Kaynak: Diyarbakır Söz
Güneydoğu'da Çanakkale ve Şehitler!
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta tören düzenlendi
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta tören düzenlendi.
Diyarbakır Hava Şehitliğindeki tören saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Vali Hüseyin Aksoy ve Garnizon Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz tarafından Şehitler Anıtına çelenk bırakıldı.
Öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten şiirler okuduğu törende şehit özel defterini imzalayan Vali Aksoy, Korgeneral Yılmaz ve İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü şehit mezarlarına karanfil bıraktı.
DİYARBAKIR'DA ETKİNLİK
Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde devam eden törende konuşan Vali Aksoy, Çanakkale zaferinin, parçalanmak istenen bir devletin, yok edilmek istenen bir milletin dünya tarihine yeniden hükmetmesini, gücünü ve iradesini gösterdiği bir savaş olduğunu söyledi.
"Çanakkale zaferi insanlığın sahip olduğu en büyük askeri başarılardan biri olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı. Bu büyük zafer siyasi sonuçları itibarıyla da tarihin seyrini değiştiren önemli bir olay olarak her zaman değerlendirilmiştir" diyen Aksoy, şunları dile getirdi:
"Birçok teknik üstünlükle 18 Mart 1915'te Çanakkale'ye gelen düşman kuvvetleri milletimizin bağımsızlık ve özgürlük tutkusu karşısında mağlup olmuşlardır. Bu uğurda binlerce Mehmetçiğimiz şehit olarak Çanakkale'nin geçilmez olduğunu göstermişlerdir. Bu zafer vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda Anadolu insanının neleri başarabileceğinin güzel bir kanıtıdır."
ÖĞRENCİLERİN ŞİİRLERİ
Albay Hakan Uslu ve Yüzbaşı Hayrettin Yazıcı'nın günün önemini anlatan "Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimiz" adlı oratoryo sunumunun ardından öğrenciler şiir okudu, Güzel Sanatlar Lisesi müzik korusu da sahne aldı.
Diyarbakırlı şair Abdülkadir Nurgördükü'nün Çanakkale için yazdığı şiiri okumasıyla sona eren törene Muharip Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan, Başsavcı Ramazan Solmaz ve vatandaşlar da katıldı. Törene belediyeyi temsilen katılım olmadığı görüldü.
DİCLE ÜNİVERSİTESİNDE
Dicle Üniversitesi'nde de (DÜ) İl Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle etkinlik düzenlendi. Kongre merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte İl Emniyet Müdürlüğünce hazırlanan, "Harmanyeri 1915" adlı Çanakkale oratoryosu sunuldu. Törene Vali Aksoy, İl Emniyet Müdürü Böğürcü ve DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç katıldı.
BATMAN'DA BELEDİYE ÇELENGİ
Valilik bahçesindeki törende Vali Azmi Çelik ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Uğur Özcan, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Belediyeyi temsilen katılım olmayan törende zabıta görevlilerince getirilen belediye çelengi geri götürüldü.
Daha sonra Yunus Emre Anadolu Lisesi tarafından Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda etkinlik yapıldı.
Okul müdürü Abdulbaki Gümüş'ün yaptığı konuşmanın ardından öğrenciler şiir okudu.
Öğrencilerden oluşan koro tarafından Çanakkale türküsünün seslendirilmesi sırasında salonda duygulu anlar yaşandı.
Gün dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerin verildiği törene Vali Çelik, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özcan, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, Batman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aydın Durmuş ve vatandaşlar katıldı.
BİNGÖL'DE ANMA ETKENLİĞİ
Valilik önünde Vali Yavuz Selim Köşger, 49. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün, Belediye Başkan Vekili Ragıp Atala, Bingöl Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Naim Tan, kurum ve kuruluşların müdürleri ile askeri erkanın katıldığı tören Atatürk büstüne çelenk sunulmasıyla başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende konuşan Piyade Yüzbaşı Ali Osman Söğütlü, Mehmetçiğin bir asır önce dünyanın en büyük donanmalarına geçit vermeyerek, 18 Mart 1915'te ilan ettiği zaferin 100. yılında olunduğunu söyledi.
"Ülkemizin bugün ulaştığı seviye, başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere, Kore ve Kıbrıs'ta vazifeleri başında hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizin eseridir" diyen Söğütlü, şehitlerin aziz hatıralarının nesilden nesile sonsuza dek yaşatılması gerektiğini ifade etti.
Tören daha sonra Bingöl Belediyesi Kültür Merkezinde devam etti.
İstiklal Marşı'nın ve öğrenciler tarafından yazılan şiirlerin okunduğu törende 49. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı'nca hazırlanan, "Çanakkale Destanı" adlı sunum yapıldı.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kursta eğitim gören 30 kişi Çanakkale şiirini işaret diliyle anlattı.
SİİRT'TE ŞEHİT MEZARLARI
Siirt'teki tören, Garnizon Komutanlığı Şehitliğinde şehitler anıtına çelenk sunması, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
Vali Mustafa Tutulmaz, Şehitlik Anıtındaki şeref defterine günün anlam ve önemini içeren mesaj yazdı.
Mesajda, şu ifadelere yer verildi:
"Aziz şehitlerimiz, ölümün en kutsal olanını seçerek, mübarek kanlarınızla şanlı bayrağımıza rengini verdiniz. Bu sebepledir ki Türk milletiyle tek yürek olarak, kalbimizin en müstesna yerinde yaşıyorsunuz. Kutsal vatanımızı, özgürlük ve bağımsızlığımızı size borçlu olduğumuzun bilinciyle sizler ilelebet gönlümüzde yaşayacaksınız. Başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnet duygularıyla anıyorum. Ruhunuz şad olsun."
Törende Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şerif Demir de bir konuşma yaptı.
İl Müftü vekili Abdullah Işık tarafından duanın okunduğu tören, Tutulmaz ve diğer davetlilerin şehit mezarlarına karanfil bırakmasıyla sona erdi.
Kültür merkezinde devam eden törende ise Çanakkale filmi gösterimi yapıldı. Gençlik Merkezi Müdürlüğü öğrencileri tarafından, "Çanakkale" adlı şarkılar, koro halinde seslendirildi. Çanakkale ve şehitlik temasının işlendiği tiyatro gösterisi sahnelendi.
Okullar arası şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği tören resim ve fotoğraf sergisinin gezilmesiyle son buldu.
Törene 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal, Belediye Başkan Vekili Zekeriya Çığır, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, gaziler, şehit yakınları ve vatandaşlar da katıldı.
MADİN'DE BELEDİYE KATILDI
Mardin Şehitliği'ndeki törende, Vali Ömer Faruk Koçak, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Celalettin Çoban, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Mustafa İmrak, Şehitlik Anıtına çelenk sundu.
Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışının ardından Vali Koçak, şehitlik özel defterini imzaladı.
Saygı defterine yazdıklarını okuyan Koçak, kutlu zaferin mimarı olan şanlı ecdadın ve vatan toprağına kanını katık veren şehitlerin manevi hatıralarını yaşatmanın, canları pahasına savundukları vatanı korumanın, bugünkü neslin ortak gayesi olması gerektiğini belirtti.
Koçak, şunları dile getirdi:
"Cennet yurdumuzun her türlü tehlikeden korunması ve bayrağımızın yurt semalarında özgürce dalgalanması için omuz omuza Kürdüyle, Türküyle, Arabıyla, Çerkeziyle, Lazıyla birlik içerisinde verilen mücadeleden ders çıkarılmalı ve bu şuuru gelecek nesillere miras bırakmalıyız. Bu vesileyle aziz milletimize şan ve şeref destanını armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi, kınalı kuzularımızı ve şanlı gazilerimizi saygı ve minnetle yad ediyorum."
Koçak daha sonra törene katılan Kore gazisi 85 yaşındaki Kemal Yertüm ve diğer gazilerle sohbet ederek sorunlarını dinledi.
Şehitlikteki tören, şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.
Atatürk Kültür Merkezi'nde devam eden anma töreninde, öğrenciler günün anlam ve önemini anlatan şiirler okudu, Mardin Anadolu Lisesi öğrencilerince hazırlanan Çanakkale zaferinin anlatıldığı tiyatro oyunu sahnelendi.
Nusaybin ilçesindeki ilk tören Kaymakam Haluk Çakmak, Garnizon Komutanı Piyade Binbaşı İhsan Beton ve Belediye Başkan Vekili Fahrettin Aktaş'ın Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk büstüne çelenk sunmasıyla başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından şehitlik ziyaretinde saygı atışı yapıldı.
Halk Eğitim Merkezinde devam eden törende 2. Hudut Taburu Komutanlığında görevli Piyade Teğmen Vural Avcı, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.
Öğrencilerce okunan şiirler ve oratoryo sunumunun ardından Çanakkale savaşını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.
Sinevizyonda Grup Dergah tarafından seslendirilen, "Hepimiz Oradaydık" isimli Çanakkale ilahisinin Kürtçe versiyonu da yer aldı.
ŞIRNAK'TA ÇANAKKALE
Valilik bahçesindeki törende Vali Ali İhsan Su, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar, Şırnak Şehit Gazi Aileleri ve Geçici Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Mehmet Güngör, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Vali Su ve beraberindeki protokol üyeleri Şırnak Şehit Gazi Aileleri ve Geçici Köy Korucuları Federasyonunu ziyaret etti.
Vali Su, burada yaptığı konuşmada, vatan millet ve ezan için canını feda deden şehitleri ve gazileri rahmetle andığını söyledi.
"Çanakkale zaferi, imkansızlıklar içerisinde bu milletin neleri başarabildiğinin göstergesidir" ifadesini kullanan Su, her zaman şehit yakınları ile gazilerin yanında olacaklarını belirtti.
Kültür merkezinde devam eden törende Çiçek Anaokulu öğrencilerince "Çanakkale" adlı tiyatro oyunu sahnelendi.
İl genelinde düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle tören sona erdi.
Valilikçe şehit yakınları ve gaziler onuruna verilen yemeğin ardından protokol üyeleri 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığındaki şehitliği gezdi.