Son zamanlarda başta akaryakıt, doğalgaz ve elektrik olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlar halkı zor durumda bırakıyor. Zam furyasına un da eklenirken, yıl içerisinde una defalarca zam yapılması dikkat çekti.
Salgın öncesi 110 TL’ye alınan bir çuval unun fiyatı 300 liraya yükseldi. Ekmeğin ham maddesi olan una son birkaç haftada art arda zam gelmesine tepki gösteren esnaf, un fiyatlarına yapılan zammın önüne geçilmesini istiyor.
Çoğu sektörde olduğu gibi un sektöründe de fahiş fiyat artışının önüne geçilememesinden yakınan ve bu duruma tepki gösteren fırıncı esnafı, üst üste una yapılan zamma anlam veremediklerini belirtti.
Un fiyatlarına yapılan zamların kendilerini mağdur ettiğini belirten fırıncı esnafı, daha önce 110-120 liraya aldıkları 50 kilogramlık un torbasını şu anda 300 liraya aldıklarını söyledi.
Dolar kurunun hızlı artışı sonrası son 2 haftada un çuvalının fiyatı 300 TL’ye yükselirken fırıncılar bir an önce zamlara çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.
Ekonomideki kötü gidişat, TL’nin hızla değer kaybetmesi her şeyden önce vatandaşın cebine yansıyor. Temel gıda maddeleri başta olmakla neredeyse her kaleme zam üstüne zam gelirken hem vatandaş hem de esnaf gelen bu fahiş zamlar karşısında artık çaresiz kalıyor.
Un fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle fırıncılar ne yapacağını şaşırırken, yetkililerin una yapılan zamlara acil çözüm bulması ve destek noktasında harekete geçilmesi isteniyor.
Gaziantep’teki pide fırıncıları 50 kilogramlık un çuvalının fiyatının son 2 haftada 250 TL’den 300 TL’ye çıktığını belirterek, fırınların un alamamaya başladığını ve böyle giderse ekmek üretiminin büyük riske gireceğine dikkat çekti.
Döviz artışlarıyla birlikte doğalgaz ve elektrik zamları iğneden ipliğe tüm ürünlere yansımaya başladı. Uzun zamandır ekmeğe zam talebinde bulunan fırıncılar artık undan susama kadar artan maliyetlere dayanamadıklarını belirtiyor.
Ocak ayı itibariyle art arda yapılan zamlarla bir hafta öncesine kadar 260 lira civarına ulaşan bir çuval un fiyatının, son bir hafta içerisinde tekrar yapılan zamla birlikte 300 lira bandına yükseldiğini ifade eden fırıncılar, zamlarla artık baş edememekten yakınıyor.
Çoğu sektörde olduğu gibi un sektöründe de fahiş fiyat artışının önüne geçilememesinden yakınan ve bu duruma tepki gösteren fırıncılar, una zam üstüne zam yapılmasına artık bir anlam veremediklerini belirterek, yetkililerin un fiyatlarındaki bu dengesiz artışa karşı önlem almasını istiyor.
Un fiyatlarına gelen yüksek zamların kendilerini mağdur ettiğini belirten fırıncılar, bu konuda bir an önce tedbir alınmaz ve kendilerine destek verilmezse ekmek üretecek fırıncının bile bulunamayacak hale gelinebileceği uyarısında bulundu.
54 yıldır fırıncı olduğunu belirten Mehmet Kaymakçı, bunca yıllık meslek hayatında una bu şekilde üst üste zam yapıldığını görmediğini ifade ederek un zamlarına bir an önce çözüm bulunmasını istedi.
Unun yanı sıra odun, maya, elektrik ve doğalgaz ile diğer girdi maliyetlerine art arda zam yapıldığını ifade eden Ahmet Korkmaz, geçtiğimiz yıl çuvalı 150 lira olan unun fiyatının bu yıl 300 lira olduğunu ve una sürekli zam yapılmasının esnafı mağdur ettiğini ifade etti.
Ekmeğin ham maddesi olan una sadece son bir ayda 3 defa zam yapılmasına tepki gösteren Mehmet Korkmaz ise un fiyatlarına yapılan zammın önüne geçilmemesi halinde bu durumun farklı boyutlara ulaşacağına dikkat çekerek bu durumda ekmeğe zammın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Fiyatlardaki rekor artışın una dayalı üretim yapan esnafın belini büktüğüne dikkat çeken Yıldıray Kaya, diğer ana madde girdilerinde yüzde 50’yi aşan artışı müşteriye yansıtamadıklarını ancak buna rağmen una zam üstüne zam yapılmasının kendilerini ziyadesiyle mağdur ettiğini kaydetti.
Kaynak: Diyarbakır Söz