Diyarbakır’ın Hani ilçesinde okuma yazma oranının maksimum düzeye çıkarılması için eğitim seferberliği başlatıldı. Necip Fazıl Kısakürek Gençlik Kültür Kültür ve Sanat Merkezi toplantı salonunda yapılan etkinliğe, İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Şaban Arda Yazıcı, ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkilileri, ilçe merkezi ve kırsal mahallelerde görev yapan okul müdürleri, okul müdür yardımcıları ile öğretmenler katıldı. Etkinlikte, Hani Kaymakamlığı, belediyesi, ilçe milli eğitim müdürlüğü, ilçe müftülüğü ve halk eğitim merkezi müdürlüğünün ortaklaşa yürüteceği proje kapsamında ilçede okuma yazma bilmediği tespit edilen 3 bin 735 kişiye yönelik özel kurslar düzenleneceği belirtildi. Kurslara katılan vatandaşlara kırtasiye ve çanta desteği kaymakamlık ve belediye tarafından sağlanacak.
"OKUMA YAZMA BİLMEYEN 3 BİN 735 KİŞİ VAR"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hani İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Şaban Arda Yazıcı, “2017 Türkiye'sinde okuma yazma bilmeyen kalmaması için toplumun her kesimi gereken duyarlılığı göstermek zorundadır. Ailesinde veya çevresinde okuma yazma bilmeyen kişilerin kurslarımıza katılması için toplumun her kesiminin kamu görevlileri ve sivil toplum örgütleri eliyle alan taraması altında ilçe merkezi başta olmak üzere tüm kırsal mahalle ve evleri dolaşarak aileleri teşvik etmeleri gerekiyor. Onlara destek olmak resmi sorumluluklarımızın yanı sıra hepimizin ayrıca vatandaşlık görevidir. Elimizdeki veriler ilçe genelinde 3 bin 735 kişinin okuma-yazma bilmediğini gösteriyor. Bu rakamlarla görülüyor ki Hani'de okuma yazma oranı yüzde 87'dir. Biz yapacağımız çalışmalara okuma ve yazma bilmeyen herkese ulaşarak bu oranı yüzde en maksimum düzeyde yükselteceğiz" dedi.
“HER MAHALLEDE KURSLAR AÇILACAK”
Okuma yazma oranının yükseltilmesi için Hani’de seferberliğe başlattıklarını belirten Yazıcı, "Yapılacak alan taramaları çalışmaları sonucunda bölgede okuma-yazma bilmeyenler tespit edilecek. Hani belediyesi, ilçe milli eğitim müdürlüğü ve ilçe müftülüğü ile yapılacak ortak çalışmada okuma-yazma bilmeyen vatandaşlarımızın taraması yapılacak. Tespit edilen vatandaşlarımız için kurs açılacak ve okuma-yazma öğretilecek. Okuma yazma kursları her mahallede okullarda açılacak ve gün içinde kurslara katılma imkanı olmayan vatandaşlar, akşam ya da hafta sonu da kurslara katılabilecektir. Birinci aşama kurslar yaklaşık 4 ay sürecek, bu aşamada başarılı olan kişiler istedikleri takdirde ikinci aşama kurslara devam edebilecekler. İkinci aşama kurslarını başarıyla tamamlayan vatandaşlarımız, diploma ve sertifika alma hakkına da kavuşmuş olacak” diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz