamları geri alsınlar ya da asgari ücrete de yılda 4 defa zam yapsınlar. Faturalara zam yapılıyorsa maaşlara da zam yapmaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“YETKİLİLER HALKA YARDIMCI OLMALI”

Halkın elektrik faturalarını ödeyemeyecek duruma geldiğini vurgulayan bir diğer vatandaş Hüseyin Güneş ise şunları söyledi: “Yeşil kartlı olduğum için indirim yapılmasına rağmen elektrik faturamı ödemede çok zorluk çekiyorum. Çevremizde kiminin faturası 700, 800, bin ve bin 500 lira arasında gelmeye başladı. Gerçekten faturalar çok aşırı yüksek gelmeye başladı. Doğal gaza da zam geldi. Zamlara karşıyız ama elimizden bir şey gelmiyor. Her şeye zam geliyor ama maaşlara zam yok. Yetkililer halkına ve fakirine yardımcı olarak zamları iptal etmelidirler.”

“MAAŞLARA ZAM YOK AMA ELEKTRİĞE YILDA 5-6 KAT ZAM VAR”

Elektrik faturalarındaki ani artışa anlam veremediklerini belirten Adnan Sekin, “Önceki faturalarım 150 ila 200 lira arasında iken iki aylık faturam üst üste bin 600 lira geldi. Elektrik faturamın neden bu kadar yüksel geldiğine anlam veremiyorum. Maaşlara zam yok ama elektriğe yılda 5-6 kat zam yapıldı. Yetkililerden yapılan zamları iptal etmelerini istiyorum.” ifadelerini kullandı.

“KESİLEN CEZAYI DA FATURAMI DA ÖDEYECEK DURUMUM YOK”

Çöp konteynerlerinde karton ve plastik toplayarak geçimini sağlamaya çalıştığını ifade eden engelli Mehmet Siraç Yılmaz da şunları kaydetti: “Engelli olduğum için bir yerde çalışamadığımdan çöplerde karton ve plastik toplayarak geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Bana 6 bin 500 lira elektrik cezası yazmışlar. Elektrik faturam da 220 lira gelmiş. Kirada oturuyorum ve maddi durumum yok. Bana kesilen cezayı da faturamı da ödeyecek durumum yok. Yetkililerden isteğim bana yardımcı olsunlar.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler