Diyarbakır'da meme kanseri

Diyarbakır’ da meme kanserinin görülme oranının yüzde 74 olduğuna dikkat çekilirken, bu oranın Nepal ve Irak’tan daha yüksek olduğu ifade edildi.

Diyarbakır'da meme kanseri

DİYARBAKIR-Dicle Üniversitesi Hastaneleri hayatı önem taşıyan sağlık konularında sempozyum, konferans ve panellere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu kez de üniversite kampus alanındaki Kongre Merkezi’nde “Lokal İleri ve Metastatik Meme Kanserinde Tedavi “ konulu panel düzenlendi.

Türkiye Meme Hastalıkları Federasyonu ile Dicle Üniversitesi Hastaneleri’nin katkılarıyla gerçekleştirilen panele Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fuat Gürkan, Türkiye Meme Hastalıkları Federasyon Başkanı Prof. Dr. Varol Çelik , Güneydoğu Anadolu Meme Hastalıkları Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Celalettin Keleş ile Onkoloji, Radyoloji ve Genel Cerrahi Doktorları katıldı.

‘MEME KANSERİ DÜNYADA BİLİNİYOR’

D.Ü. Hastaneleri Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadullah Girgin’in organize ettiği panelde konuşan Federasyon Başkanı Prof. Dr. Varol Çelik, meme kanserinin dünyada en çok konuşulan hastalıklardan biri olduğuna dikkat çekerek, bu tür çalışmalar ve panellerin faydalı olacağına inandığını, ayda bir bu konularda toplantılar yaptıklarını söyledi.

Panele ABD’den katılan Prof. Dr. Atilla Soran’ın ABD’de Türkiye’yi gurur ve onurla temsil ettiğini ifade eden federasyon başkanı Varol, “ Atilla hocamız ABD’de ilkleri başlatan bir hocamızdır. Çalıştığı yerden daha fazla ülkemizle ilişkileri vardır. İlişkilerini hiç koparmadı.” şeklinde konuştu.

MEME KANSERİNDE YÜZDE 20 AZALMA OLDU

 

Prof. Dr. Atilla Soran ise , çocukluğunun geçtiği Diyarbakır’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında Meme Kanserinin geniş bir konu olduğunu, bunu Valalize ve Mestaztazi başlıkları altında incelemek gerektiğini ifade etti. Türkiye’de 2 bin yılından sonra meme kanserinde yaklaşık yüzde 20 azalma olduğuna işaret eden Dr. Soran, “”Gelişmiş ülkelerde evre 3 olan Mestaztazi yani ileri evrelerde bu rakam yüzde 30’lara çıkabilmektedir “ dedi.

Cerrahi müdahaleye başlamadan önce mutlaka tetkiklerin yapılması gerektiğine işaret eden prof. Dr. Atilla Soran,” hastaya kemoterapi tedavisi yapıldığında yüzde 20 başarı elde edilmiştir.” İfadelerini kullandı. Soran, ABD’de önce kemoterapi sonra cerrahi tedavi uygulandığını kaydetti.

MEME KANSERİ GÖRÜLME ORANI YÜKSEK

 

Yapılan bir araştırmada Diyarbakır’ da meme kanserinin görülme oranının yüzde 74 olduğuna dikkat çekilen panelde, bu oranın Nepal ve Irak’tan daha yüksek olduğu ifade edildi. Panelde ayrıca, gelişmiş ülkelerde Meme Kanserinde ölüm oranının düşük olduğu, geri kalmış ülkelerde ise yüksek olduğu vurgulandı.

40-59 YAŞ RİSKLİ YAŞLAR

 

Son 20 yılda meme kanserinin teşhis ve tedavisinde olumlu gelişmelerin olduğunu ifade eden panelistiler, “ Dünya geneline baktığımızda gelişmiş ülkelerde meme kanserinde ölüm oranı düşük, yakalanma oranının yüksek olduğu görülüyor. 2000 yılından sonra meme kanseri ölüm oranı yüzde 20 azaldı.” Bilgisini verdi.

 D.Ü Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Işıkdoğan da, Amerika Birleşik Devletleri’nde 226.870 vakadan 39 bin 510’nünün öldüğünü belirterek, 40-59 yaş arası hastalarda kanser hastalığının en sık ölüm nedeni olduğuna dikkat çekti. Işıkdoğan, yıllar içerisinde meme kanserinde çok farklı tedavi ve tanımlamaların başladığını ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz