Diyarbakırlı çocuklar 'barış'ı çizdi

Diyarbakır'da, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD)tarafından, 'Çocuk gözüyle barış' temalı resim yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı.Törende konuşan Büyükşehir Başkanvekili Fırat Anlı, "Barış, konuşuldukça değeri artan bir kelimedir"dedi. GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal ise "Bu topraklara bir an önce kalıcı barışın gelmesini diliyorum. Ailelerin çocuklarını gömmedikleri günleri görmek istiyoruz" diye konuştu.

Diyarbakırlı çocuklar 'barış'ı çizdi

GÜNGİAD tarafından Diyarbakır'daki öğrenciler arasında düzenlenen, 'Çocuğun gözüyle barış' temalı fotoğraf yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı ve ödül alan öğrencilerin katıldığı törende ilk konuşmayı DİGİAD Başkanı Hakan Akbal yaptı.


'EN DERİN ACIYI ÇOCUKLARINI YÜREKLERİNE GÖMEN ANNELER VE BABALAR YAŞADI'

Akbal, GÜNGİAD olarak yaklaşık bir ay önce, 30 yıldır hayatlarının her alanına sinmiş olan çatışmanın, barıştan yoksun olmanın, çocuktaki yansıması nasıldır diye bir çalışma yapmak fikri ile yola çıktıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Diyarbakır merkezdeki ilköğretim okulları arasında 'Çocuk gözüyle barış' temalı bir resim yarışması düzenlemeye karar verdik. Özellikle resim olsun istedik. Çünkü resim, karikatür veya fotoğraf bazen yüzlerce sayfanın anlatamadığını bir çizgiyle, bir kareyle, anlatabilir. Bu nedenle, çocukların zihnindeki barış algısının ne olduğunu, bazen bize umulmadık bir kısa yol gösterir ve bu kısa yol, geleceğimize ışık tutar, barışın yolunu aydınlatır. Bu ülkede büyük acılar yaşandı. Hepimiz acılardan payımızı aldık ama en derin acıları, çocuklarını yüreklerine gömen anneler ve babalar yaşadı. Ne yazık ki bu ülkede anneler ve babalar çocuklarını toprağa ve yüreklerine gömdüler. Bu topraklara bir an önce kalıcı bir barış gelmesini diliyorum. Artık, ailelerin çocuklarını gömmedikleri günleri görmek istiyoruz. Çocukların büyüdüklerini, okuduklarını, okullarını bitirdiklerini, iş sahibi olduklarını, evlendiklerini ve kendi çocuklarını büyüttüklerini görme hakkı, ailelerin elinden alınmamalı."

Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başvekili Fırat Anlı ise hem çocuk, hem barış kelimesi birbirinden ayrılmaz kelimeler olduğunu söyledi.Anlı, "Bütün dünya, bütün yaşam, bütün varlık sebebimiz yaşanılabilir bir coğrafya ve yaşanılabilir bir hayatı bizden sonraki kuşaklara teslim etmektir. Biz kitabi, soyut, barıştan söz etmiyoruz. Biz yaşadığımız coğrafya itibariyle savaş denildiğinde ne olduğunu biliyoruz, barış denildiğinde ne olduğunu biliyoruz. Çocuk, hayat, kadın denildiğinde ne olduğunu yaşayarak çok iyi biliyoruz. Onun için kelimelerin anlamı ve değeri bizim için başkadır"dedi.
Anlı,"Barış, konuşuldukça değeri artan bir kelimedir. Başka kelimeleri de kullanmalıyız ama barışı daha fazla kullanmalıyız. Çocuklarımız için umudu, kardeşliği, bir arada yaşama kültürünü geleceği beraber inşa etme farklı kimliklere sevgiyi, saygıyı ve ortak bir yaşamı örmeyi bence öğretebilmeliyiz, öğretebilmeliydik. Bize öğretilmiş ezberleri reddedip yeni ezberler kurmak gerekiyor ve bunu çocuklar yapabilmelidir.Bunu çocuk iken hepimiz yapabilmeliyiz. Oysa 30-40 yıl önce biz çocukken o sakaklarda biz başka tabloya tanıklık ediyorduk. Bugün çocuklarımıza en azından daha temiz bir sayfa açma imkanı sunuyoruz" diye konuştu.


VALİ AKSOY: BARIŞIN OLMADIĞI YERDE BAŞKA ŞEYDEN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL


Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise 33 ayrı medeniyete ev sahipliği yapan, farklı kültürlere, farklı inançlara sahip insanların bir arada yaşadığı bir kentin, son yıllarda yaşadığı huzursuzluğu tamamen ortadan kaldırma anlamında başlatılan çözüm sürecinin de amacına ulaşmasını dilediğini söyledi. Vali Aksoy, "Barışın olmadığı, huzur ve güven ortamının olmadığı yerlerde başka şeylerden bahsetmek mümkün değil. Bu amaçla Diyarbakır'ımızın da ülkemizin de daha iyi bir noktaya taşınması için huzur ve güven ortamının tamamen tesis edilmesi bu tür olumsuzlukların yaşanmaması adına yapılmış olan bir çok olumlu çalışma var. Ve bu çalışmalar kapsamında çocuklarımızın da bu faaliyet içerisinde sunacakları çok önemli katkılar var. Çocuklar masum yapıları ve bakış açıları ile duygularını düşüncelerini net biçimde ortaya koyabilmektedir. Bu bakımdan çocuklarımızın gözüyle barışı resimlere aktarmış olması da bizlere bu yönüyle farklı bir anlam taşıyacak çalışmayı ortaya koyuyor" dedi.

Konuşmalardan sonra barışı kendi gözlerinden resimlere aktaran ve dereceye giren 3 öğrenciye çeşitli hediyeler verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz