Hem taşlıyoruz, hem gidiyoruz

MÜSİAD Diyarbakır Şubesi’nin küçük ve orta ölçekli esnaflar ile kenti saran büyük marketlerle ilgili yaptığı tüketici anketinden ilginç sonuçlar çıktı.

Hem taşlıyoruz, hem gidiyoruz

MÜSİAD Diyarbakır Şubesi,kentte sayısı 4 bine yaklaşan büyük marketler karşısında günden güne eriyen küçük ve orta ölçekli esnaflarla ilgili anket çalışması yaptırdı.

Ankete Bağlar’dan katılan bir ev hanımı ,”Akşam Bim’i taşladı çocuklarınız. Neden bugün buradan alışveriş yapıyorsunuz?” sorusuna ‘Cebimde 1 TL varsa BİM istediğimi 0.75 kuruşa veriyor. Bakkal ise 1 TL’ye. Ben kalan 0.25 kuruşu çocuğuma okul harçlığı veriyorum” cevabını vererek küçük ve orta ölçekli esnafın yaşadığı acı tabloyu ortaya koydu. 39 sorudan oluşan anket 1000 esnaf üzerinde uygulandı. Anketin sonunda ilgi çekici sonuçlar çıktı ortaya.

MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı Şahabettin Aykut, Doğu ve Güneydoğu’da ekonominin büyük kısmının tarıma dayalı ve inşaat bağlı iş kollarından oluştuğuna dikkat çekerek,bölgede yaşayan vatandaşların eğitim durumunun yetersiz olduğunu söyledi.

‘MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ YOK EDİYOR’

Bölgenin en büyük ekonomi kaynağı olan bakalların yaşanan ekonomik değişimi sağlayacak alt yapıya sahip olmadığını belirterek,ulusal marketler ve büyük alışveriş merkezlerinin küçük işletmelerin cirolarını önemli ölçüde azalttığını söyledi. Aykut,”Bu durum işsizliğin artmasına yol açıp mahalle kültürünü ve dayanışmasını ortadan kaldırmaktadır. Büyük alışveriş merkezleri baba mesleği kavramını ortadan kaldırmaktadır. Yine bu merkezler sahip oldukları güç nedeniyle esnaflar arasındaki rekabet şansını yok etmiştir.” dedi.

Bazı ulusal marketlerin apartman altlarına kadar indiğine dikkat çeken Aykut, hükümetin buna önlem alması gerektiğini söyledi. Aykut,”Bunun için hükümet bir an önce perakende yasasını çıkarmalıdır. Ankete katılanların yüzde 15’i ‘yaşa çıkar’,yüzde 40’i ‘yasa çıkmaz’,yüzde 25’i ‘yasa çıksa bile fayda vermez’ derken, yüzde 25’i de bu yasanın siyasiler tarafından engellendiğini dile getirdi.

‘PERAKENDE YASASI SON KOZUMUZDUR’

Yerel esnafın ulusal marketlerle baş etmek için güçbirliği yapması gerektiğini de anlatan Aykut, bunu bir türlü başaramadıklarını da itiraf etti. Kentteki esnafın durumunun iyi olmadığını anlatan Aykut,”Diyarbakır’da esnafın yüzde 35’i iş yerini kapatırken,yüzde 30’ü da kapatmanın eşiğinde. Geriye kalan yüzde 35’i ise bu tehlikeden kurtulmaya çalışıyor. Perakende yasası yerel esnafın son kozudur. Devlete vergisini ödeyen halk bunun karşılığında devlet tarafından korunmaya muhtaçtır. Halkın bir kısmı yasada küçük Kobi’leri destekleyecek, geri ödemeli düşük faizlerle ve hatta bu konuda hassasiyeti olan esnafın faizsiz olarak desteklenmesi kurtuluş için kaçınılmaz hal almıştır.

Yasa ile ulusal marketlerin şehir dışına taşınması sağlanmalıdır. Gruplar halinde birleşmek isteyen yerel esnafın mağazalar zinciri açması sağlanmalı. Bu birleşmeler de devlet kontrollü olarak sağlamalı.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler