İyilerin Çilesi adlı romanın 10’uncu eseri olduğunu, şimdiye kadar yazdığı 9 kitaptan 6'sının roman olduğunu söyleyen Sadullah Aydın, yeni kitabının İslam’ın ilk asrında Mekke döneminden bahsettiğini belirtti.
'İyilerin Çilesi'nin İlk Müslümanların çektiği acıları, sıkıntıları, fedakârlıkları anlatan bir roman olduğunu ve bu romanı özellikle lise ve üniversite okuyan gençlere tavsiye ettiğini söyleyen Aydın, "Özellikle genç nesil kendi atasını, dinlerinin tarihini öğrenmesi lazım. İlk Müslümanların İslam’ı nasıl anladıkları, yaşadıklarını bilmeleri gerekiyor. Romanım, edebi bir üslupla kaleme alınmıştır. Bu roman okunduğu zaman insan kendini ilk Müslümanların yaşadığı o direniş, mücadele ortamında hissediyor." diye konuştu.
"Yazar olmak isteyen gençler çok okumalı, edebi metinlere ağırlık vermeliler"
Kitap yazmak isteyen gençlere önemli tavsiyelerde bulunan Aydın, konuşmasına şöyle devam etti: "Roman, öykü yazabilmek için özellikle edebi metinleri okumak gerekiyor. Bu işe hevesli olmak gerekiyor. Özellikle yazar olmak isteyen genç kardeşlerime şu tavsiyelerde bulunmak istiyorum; çok okusunlar, edebi metinlere ağırlık versinler. İlkokul çağından beri okumaya, yazmaya ilgisi olan biriydim. Ders kitaplarının arasına bile roman, öykü koyar, o şekilde okurdum. İlk öykülerimi lise sonunda kaleme almaya başladım. İlk eserimi de 24 yaşında 1994 yılında yazdım. İlk romanım ‘Özgürlüğe Çağrı’ ismiyle Şeyh Şamil’in direnişini, mücadelesini anlatıyor. Ondan sonra ‘Piran’dan Yükselen Feryat’ isimli Şeyh Said’i anlatan bir roman kaleme aldım. Son eserim de 250 sayfalık bir roman ve ‘İyilerin Çilesi’ ismini taşıyor."
"Bizim güçlü, kaliteli, yetenekli, topluma bir şeyler verebilen kalemlere, yazarlara, aydınlara ihtiyacımız var"
Güçlü, kaliteli, yetenekli ve topluma bir şeyler verebilen kalemlere, yazarlara, aydınlara Müslümanların ihtiyacının olduğunu vurgulayan Aydın, "Yazarlık için her şeyden önce yetenek lazım. Her isteyen yazar olamaz. Fakat yeteneği olsa bile eğer kişi ciddi anlamda okumazsa, kendini geliştirmezse, bu anlamda gayret göstermezse kendini o konuda geliştiremez. Gençlerin eğer gerçekten yazarlık gibi bir idealleri varsa ciddi anlamda okumaları lazım. Bizim güçlü, kaliteli, usta, yetenekli, zamanını iyi bilen, topluma bir şey verebilen kalemlere, yazarlara, aydınlara ihtiyacımız var. Özellikle Müslüman gençler, haklarıyla İslam arasında bir köprü olma vazifesini hakkıyla yapabilirlerse bu hem onların hem halklarının dünyasını da ahiretini de ihya eder." ifadelerini kullandı.
"Ne yazık ki gençlerimiz Batı kültürü, sanatı ve edebiyatıyla yetiştikleri için Batılıları kahraman diye biliyorlar"
Günümüzde Müslüman halkların, İslam toplumlarının yaşadığı ülkelerde, coğrafyalarda Batı kültürü ve yaşam tarzının egemen olduğuna dikkat çeken Aydın, "Toplumlarımızda Batı sanatı, edebiyatı hâkim. Ne yazık ki gençlerimiz hep Batı edebiyatını okudukları için, Batı kültürü, sanatı ve edebiyatıyla yetiştikleri için hep Batılı insanları kahraman diye biliyorlar. Batılıların önderleri, liderleri, kahramanları onlara öğretiliyor. Yani Batılı büyüklere özendiriliyorlar. Hâlbuki hem yakın dönem hem de uzak dönem İslam tarihine baktığımız zaman özgürlük, adalet, cesaret, yiğitlik, bilgelik, erdem anlamında çok sayıda değerimizin, önderimizin olduğunu görüyoruz. İslam tarihindeki büyüklerimizden alacağımız çok şeyler vardır." şeklinde konuştu.
"İslam kahramanları edebiyat yoluyla gençliğe tanıtılmalı"
Müslüman gençlerin kendi önderlerini ve liderlerini tanıması gerektiğinin altını çizen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu İslami önderler adeta dünya için bir yiğitlik, cesaret, kahramanlık, erdem, adalet numunesi olmuşlar. Gençlerimizin kendi önderlerini, liderlerini bilmesi, tanıması lazım… Batılıların sahte kahramanlarıyla değil, kendi medeniyetlerinin gerçek kahramanlarıyla tanışmaları lazım. Yakın ve uzak tarihte yaşamış İslami önderlerin, şahsiyetlerin, İslam kahramanlarının roman, edebiyat yoluyla gençliğe tanıtılması gerekir. Bunun için bu konuda gayret gösteriyor, çaba sarf ediyorum."
"Müslüman aydınların, edebiyatçıların roman-sinema silahıyla Batılılara cevap vermesi gerekiyor"
Batılların, İslam gençliği üzerindeki olumsuz etki bırakan çalışmalarına dikkat çeken Aydın, bu konuda da uyarıda bulunarak, "Bugün Batılılar özellikle edebiyat ve sanat silahıyla Müslüman gençleri iğfal etmekte, Müslüman zihinleri yozlaştırmakta ve bu konuda son derece de başarılı olmaktadırlar. Peygamber efendimiz, ‘düşmanın silahıyla silahlanın’ diyor. Müslüman sanatçıların, aydınların, edebiyatçıların da roman, sinema silahıyla Batılılara cevap vermesi gerekiyor. Amacım, roman, öykü, edebiyat yoluyla İslam tarihini, İslam’ın klasik çağını, Peygamber efendimizin hayatını, sahabe-i kiramın hayatını, kahramanlıklarını, faziletlerini, erdemlerini, destansı yaşantılarını günümüz gençlerine aktarmaktır. ‘İyilerin Çilesi’ romanım da bu amaçla kaleme alınmış bir romandır." dedi. (M.Fatih Akgül - İLKHA)
Kaynak: Diyarbakır Söz