Geçmişimize vefa rezaleti!

İslam'ın Anadolu'ya açılışının ilk kapısı olan Diyarbakır fethinin 1379. yıl dönümüne girilirken, asırlardır fethi'ne dair yerel ve merkezi hükümetler tarafından, kapsamlı anılıp kutlanmaması "vefa rezaleti" olarak değerlendirildi.

Geçmişimize vefa rezaleti!

Şaban YILMAZ/Filiz YAŞA

DİYARBAKIR-Anadolu’nun İslam’a açılan ilk kapısı olarak bilinen Diyarbakır’ın fethinin 1379 yılı kutlanıyor. Diyarbakır Söz ekibi vatandaşlardan Diyarbakır’ın fethi hakkındaki görüşlerini aldı. Diyarbakır’ın İslam orduları tarafından fetih edilmesi ve çok sayıda sahabenin burada şehit düşüp, yine burada gömülmesi bir yana İstanbul’un fethi kadar söz edilmemesine vatandaşlarda içerledi.

Diyarbakır’ın fethi ile ilgili işte vatandaşların görüşleri;

“DİYARBAKIR’IN FETHİNİN HATIRLANMASI GÜZEL”

Oktay Bey, “İstanbul’dan Diyarbakır’ı gezmeye geldim. Diyarbakır medeniyetler ve peygamberler şehri. Diyarbakır’ın fetih konusunun daha önce hiç gündeme gelmemesi bence yönetimlerle alakalı. Şimdi biliyorsunuz buralardaki bütün belediyelere kayyum atandı. Medeniyete ve geçmişe sahip çıkma noktasında kayyumlar daha hassaslar. Bu bence çok güzel bir şey. Diyarbakır’ın fethinin hatırlanması güzel.”

“BURALARA HER GÜN BİNLERCE TURİST GELİYOR”

İrfan Tofan, “639 yılında Hz. Ömer’in halifeliği zamanında ve İyaz Bin Ğanem komutasında Ahlat’tan 1000 sahabeyle Diyarbakır’a gelinmiş ve buralar fetih edilmiştir. Fetih sırasında 500’ün üzerinde sahabe burada şehit olmuştur. Buradaki camide 27 şehit sahabe yan yana yatmaktadırlar. Buralar aynı zamanda peygamberler şehri. Diyarbakır’ımız gittikçe iyiye gidiyor. Artık terörle anılmıyor. Hz. Süleyman Cami ve çevresi mükemmel oldu. Buralara her gün binlerce turist geliyor.  Buraları daha fazla tanıtmalıyız.”

“ANADOLU’NUN TABİİN ŞEHRİ DİYARBAKIR’DIR”          

Sıracettin Öztoprak, “Diyarbakır 1379 yıldan beri Anadolu’nun İslam kapısıdır. Yani İslam Anadolu’ya bu kapıdan girmiş. Diyarbakırlılar İslam’ı burayı fetih eden ashabı kiramdan öğrenmişlerdir. Ashabtan İslam’ı öğrenenlere tabiin denir. Dolayısıyla Diyarbakır’ın bir diğer adı tabiin şehridir. Anadolu’nun tabiin şehri Diyarbakır’dır. Burası ashabı kiramın öğrencisidir ama Anadolu’nun İslam öğretmenidir bu şehir. Diyarbakır’ın bir diğer özelliği ise bazı şehirlerde sahabe mezarları bir veya iki tanedir. Ama burada ashabı kiram saf tutarak namaz kılabilmiştir. Yani 500 civarında burada sahabe mezarı bulunmaktadır. Diyarbakır tarih boyunca bu şerefi taşımıştır. Rabbimizden duamız bundan sonrada kıyamete kadar bunu hep yaşatsın.”

“DİYARBAKIR PEYGAMBERLER VE SAHABELER ŞEHRİDİR”

Ahmet Fidantek, “Diyarbakır Hz. Ömer zamanından bu yana fetih edilmesinin ardından hep İslam beldesi olmuştur ve başka hiçbir el buraya dokunmamıştır. Diyarbakır çok muhterem bir şehirdir. Burası çok bereketli bir şehirdir, buraya aç gelen tok gidiyor. Diyarbakır’ın fethi İstanbul’un fethi gibi bilinmiyor. Çünkü buralarda bölücülük yapıyorlar. Diyarbakır terörle anılıyor. Diyarbakır’ı niçin tanıtmıyorsunuz? Diyarbakır peygamberler ve sahabeler şehridir.”

“DİYARBAKIR’IN FETHİNİ NE YAZIK Kİ AZ BİLİYORUZ”

Hasan Özdemir, “Diyarbakır’ın fethini ne yazık ki az biliyoruz. Bunun sebebi de son yıllarda terör nedeniyle herkesin etkilenmesidir. Eski Diyarbakırlılar tarihlerini çok iyi bilir ama yeni jenerasyon ne yazık ki tam bilmiyor. Yeni nesil öğrenmedi ve ya öğrenemedi. Yada öğretemediler.”

Kaynak: Diyarbakır Söz