Diyarbakır'da esnaf hükümetten taleplerini açıkladı

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Başbakan Binalı Yıldırım'dan bölge esnaflarının talepleri olduğunu belirterek, sokağa çıkma yasakları sırasında esnafların iş kaybı zararlarının karşılanması, evleri yıkılanlara kira yardımı yapılması, çatışmalar sırasında hasar gören il ve ilçelerin inşaasının biran önce yapılmasını istedi.

Diyarbakır'da esnaf hükümetten taleplerini açıkladı

Diyarbakır Esnaf ve Sanatlar Odası Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatları Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Güneydoğu Temsilcisi Alicaün Ebedinoğlu, pazar günü Diyarbakır'a gelecek olan Başbakan Binali Yıldırım'ından bölge esnaflarının taleplerini yazılı açıklama ile duyurdu. Süreçte ödemelerini zamanında yapamayan ve bankalar nezdinde takibe uğrayan ve ticari sicili bozulan kesimlerine 'sicil affı' uygulamasının devreye sokulmasını isteyen Ebedinoğlu, taleplerini şöyle sıraladı:

SİCİL AFFI İSTİYORUZ

"Esnaf ve sanatkarımızın çalışamadığı süre içinde ödeyemediği çek ve senetleri için devlet garantörlüğünde bir çözüm sağlanmalıdır. Zarar ziyan ödemeleri mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Yasak boyunca esnaf ve sanatkarımız iş kaybına uğramıştır. Bu anlamda gerek mahkeme ve gerekse bilirkişi marifetiyle uğradıkları iş kaybı zararlarının karşılanması da sağlanmalıdır. Esnaf ve sanatkarımızın zarar gören işyerlerindeki zarar tanzimleri, beyanları esas alınmak suretiyle yapılabilmelidir. Evleri yıkılan ve yakılmış olan halkımıza ayırt etmeksizin kira yardımlarının yapılması. Bu yardımlar kalıcı olarak barınma sorunu çözülene kadar sürdürülmelidir. Olaylardan doğrudan bir zarar görmese de, olaylar nedeniyle bölgedeki piyasa koşullarına bağlı olarak durgunluk yaşayan meslek odalarına kayıtlı esnafa faiz desteği ve uzun vadeli faizsiz kredi desteği gibi enstrümanlarla destek sağlanmalıdır. Tüm bankalardan alınan bütün ticari krediler en az 1 yıl süreyle ertelenmelidir.

VERGİLER TERKİN EDİLMELİ

Esnaf ve sanatkarın yanında tüccar ve sanayicinin 2016 yılı vergilerinin tamamı terkin edilmelidir. Bölgedeki imalat, sanayi ve turizm işletmelerine (otellere) proje karşılığı hibe desteği sağlayan Kalkınma Ajanslarının verecekleri hibeler için Kalkınma Bakanlığı'nca tahsis edilecek ödenek miktarı arttırılmalıdır. Kamu bankalarınca KGF kefaletiyle tahsis edilecek Can Suyu Kredileri benzeri, düşük faizli, ödemesiz dönemli kredi paketleri hazırlanmalıdır. Şiddetli çatışmalar sonucu adeta harabeye dönen, yok olan Sur, Yüksekova, Şırnak, Nusaybin, Cizre'nin yeniden inşası biran evvel yapılarak (kanalizasyon, atık su, yağmur suları, içme suları, elektrik telleri, telefon kablolarının yer altına alınması) hayatın normale dönmesi sağlanmalıdır. 50 bin TL alt limitli geri ödemesiz Kredi, öncelikle olaylardan doğrudan zarar gören ve akabinde olaylardan dolaylı zarar gören ve Bölgedeki meslek odalarına kayıtlı olan bütün esnaf ve sanayicinin istifadesine sunulmalıdır. "

PRİM İNDİRİMİ OLUMLU BULUNDU

Alican Ebedinoğlu, hükümetin son dönemde SGK pirimleri için uyguladığı teşvik indirimi ile bayram öncesi Bağ-Kur primlerine getirdiği yüzde 5'lik indirimin esnaf ve teşkilatları tarafından olumlu karşılandığını belirterek, şöyle dedi:

"Ancak bu indirimlerden borcu olan veya maddi imkansızlık nedeniyle primlerini düzenli ödeyemeyen esnaf sanatkarlarımızın büyük bir çoğunluğu faydalanamamaktadır. Söz konusu teşviklerden esnaf ve sanatkarlarımızın tam olarak istifade edebilmeleri için kapsamlı bir Bağ-Kur ve SGK prim affı getirilmeli, 568,22TL olan en düşük Bağ-Kur primi makul bir tutara düşürülmelidir.KOSGEB'in 50 bin TL'lik girişimcilik kredisi tutarı mal ve malzeme alımını da kapsayarak limiti 150 bin TL'ye çıkarılmalı, esnaf ve sanatkarlarımızın bu krediden yeterince faydalanabilmesi için şartlar biraz daha esnek hale getirilmelidir.     Yine hükümetin bayram arifesinde açıkladığı akonomik pakette yer alan ticari araç sahiplerinden ÖTV alınmaması olumlu karşılanmış, KDV'nin de alınmaması ve akaryakıtta indirim taleplerimizin karşılanmasıyla ticari araç sahibi esnaflarımızın talepleri tamamiyle yerine getirilmiş olacaktır. Nakliyeci, taksici ve minibüsçü esnafın sigorta poliçeleri için 3 yıl muafiyet sağlanmalıdır..     Çırak ve kalfaların SGK primleri devletçe karşılanmalıdır. AVM'ler il ve ilçe merkezlerinin dışına çıkarılmalıdır. Kayıt dışı görünen ve yasak süresinde zarar görmüş kesim için zarar tanzimi yapılıp usulsüzlük cezası ile de kayıt altına alınmalıdır.

İTHALAT VE İHRACAT, SINIR TİCARETİ

Esendere Gümrük Kapısı bir an önce açılmalı ve İran İslam Cumhuriyeti devletiyle ithalat ihracat ile sınır ticareti başlatılmalıdır. Bura da yapılacak kolaylaştırıcı bürokratik önlemler ile kaçakçılığın önüne geçilmelidir. Şemdinli Derecik Sınır Kapısı ile Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı da bir an önce ticaret erbabının hizmetine açılmalı ki; ülke adına katma değer yaratılsın. Bir defaya mahsus olmak üzere kıt koşullarda hizmet veren meslek odalarımıza maddi destek sağlanmalıdır. (kira, sigorta, stopaj vergileri, sigorta giderleri, su, telefon başta olmak üzere birçok gider kalemleri için.) Hoşgörülü idareci ve yöneticiler ile birlikte birikimli memur ve öğretmen atamaları ile bu süreç güçlendirmelidir. Yapılacak bu gibi düzenlemeler ve alınacak tedbirlerle bölgede piyasa dinamizminin yeniden tesis edilmesi sağlanabilir."

Kaynak: Diyarbakır Söz