Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında işe başlayan 5 kadın, erkek meslektaşlarıyla yangın, trafik kazası ve doğal afetlere müdahale ediyor.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında işe başlayan Netice Kızıl (27), Bahar Karakoç (23), Bahar Çiftsever (22), Gamze Aydın (29) ve Esra Kor (23), 2 aylık eğitimin ardından müdahale ekibinde yer aldı.
İtfaiye Daire Başkanı Hakkı Bilici yaptığı açıklamada, son alınan personellerle farkındalık yaratmak istediklerini söyledi.
Bilici, Türkiye'nin diğer bölgelerinde kadın itfaiyecilerin çalıştığını ancak bölgede ve Diyarbakır'da ilk kez kadın itfaiyecilerin göreve başladığını vurguladı. Bilici, diğer illerde çalışan kadınların olaylara müdahalelerden çok idari işlerde görev aldıklarını kaydetti.
''Kadın erkek eşitliği olacak''
Diyarbakır'daki kadınların yangın ve arama kurtarma çalışmalarında görev alacağına işaret eden Bilici, şöyle devam etti:
''Birimimizde kadın ve erkek eşitliği olacak. Kadınların başaramayacağı ve yapamayacağı endişeleri vardı. Ancak erkekler gibi bu işi yapabileceklerini hep beraber göreceğiz. Van depreminde gönüllü arama çalışmalarında kadınların aktif olarak yer aldıklarını gördük. Neden Diyarbakır'da da olmasın diye düşündük. Gelecekte sayıyı artırmayı amaçlıyoruz. Kadın personelin performansından memnunuz. Vardiyalı olarak onlar da çalışıyor.''
Sütçü İmam Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümünden mezun olan Bahar Karakoç, kadın itfaiyeci alınacağını duyunca önce tereddüt ettiğini sonra isteyerek başvuru yaptığını söyledi.
Aktif çalıştıklarını ve yangınlara müdahale ettiklerini bildiren Karakoç, ''İnsanları kurtarmak, onların hayır duasını almak çok güzel. Bizi gören vatandaş çok şaşırıyor. Ailem de önce karşı çıktı sonra beni destekledi'' dedi.
''Kutsal bir meslek''
Esra Kor ise Diyarbakır'ın ilk kadın itfaiyecilerinden biri olmaktan olmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. Kor, her mesleğin zorluğunun bulunduğunu ancak bu mesleğin biraz daha zor olduğunu söyledi.
Adıyaman Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümünden mezun olan Bahar Çiftsever de tereddütlü olarak başladığı işte hayat kurtarmanın önemini gördükten sonra kutsal bir meslek yaptığını fark ettiğini belirtti.
Çiftsever, bazı olaylarda kadınlara daha fazla ihtiyaç duyulduğunu anlatarak, ''İtfaiye ekipleri sadece 'yangın söndürür' diye bir algı var. Ancak işin içine girdikten sonra itfaiyecinin sadece yangın söndürmediği, doğal afetler, trafik kazalarına da müdahale ettiğini öğrendik. Görevimi layıkıyla yerine getirmeye çalışıyorum. Hayat kurtarmanın verdiği haz nedeniyle yaptığım işten çok memnunum. Kutsal bir meslek'' diye konuştu.
Evli ve 1 çocuk annesi Gamze Aydın ise 2 aylık eğitim sürecinden sonra 1 aydır aktif olarak çalıştığını bildirdi. Aydın, zor olmasına rağmen işlerini severek yaptığını, zorda kalan insanlara yardım etmenin güzel bir duygu olduğunu vurguladı.
Kaynak: Diyarbakır Söz