‘Engelsiz Yaşam’ Örülüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, engellilere yönelik açtığı kurs, atölye ve eğitim programlarıyla engellileri bir yandan sosyal yaşama katmaya ve hayata tutundurmaya çalışırken, diğer yandan da kenti engelsiz hale getirmeye çalışıyor.

‘Engelsiz Yaşam’ Örülüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi engellilere yönelik hizmetlerini Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü Sümerpark Ortak Yaşam sürdürüyor. Müdürlük, her yıl düzenli olarak saha çalışması yaparak, engelli kayıt takip sistemi oluşturuyor ve bu doğrultuda hizmetlerini yürütüyor. 7 gün 24 saat tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayan ortopedik engellilere yönelik 2 adet liftli ve asansörlü araçlarla ücretsiz servis hizmeti verilerek, engelliler sabah evlerinden alınıp, gün boyu Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’ndaki hizmetlerden faydalanmaları, akşam yine servisle evlerine rahatlıkla ulaşmaları sağlanıyor.

KURSLAR VE EĞİTİMLER VERİLİYOR

Her yıl sonbaharda başlayan atölyeler ve kurslar, okulların kapandığı haziran ayına kadar sürüyor. Engellilerin el becerilerini ve sosyal anlamda gelişimlerini sağlamak amacıyla çeşitli atölyeler açılıyor. Takı tasarım, müzik, deri ve ahşap atölyelerinden bu yıl 55 engelli faydalanıyor. Engellilerin ortaya çıkardığı ürünler çeşitli sergilerde ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Mardinkapı’da açılan iki satış mağazasında satışa sunularak engellilere ekonomik katkı sağlanmaya çalışılıyor.

SPORLA YAŞAMA TUTUNUYORLAR

Engelli gruplarından otizmli ve görme engellilere yönelik spor aktivitesi düzenleyen Engelli Şube Müdürlüğü, sporla otizmli çocukların hareket kabiliyetlerini geliştirerek rehabilitasyon sürecine yardımcı oluyor. Günün birçok anını hareketsiz şekilde geçirmek zorunda kalan görme engellilerin de faydalandığı spor etkinliklerinden önümüzdeki dönemlerde zihinsel engelli çocuklarda faydalanacak. Bu yıl yapılan spor aktivitelerine 16 otizmli ve 5 görme engelli çocuk olmak üzere toplam 21 kişi katılıyor.

ENGELSİZ MÜZİK ATÖLYESİ

Otizm, görme, bedensel, down sendromu, zihinsel engelli ve zeka yaşı geriliği bulunan 65 engellinin faydalandığı engelsiz müzik atölyesinde engelliler, istediği enstrümanla eğitim alabiliyor. Bedensel ve zihinsel olarak müzik eğitimine durumu uygun olmayan engelliler ise kendi yaşam formlarına ve zevklerine uygun olarak müzikle terapi edilme şansı yakalıyor. Müzik atölyesine gelen engelliler yılsonunda öğrendiklerini düzenledikleri konserlerle ifade etme fırsatına sahip oluyor.

İŞARET DİLİ EĞİTİMİ

Engelli olmayanlara, işitme engellilerle daha rahat iletişim kurmaları için MEB onaylı sertifikalı ve sertifikasız olmak üzere ‘İşaret dili eğitimi’ veriyor. Bu yıl ise işaret dili eğitiminden 93 kişi faydalanıyor.

GÖRME ENGELLİLERE EĞİTİM DESTEĞİ VERİLİYOR

Görme engelli ortaokul ve liseli öğrencilerin faydalanacağı bir kütüphane oluşturularak öğrencilerin bilimsel yayınlardan faydalanması sağlanıyor. Ayrıca renk körü ve az görebilen engelliler için kütüphanede 1 adette büyüteç bulunuyor.

Her yıl yapılan EKPSS sınavı için, sınava girmek isteyen engellilere dönük eğitim desteği sunuluyor. 60 engelli öğrencinin faydalandığı sınav sonunda, tüm engelli öğrencilere tercihleri için rehberlik ve danışmanlık hizmeti de veriliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz