Diyarbakır’daki can kaybı; 138

Diyarbakır’da son durum; 138 kişi şehit oldu, 742 vatandaşımız yaralandı, tedavi altında bulunan ise 129 kişi bulunuyor.

Diyarbakır’daki can kaybı; 138

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki şiddetli deprem Diyarbakır’ı da etkiledi. Sabah 04.17’de yaşanan ve 30 saniye boyunca şiddeti artarak devam eden depremde kentin değişik noktalarında 7 bina tümden çöktü, 20 bina yıkıldı. Son duruma göre, hayatını kaybeden deprem şehidi sayımız, 138’e yükselirken, 727 yaralıdan 129’u hastanelerde tedavi altında tutuluyor.

Merkez üssü Pazarcık olan 7.7 büyüklüğündeki depremin etkilediği illerden biri de Diyarbakır oldu. Depremi yaşayan vatandaşlar, havanın da karlı olması nedeniyle aşırı soğukta araçlarında ve valiliğin belirlediği toplanma alanlarında bekledi.

Yaşanan panikle kent trafiği tıkanırken, AFAD, İtfaiye ve ambulanslar enkaz bölgesine ulaşmakta güçlük çekti.

Depremin şiddeti kesildikten 10 dakika sonra bu kez 6.6 büyüklüğündeki artçı sarsıntıyla ikinci kez korku ve panik yaşayan vatandaşlar, evlerine uzun süre giremedi.

VALİLİKTEN “TOPLANMA ALANLARINA GİDİN” ÇAĞRISI 

Depremin yaşandığı saatlerde yoğun sis nedeniyle enkaz bölgelerinin tespitinde güçlükler yaşandı.

Vali Ali İhsan Su başkanlığında Valilik binasında kriz ve koordinasyon merkezi oluşturuldu.

Valilik günü sokakta karşılayan vatandaşlara fuar ve kongre merkezi, kapalı spor salonu ve kentin değişik noktalarındaki gençlik merkezi salonlarında toplanmaları çağrısında bulundu.

ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Altında özel bir banka şubesinin bulunduğu 7 katlı 28 daireli Serin apartmanının kameralara yansıyan saniyeler içindeki çökme anı ise yaşanan dehşetin boyutunu gözler önüne serdi.

Bağlar ilçesinde çöken Işık apartmanının enkazından şu ana kadar 17 kişi sağ çıkarılırken, 2'si bebek 5 kişinin de cesetlerine ulaşıldı. Şeyh Şamil Mahallesi Barış Caddesi üzerinde çöken 8 katlı binanın enkazında ise 120 kişi olduğu bildirildi.

138 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ofis semtindeki Kurt İsmail Paşa 2. Sokakta da çöken 5 katlı 20 daireli binanın enkazında da yaklaşık 80 kişi olduğu tahmin ediliyor.

Şimdiye kadar Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ve Bağlar İlçelerinde 20 bina yıkıldı. Bunlardan 7'si tümden çökerek yerle bir oldu.

Enkazın kaldırılması için çöken binaların bulunduğu bölgeye AFAD, İtfaiye ve jandarma ekipleri sevk edilirken, süratle enkaz kaldırma çalışmalarına başlanıldı.

Değişik noktalarda şu ana kadar enkazdan 742 kişi yaralı olarak çıkarılarak çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Büyük bölümü taburcu edilirken, şuan 129 yaralı tedavi altında bulunuyor.

Enkaz kaldırma çalışmalarında 138 kişinin de cansız bedenlerine ulaşıldı. AFAD, artçı sarsıntıların an itibariyle devam etmesi nedeniyle hasarlı evlere kesinlikle girilmemesi uyarısı yapıyor.

YOLDAŞ BİNASINDA ÇALIŞMA

Bağlar ilçesi Medine Bulvarı üzerinde yıkılan 8 katlı Yoldaş Apartmanı'nda tekbir sesleri eşliğinde süren arama kurtarma çalışmalarında Hasan Kaya'nın cansız bedenine ulaşıldı. Depremin ardından 43'üncü saatte enkazdan çıkarılan Kaya'nın cenazesi, teşhis edildikten sonra hastane morguna kaldırıldı.  55 saat sonra ise 28 yaşındaki Mehmet Şahin Aykut’un cansız bedenine ulaşıldı. Gencin yakınları ağıt yakarken enkaz çalışmaları devam ediyor.

Burada,  İhsami Apartmanı'nda şu ana kadar 27 vatandaş yaralı olarak kurtarılırken 19 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Ekipler çalışmalarına devam ederken yakınından haber bekleyen vatandaşlar ise enkaz çevresinden ayrılmadı.

AKUSTİK DİNLEME CİHAZLARI

AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, belediye, Siirt İHH Arama Kurtarma, polis, jandarma ve itfaiye ekiplerinin yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların da destek verdiği çalışmalarda ekipler, enkaz altındaki depremzedelere ulaşabilmek için megafonla, "Arama kurtarma ekibi geldi, sesimi duyan var mı?" şeklinde sesleniyor.

Çevrede sessizliğin sağlanmasının ardından ekipler, enkazdan gelecek sese odaklanıyor.

Enkaz bölgesinde ihbarlar ve görgü tanıklarının verdiği bilgileri de değerlendiren ekipler, özel eğitimli köpekler ve sismik akustik dinleme cihazlarıyla çalışmaları titizlikle yürütüyor.

Yakınları enkaz altında kalan kişilerin, saatler sonra enkazdan sağ kurtarılanların haberleriyle umutlu bekleyişi sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz