Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği Başkanı Örmek:
Proje ile köye geri dönen 6 aile ile 14 köyde ulaştığımız mevsimlik tarım işçisi 156 aile, ürettiği ürünlerle vatandaşların sebze ihtiyacını karşılayarak zorunlu göç mağduru olmaktan kurtulacak"
Diyarbakır'da köylerine dönmek isteyenlerle, mevsimlik tarım işçilerinin doğdukları topraklarda geçimlerini sağlamaları için uygulanan proje ile köylerde üretilen tarımsal ürünler şehirdeki vatandaşların sofralarına ulaştırılacak.
Alternatif Üretim ve İstihdam Derneği'nce hazırlanan "Sebze Sepeti" projesi kapsamında her yıl farklı bölgelere mevsimlik tarım işçisi olarak gidenler ile köyüne geri dönmek isteyen aileler, köylerinde doğal yöntemlerle ürettikleri sebze, meyve ve hayvansal ürünleri doğrudan şehirdeki tüketiciye satma imkanı bulacak.
Proje ile köye dönen 6 aile ile 14 köyde de mevsimlik tarım işçisi 156 aile, şehirde doğal ürünler tüketmek isteyen 122 aileyle buluşturuldu.
Projeye dahil olarak köylerinde ziraat mühendisi danışmanlığında yeniden topraklarını işlemeye başlayan aileler şehirdeki aileler için topraklarını işleyerek zorunlu göç mağduru olmaktan kurtuldu.
Şartlar sağlanırsa köye dönüşün mümkün olduğunu görüyoruz
Dernek başkanı Gülbahar Örmek, AA muhabirine, Çözüm Süreci ile köye dönüşlerin başlaması için hayata geçirdikleri proje sayesinde 162 ailenin yeniden üretime geçmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Geçmiş dönemde göç etmek zorunda kalan ailelerin şehirlerde zor bir yaşam sürdüğüne işaret eden Örmek, insanlara imkan tanınması halinde köylerine geri dönmek istediğini belirtti.
Örmek, ailelerin kendi köylerine dönmese de köy yaşamına ve toprağa duydukları özlem nedeniyle başka bir köye yerleşerek proje ile geçimlerini sağlamak için üretime geçtiğini vurgulayarak, "Bu proje ile şartlar sağlanır, üretim olur ve üretilen ürünlere pazar bulunursa köye dönüşün mümkün olduğunu görüyoruz" dedi.
Güneydoğu'da yüzlerce ailenin her yıl başka bölgelere tarım işçisi olarak göç ettiğini dile getiren Örmek, bir dönem fındık işçisi olarak çalıştığı için bu zorlukları bizzat yaşadığını anlattı.
Köylüler asli işi olan üretime dönüyor
Çözüm Süreci ile köye dönüşlerin hız kazanacağına inandıklarını vurgulayan Örmek, "1990'lı yıllarda köylerini terkederken 20'li yaşlarda olanlar şimdi 45 yaşında ve bu insanlar köye hasret yaşıyor. İnsanlar köylerinde ürettiği ürünler için pazar sorunu kalmadığını bilirse köylerine dönmeye dünden razı" diye konuştu.
Örmek, 14 köyde il dışına tarım işçisi olarak çıkan aileleri tespit ettiklerini ve ürettikleri ürünleri doğrudan satış yapacakları şehirdeki ailelerle buluşturduklarını kaydederek, şöyle konuştu:
"Proje ile köye geri dönen 6 aile ile 14 köyde ulaştığımız mevsimlik tarım işçisi 156 aile ürettiği ürünlerle vatandaşların sebze ihtiyacını karşılayarak zorunlu göç mağduru olmaktan kurtulacak. Köylerde üretilen domates, salatalık, biber, patlıcan gibi ürünlerden oluşan birer sepet, haftada bir gün vatandaşların evlerine teslim edilecek. Vatandaşların ödediği üyelik ücreti, çiftçi, danışmanlık hizmeti veren ziraat mühendisi ve nakliye giderlerini karşılayacak. Proje ile köylüler asli işi olan üretime dönüyor. Üye sayısı ne kadar çok artarsa o kadar çok kişi köyüne dönmüş ve mevsimlik işçilikten kurtulmuş olacak."
"Vatandaşlar doğal yöntemlerle üretilen meyve ve sebzeyi tüketirken bir yandan da bir ailenin topraklarında kalmasına vesile oluyor" diyen Örmek, üye aile sayısını artırmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
- 20 yıl sonra köy yaşamına geri döndü
Diyarbakır'ın Karabaş Köyünde yaşayan Cevher Mutlu, 1990'lı yıllarda köylerini terketmek zorunda kaldığını belirterek, ailesiyle yerleştiği Diyarbakır'da inşaat işçisi ve hamallık gibi çeşitli işlerde çalışarak geçimini sağladığını söyledi.
3 yıl öncesine kadar da fındık toplamak için Karadeniz Bölgesine göç ettiklerini anlatan Mutlu, yıllarca hep köy ve toprak özlemiyle yaşadıklarını belirtti.
Çözüm Süreci ile köye dönüş yaptıklarını dile getiren Mutlu, şunları kaydetti:
"Dernek bizimle irtibat kurdu ve proje kapsamında biz de 10 dönüm alanda üretime başladık. 7 aile bu topraktan geçimimizi sağlıyoruz. Herkes de bizim gibi toprağına dönsün isteriz. En iyi bildiğimiz işi yapmanın huzurunu yaşıyoruz. Şehirdeki vatandaşlar için topraklarımızda üretim yapıyoruz. En büyük arzum kazancımla çocuklarımı okutmaktır. Barış ile artık tek silahın kalem olmasını istiyoruz."
Mutlu, köyde yaşamlarını sürdürecekleri bir de ev yapmaya başladığını sözlerine ekledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz