Naif DURGUN/Tahir KARAKEÇİ
DİYARBAKIR- Büyükşehir Belediyesi’nin, doğa dostu enerji kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla hayata geçirdiği bölgenin ilk güneş enerji santralini bugün törenle açıyor.
GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ
500 kW gücündeki santral bugün öğleden sonra Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı tarafından düzenlenen törenle hizmete açılacak. Bölgenin ilk Güneş Enerji Santrali için 2000 adet fotovoltaik panel ve 17 adet inverter monte edildi. Yılda 800 MW'a yakın enerjinin üretileceği örnek santral sayesinde, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nın elektrik ihtiyacı karşılanacak. Yıllık 638.365 kg/a değerinde korbondioksit emisyonu da önlenmiş olacak. Santralde elde edilen enerjinin fazlası ise dağıtım şirketine satılarak, belediyeye gelir sağlanacak.
YENİLENEBİLİR ENERJİ
Büyükşehir Belediyesi’nin, yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretmeyi amaçladığı “Sümerparkı Güneş Parkına Dönüştürme Projesi” tamamlandı. Proje kapsamında panellerin montaj aşaması 1 ayda tamamlandı. Ardından Enerji Bakanlığı TEDAŞ Genel Müdürlüğü ile geçici kabul aşaması, dağıtım şirketi ile devreye alma işlemi, sistemin şebekeyle bağlantısı tamamlandı. Böylece ihtiyaçtan fazla üretilen enerjinin satılması hedeflendi. Proje kapsamında Güneş Atölyesi de kurulması amaçlandı. Atölyeyle, akademisyenlere, lisans öğrencilerine, bu işi yapmak isteyen girişimcilere, mühendislere prosedürlerle, sistemin nasıl çalıştığıyla ve yapılabilirliğiyle ilgili profesyonel eğitimler verilmesi için altyapı oluşturuldu.
PROJEDE NE AMAÇLANDI?
Projeyle, güneş ışınlarından en fazla yararlanan Diyarbakır'ı güneş enerjisinin kullanıldığı bir kente dönüşmek amaçlandı.
Ekosisteme büyük zararlar vererek, enerji elde eden termik santraller, barajlar ve HES’lere karşı doğa dostu alternatif enerji üretiminin yapılacağı gösterilmek istendi.
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda, güneşin fazla olduğu günlerde üretilen enerjinin fazlasının dağıtım şirketine satışı yapılarak yıllık toplamda Sümerpark’ın enerji giderinin sıfırlanması planlandı. Proje kapsamında oluşturulan Güneş Atölyesi ile sistemin anlık enerji üretiminin izlenmesi ile beraber konu ile ilgili ilköğretim, lise, lisans ve lisansüstü eğitim çalışmaları için bir merkez olması hedeflendi.
Kaynak: Diyarbakır Söz