HALK; HASTANE NE OLDU DİYOR

Diyarbakır Şehir Hastanesi inşaatının farklı sebep ve gerekçelerle durdurulması karşısında tepkilerini dile getiren Diyarbakırlılar, sağlık alanında yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek çalışmaların başlatılması için yetkilileri göreve davet etti.

HALK; HASTANE NE OLDU DİYOR

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde yapılması planlanan şehir hastanesi inşaatı, ihaleyi kazanan firmanın artan maliyetler nedeniyle işten çekilmesi nedeniyle durduruldu. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında gerçekleştirilen bin yataklı şehir hastanesi ihalesinin ardından 2 Kasım 2021'de sözleşme imzalandı ve hastane için çalışmalara başlandı. Kayapınar ilçesine bağlı Talaytepe Mahallesi'nde 439 dönümlük arazi üzerine kurulması planlanan inşaat çalışmaları nisan ayında durdu.

İHALE YAPILMASINA RAĞMEN İŞ YAPILMADI

Birçok kentte olduğu gibi Diyarbakır'da da mevcut hastanelerin gerek fiziki gerekse donanım ve personel açısından hasta yükünü kaldıramaması mağduriyetlere neden oluyor. Diyarbakır Devlet hastanelerinin yükü kaldıramamasından dolayı yaşanan mağduriyetleri gidermesi amacıyla inşa edilecek olan Şehir Hastanesinin 2021'de temelinin atılması 2023'te ise tamamlanması hedefleniyordu, fakat inşaata henüz başlanılmadı.

İKİNCİ İHALE HALEN YAPILMADI

Firmanın çekilmesi nedeniyle ikinci bir ihalenin yapılacağı bildirildi. Ancak siyasiler başta olmak üzere ilgili kurum yetkilileri, ikinci ihalenin önümüzdeki günlerde yapılacağını defalarca açıklamalarına rağmen, bir türlü ihale yapılmazken, Diyarbakır için şehir hastanesi unutuldu yorumlarına neden oldu.

HASTANELER YÜKÜ KALDIRAMIYOR

20 gündür tedavi için Dicle Üniversitesi Hastanesinde olduğunu belirten Burhan Akkor, "Burada hastalara doğru düzgün bir tedavi yapılamıyor. Vatandaş mağdur, çok sıkıntı yaşıyoruz ve ilgilenen kimse yok. Yetkililer, şehir hastanesini yapacağız diyor fakat herhangi bir icraat göremedik." dedi.

Şehir hastanesinin tamamlandığında doğu ve güneydoğunun en büyük hastanelerinden biri olacağını söyleyen Mehmet Can, "Diyarbakır hastaneleri hasta yükünü kaldıramaz hale geldiği randevu ve sıra bulamıyoruz. Yetkililerin bu sorunları çözmesi gerekiyor. Şehir hastanesinin en hızlı şekilde tamamlanması Diyarbakır ve çevre illerin faydasına olur." şeklinde konuştu.

HER HANGİ BİR İCRAATLARI YOK

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde yaşadığını ve tedavi için Dicle Üniversitesi Hastanesine gelen Berike Dayancı, "Hastanelerin talepleri karşılayamamasından dolayı her gelişimden günler sonra randevu veriyorlar." dedi.

Özel bir hastanede çalışan bir hemşire olduğunu ve çalıştığı hastaneye maddi olarak güç yetiremediği için Dicle üniversitesi Hastanesine geldiğini belirten Gurbet Baykuşak, "Devlet hastaneleri yetersiz kaldığı için halk özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor. Benim gibi özel hastanelere güç yetiremeyenler ise devlet hastanelerine mahkûm kalıyor. Fakat buradaki hastane de yetersiz kalmış durumda." ifadelerini kullandı.  

Şiddetli ağrılarından dolayı Dicle Üniversitesi hastanesine geldiğini belirten Mehmet Fesih Matyar, Diyarbakır Şehir Hastanesini TV'lere çıkıp derler yapıyoruz ama maalesef yapılmıyor, olan halka oluyor. MR çektirmek için bir ay sonrasına randevu verdiler." diyerek var olan eksiklikleri dile getirdi. 

HÜDA PAR İL BAŞKANI DİNÇ

HÜDA-PAR Genel İdare Kurulu Üyesi ve Diyarbakır İl Başkanı Dinç, kentte yapılması planlanan şehir hastanesinin alanından yetkililere seslendi. Dinç, hastane yetersizliğinden dolayı hastanelerde oluşan kuyruklar, randevu alamama, alanında uzman doktor yetersizliği ve daha birçok sıkıntının yaşandığını ifade etti.

20023’TE HASTANE BİTECEKTİ?

Yetkililerin, şehir hastanesinin 2023 yılında faaliyete gireceğini söylediğini hatırlatan Dinç, "Yıllardır yetkililer tarafından yapıldı, yapılacak denilen şehir hastanesinin inşaatına bir türlü başlanmadı. Hatta dönemin Diyarbakır Valisi Şehir hastanesinin 2023 yılında faaliyete gireceğini söylemişti. 2023’e üç ay kaldı ancak ortalıkta hastane denen bir şey yoktur. Şu an bu alanda vatandaşlarımızın tedavi olması gerekirken in/cin top oynuyor" dedi.

Hastanelerde oluşan kuyruklar, randevu alamama, alanında uzman doktor yetersizliği gibi birçok sıkıntının yaşandığını ifade eden Dinç, Diyarbakır halkının yaşanan bunca sıkıntılara ve mağduriyetlere reva görülmesini kabul etmediklerini söyledi.

SOMUT İCRAAT BEKLİYORUZ

Dinç, "Yıllardır kararı alınan 1000 yataklı şehir hastanesi neden bitirilmedi?  Madem ki yetkililer Diyarbakır’da şehir hastanesine ihtiyaç vardır dediler. O zaman bu sağlık hizmeti ihtiyacı yıllardır nasıl karşılanıyor?" diye ekledi.

Yetkililere seslenen Dinç, "Diyarbakır’ımızın kağıt üzeri projelere, animasyonda kalan hizmetlere karnı tok! Halkımız artık somut icraat ve hizmetler bekliyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığının inisiyatif alarak şehir hastanesinin inşasını bitirmeli ve halkımızın hizmetine sunmalıdır. İhaleden kaynaklı yaşanan sıkıntıların faturası halkımıza yansıtılmamalı" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler