D.Ü.'de girişim semineri

Dicle Üniversitesi ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi ortaklığıyla Sanayi Tezleri (SAN-TEZ) Tekno Girişim Sermayesi Desteği ve Başarı Örneği semineri düzenlendi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici,2o10 yılında inşaatı tamamlanan ve 2011 yılında faaliyete giren Teknokent hakkında bilgiler vererek, son yıllarda Türkiye’nin Ar-Ge’ye desteğini giderek arttırdığını söyledi.

D.Ü.'de girişim semineri

Dicle Üniversitesi ve Teknoloji Geliştirme Bölgesi ortaklığıyla Sanayi Tezleri (SAN-TEZ) Tekno Girişim Sermayesi Desteği ve Başarı Örneği semineri düzenlendi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle düzenlenen programına Dicle Üniversitesi Rektörü ve Dicle Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aslan Bilici, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tuna, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici,2o10 yılında inşaatı tamamlanan ve 2011 yılında faaliyete giren Teknokent hakkında bilgiler vererek, son yıllarda ülkemizin Ar-Ge’ye desteğini giderek arttırdığını söyledi.

‘DEVLETİN ÇOK YARDIMI OLUYOR’

Bu destekten haberdar olmak ve ve sunulan desteğin miktarını bilgilendirmek için böyle bir seminer düzenlediklerini ifade eden Aslan, genç girişimcileri çok faal olduklarını ama destek bulamadıklarını belirterek, “ Biz yeter ki hayal edelim ve projeye dökelim. Devletin zaten sonrasında çok yardımı oluyor. Bu bölgede başvuru oldukça düşükmüş. Bu seminer sayesinde bilgilerden yaralanacağız ve girişimlerimizle diğer bölgelere örnek gösterileceğiz.” dedi.

SAN-TEZ Yürütme Gurubundan Haydar Ali Baş ise Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından yürütülen araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik destek programları hakkında bilgilerini paylaştı. Bakanlığın bir teknolojik ürünü hayal safhasından tüketicinin kullandığı ana kadarki tüm aşamaları desteklemekte olduğunu, bakanlığın özellikle son 8 yıllık süreçte, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin desteklenmesi, girişimciliğin ve yenilikçiliğin özendirilmesi ve teşvik edilmesine yönelik üç önemli yasal düzenlemeyi hayata geçirdiğini ifade etti.

DESTEKLER GERİ DÖNÜŞÜMSÜZ

SAN-TEZ program hakkında sunum yapan Baş, amaçlarının üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması ve üniversitelerde yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilerek ülkeye katma değer yaratacak, uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak yeni ürün ve üretim yöntemi geliştirilmesini desteklemek olduğunu belirterek, proje destek oranlarının San-Tez kapsamında sağlanan destekler geri dönüşümsüz olarak verilmekte olduğunu sözlerine ekledi.

Patent destek programlarından bahseden Baş, bir araştırma ve geliştirme projesi sonucunda ortaya çıkan yüksek katma değerli, yeni ve yenilikçi ürünlerin yurtiçi ve yurtdışında tanıtılması ve pazarlanması için destek sağlanmasının amaçlanmasından bahsetti.

Sonrasında söz alan Girişimci Bilgilendirme Şube Sorumlusu Gülgül Çelik de Tekno girişim sermayesi desteği programı konusunda öğrencileri bilgilendirerek, bu desteğin genç girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmesini teşvik etmek için uygulanan teminatsız ve geri ödemesiz bir hibe destek programı olduğunu vurguladı.

 

NİTELİKLİ VE EĞİTİMLİ GENÇLER !

Hedeflerinden bahseden Çelik, söz konusu destek ile ülkede bilginin ve yenilikçi girişimcilik konusundaki farkındalığın artırılmasının yanında yüksek eğitimli, nitelikli gençlerin iş hayatına kazandırılmasının sağlanacağını söyledi.

Hedef kitlenin örgün öğretim üniversitelerinin; herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrencilerin ve yüksek lisans veya doktora öğrencisi olduğunu belirten Çelik, destek süresinin 12 ay olduğunu, yenilikçi sayılan ve sayılmayan iş fikirlerini ve başvuru dosyasında olması gerekenleri vurguladı. Çelik, dönem analizlerini içeren bir slayt sundu.

Bilgilendirmelerin ardından öğrencilerin sorduğu sorularını cevaplandıran Çelik ve Baş, SAN-TEZ konusunda öğrencileri bilgilendirip Dicle Üniversitesinden 2012 yılı itibariyle 4 başvurunun olduğunu ve bu sayının artmasını temenni ettiklerini belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz