Kaynak: Diyarbakır Söz
Gelir Kapısı Oldu
Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde kurulan tandır evinde kadınlar pişirdikleri ekmekleri hem tüketiyor hem de satarak üretime katkıda bulunuyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Hasırlı Mahallesi’nde bulunan Tandır Evi’nden, yılda bin 719 kadın düzenli olarak faydalanıyor. Bazı kadınlar ise yaptıkları ekmekleri satıp üretime katılıyor, böylece hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem özgüven kazanıyor.
Yoksulluğun yoğun olarak yaşandığı Hasırlı Mahallesi’nde, 2003 yılında Çamaşır Evleri’nin yanına kurulan Tandır Evi’nden yılda bin 719 kadın düzenli olarak faydalanıyor. Tandır Evi, bugün artık sadece hane içinde tüketilen ekmek ihtiyacının giderilmesine değil kadınların üretime katılmasına da aracılık ediyor. İlk başta sadece kendi evinin ihtiyaçlarını gidermek için Tandır Evi’ni bin 719 kadından 8’i, günlük ortalama 70 tandır ekmeği üreterek, satışını gerçekleştiriyor.
TANDIR EVİ ÜRETİME KATILIYOR
Tandır ekmeğini üretip satışını yapan 7 çocuk annesi Mekiye Yaşa, Tandır Evi’ndeki hizmetten memnun. “7 yıldır Tandır Evi’ne gidip geliyorum. Daha önce sadece evimin ekmek ihtiyacını karşılıyordum. Çarşıda tandır ekmeğinin satıldığını görünce, ben de bu işi yapmaya karar verdim.” diyen Yaşa, eşinin gündelik işlerde çalıştığını, tandır ekmeği yapıp satmaya başlayınca eşiyle ilişkilerinde de olumlu yönde değişiklikler olduğunu söyledi. Yaşa, “Üretimin çok güzel bir şey olduğunun farkına vardım, özgüven kazandım.” dedi.
Tandır Evi’nde kadınlarla bir dayanışma içinde olduklarının altını çizen Yaşa, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başta sadece ekmek yapmak ve çamaşır yıkamak için bu merkezi kullanıyorduk. Sonradan bazı şeylerin farkına vardık. Kadınlar sorunlarını anlatınca yaşadığımız sorunların birbirine benzediğini gördük. Bu da aramızdaki bağın güçlenmesini sağladı.“
KADINLARIN EKONOMİK İMKANI
Mahallenin gelir seviyesinin oldukça düşük olduğunu belirten DİKASUM Hasırlı Şubesi çalışanı Gülistan Filiz ise genelde erkeklerin inşaatlarda, çocukların da simit ve tatlı gibi mamulleri satarak geçimlerini sağladıklarını kaydetti. Hasırlı Mahallesi’nin göç alan bir bölge olduğunu bildiren Filiz, son dönemde semtte Suriye’den gelenlerin de ikamet ettiğini söyledi. Kadınların Tandır Evi’ni ailelerinin ekmek ihtiyacını karşılamak ve aile ekonomisine katkı sunmak amacıyla kullandıklarını söyleyen Filiz, 8 kadının düzenli olarak ekmek yapıp sattığını ifade etti. Filiz, kadınlar tarafından Tandır Evi’nde yapılan ekmeklerin Balıkçılarbaşı ve Dağkapı’da satıldığını dile getirdi.
DİKASUM DESTEĞİYLE YÜRÜYOR
Kadınların, üretime katılmasının oldukça önemli olduğuna işaret eden Filiz, “Kadınların üretime katılması öncelikle aile ekonomisine katkı demektir. Ekonomik sıkıntılardan dolayı aile de geçimsizlik yaşanabiliyor. Kadınların aile ekonomisine katkı sağlaması hem ekonomik hem de kadının yeri açısından önemlidir.” diye konuştu. Tandır Evi’nin asıl amacının kadınlar arasında dayanışmayı sağlamak olduğunu vurgulayan Filiz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınların ev işleri ve çocuk bakımından dolayı sosyal bir hayatları olmuyor. DİKASUM’a gelen kadınlar burada bir nebze de olsa nefes alıyor. Aynı zamanda sorunlarını paylaşacakları bir ortamı buluyor.”