Haydaaa!

Diyarbakır’da evleri yasaklı mahallelerde bulunan Sur mağdurlarından tescilli yapıların restorasyon ücreti istendiği ortaya çıktı.

Haydaaa!

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde bulunan Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Savaş, Hasırlı ve Cemal Yılmaz mahalleleri hala yasaklı. Çatışma ve operasyonların yaşandığı 6 mahallenin neredeyse tümü yıkıldı. 2015 yılından bu yana yasağın sürdüğü 6 mahalle ile yasak kapsamına dahil edilmeyen Alipaşa Mahallesi’nde 334'ü tescilli olmak üzere toplam 3569 yapı yıkıldı. 

SUR MAĞDURLARINA TAAHHÜTNAME DAYATMASI

Evleri yasaklı olan mahallelerde bulunan yurttaşların mağduriyeti devam ediyor. Evleri yasaklı olan Sur mağdurları 5 yıldır mahallelerin dışında kalıyor. Devletten kira desteği alamayan mağdurlar son günlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine çağrılarak “taahhütname” imzalamaları istendi.

Kira desteği için hak sahiplerine dayatılan ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 28 Mart 2021 tarihli taahhütnamede, Sur mağdurlarından restore edilecek tarihi evlerin maliyetlerini üstlenmeleri istendi. Aksi durumda kira desteğinin verilmeyeceği, verilen kira desteklerinin ise yasal faizi ile geri alınacağı belirtildi. 

“RESTORASYON ÜCRETLERİ SUR MAĞDURLARINA YÜKLENMEK İSTENİYOR”

Hak sahiplerine dayatılan taahhütnamede şu ifadeler yer aldı: “Restorasyonu yapılacak olan tescilli yapımın/yapılarımın restorasyon işinin bitiminde ya da öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirtilecek maliyetleri, yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen ve tarafıma bildirilecek şartlar çerçevesinde tarafımca karşılanacağını, restorasyon çalışmasının tamamlanması sonrasında veya öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanacak olan sözleşmeyi imzalayacağımız, itiraz etmeden kabul edeceğimiz beyan ve taahhüt ederim. Hazırlanacak olan sözleşmeyi imzalamadığım takdirde tarafıma ödenecek olan kira yardım bedelini Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bildirilecek yasal faizi ile beraber geri ödeyeceğimi ve tüm bu çalışmalar safhasında ve sonunda oluşabilecek her türlü hukuki sorumluluğu kabul edeceğimi beyan ve taahhüt derim.”

GÜZEL: ÜZERİMİZE BORÇ YIKMAK İSTİYORLAR

Sur mağdurlarından Adem Güzel, evinin yasaklı olan Cemal Yılmaz Mahallesi’nde olduğunu söyledi. 2015 yılından bu yana mahallelerine gidemediklerini anlatan Güzel, bugüne kadar kendilerine kira desteği de verilmediğini söyledi. Önceki gün kendisinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne çağrıldığını anlatan Güzel, “Benden bu taahhütnameyi imzalamamı istediler. Ben de imzalarsam ne olur diye sordum. Bana ‘yapılacak çalışmalarda ortaya çıkacak maliyeti kabul etmiş olursunuz’ dediler. Üzerimize borç yıkmak istiyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Ben bunu nasıl öderim? Ben de kabul etmedim ve taahhütname imzalamadım. Birçok kişinin çağrıldığını biliyorum. Gizli gizli çağırıyorlar” dedi.

“BU GÜNE KADAR BİZE KİRA DESTEĞİ VEREN OLMADI”

Sadece kendisinin değil, birçok kişinin aynı şekilde çağrıldığını anlatan Güzel, kendilerine “Bunu imzalamazsanız kira desteği alamazsınız” dendiğini söyledi. Sur’dan 5-6 aile olarak çıktıklarını anlatan Güzel, “Bana ‘Kira yardımı alırsan bu masrafları kabul etmiş olursunuz’ dediler.  Yani kira yardımı için başvuruda bulunduğunuzda bununla karşılaşıyorsunuz. Bunu kimse kabul etmez. Kaldı ki bana bugüne kadar kira veren de olmadı zaten. Biz 5-6 ev 2015’ten bu yana zaten dışarıdayız. Şimdiye kadar kimse kira desteğinde bulunmadı. Şimdi yeni mi bize kira yardımı yapacaklar? Belgeyi imzalamadan çıktım” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler