Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Göreve başladığım andan itibaren hep 'Diyarbakır'da tekrar Zehebileri, Amidileri, Hattat Hamitleri, Sezai Karakoçları yetiştiren çok büyük bir ilim merkezi olsun' hayalim vardı. Hamdolsun bir kaç ay sonra Diyarbakır'da Diyanet İşleri Başkanlığı 'Uluslararası İmam Şafii Akademisi'ni birlikte açacağız." dedi.
Görmez, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Anadolu'nun İslam'a açılan ilk kapısı, Fetih konferansı"nda yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın fethinin 1372. yılını kutladı.
Diyarbakır'ın İslam medeniyetinin merkezi olan bir şehir olduğunu belirten Görmez, şunları söyledi:
"Tüm dünyaya sesleniyorum, akleden kalbiniz olsun istiyorsanız, gelin Diyarbakır'ı ziyaret edin. Diyarbakır'ın fethini düşünün, tarihini okuyun. İnsanlık tarihinin hülasası olan şehirler vardır, Diyarbekir tüm insanlık tarihinin hülasası olan bir şehirdir. Tevhit medeniyetinin merkezleri olan şehirler vardır, Diyarbakır tevhit medeniyetinin ilk merkezlerinden birisidir. Allah'ın yeryüzünün en hayırlıları olarak belirttiği Elyesa ve Zülkifl Hazretleri tevhit mesajlarını Diyarbakır'dan dünyaya ilan etmişlerdir."
Görmez, Diyarbakır'ın hem din hem de medeniyet bulunduğu için "Medine" olduğunu, bu "Medine"nin, İslam'ın en güzel şekilde yaşanması halinde erdemliler şehri olacağını aktardı.
Diyarbakır'da erdemli kişilerin yetiştiğine işaret eden Görmez, şöyle devam etti:
"Bir hayalim olmuştu benim, valimizle o hayalimizin etrafında dolaştık. Göreve başladığım andan itibaren hep 'Diyarbakır'da tekrar Zehebileri, Amidileri, Hattat Hamitleri, Sezai Karakoçları yetiştiren çok büyük bir ilim merkezi olsun' hayalim vardı. Hamdolsun bir kaç ay sonra Diyarbakır'da Diyanet İşleri Başkanlığı 'Uluslararası İmam Şafii Akademisi'ni birlikte açacağız. Zehebi ve Amidi'nin hocası olan Muhammed Bin İdris Eş-Şafii ismini verelim istiyoruz."
Fetih, işgal ve sömürge kavramlarının kendi medeniyetlerinin kavramı değil, asıl fethin yüreklerin ve gönüllerin fethi olduğunu vurgulayan Görmez, "Fetih kalelerin, surların fethi değildir. Müslümanlar olarak dünyanın neresine gidersek gidelim hiçbir zaman işgalci olmadık elhamdulillah. Biz gönülleri fethetmeden surlara dokunmadık. Yürekleri fethetmeden kapılara dokunmadık. O fetih esnasında hiçbir insana haksız yere dokunmadık, ibadete çekilmiş din adamlarına dahi dokunmadık. Allah resulünün bize tavsiyesi bu olmuştur daima." ifadelerini kullandı.
İslam şehirlerinin kan revan içerisinde bulunduğunu anlatan Görmez, dikkatli olunmadığı takdirde bu güzel şehirlerin kaybedileceğini ifade etti.
Diyarbakır'ın sahabe, tarih, alim ve şairleriyle tanındığını anımsatan Görmez, şehrin kalbini yeniden ayağa kaldırmaları gerektiğini, şehrin kalbinin 1378 senedir "Allah Allah" diyen bir kalp olduğunu belirtti.
"BU ŞEHİR HİÇBİR ÇOCUĞUNU FEDA ETMEMELİ"
Kentin ruhunun İslam olduğunu anlatan Görmez, hiç kimsenin bu şehrin kalbini ve ruhunu bozamayacağını bildirdi.
Görmez, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Dikkat etmeliyiz artık bu şehir hiçbir çocuğunu feda etmemeli, kurban vermemeli. Hep birlikte bu şehirlerimizi yeniden erdemliler şehrine dönüştürmek için seferber olmalıyız. Çocuklarımıza ve gençlerimize sahip çıkmalıyız. Ramazan ayı geliyor, öyle bir ramazan geçirelim ki artık bu şehirlere hiçbir kötülük yaklaşmasın. Bu güzel şehir terörle ve şiddetle değil, sahabe, ulema, salihin ve evliya ile yad edilmeye devam etsin inşallah. Bundan sonra Diyarbakır'ın fethini sadece bir konferansla, iki etkinlikle değil, Diyarbakır'da yaşayan her gencimiz, çocuğumuzla okullarımızla, üniversitelerimizle, belediyemiz, valiliğimiz, müftülüğümüzle, sokaklarımız ve caddelerimizle senede bir hafta fetih haftası olarak idrak edelim ve hep birlikte 1370 yıllık şanı, şerefi, izzeti ve onuru yaşayalım ve yaşatalım. Diyarbakır, karpuzuyla meşhur denildiği zaman hep birlikte üzülelim. 'Diyarbakır sahabesiyle, büyük tarihiyle, alimleriyle, şairleriyle meşhur' diyelim. İnanın kentin dünyaya ve insanlığa söyleyeceği çok sözü var."
Konuşmaların ardından hafızlık eğitimlerinin başarıyla tamamlayan öğrencilere icazetleri Diyanet İşleri Başkanı Görmez tarafından verildi.
Konferansa, Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Abdurrezzak Ateş, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, İl Müftüsü Burhan İşliyen, kanaat önderleri ve vatandaşlar katıldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz