Diyarbakır'da 69 STK'dan kayyum tepkisi

Diyarbakır’daki 69 STK ortak açıklama yaparak belediyelere kayyum atanmasıyla ilgili torba yasaya tepki gösterdi.

Diyarbakır'da 69 STK'dan kayyum tepkisi

Diyarbakır’da  bulunan 69 sivil toplum örgütü yaptıkları ortak açıklamada belediyelere kayyum atanmasına yönelik torba yasanın meclis genel kurulu gündemine alınmasına  tepki gösterdi. 69 STK adına açıklamayı okuyan Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Burç Baysal, daha önce milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik çıkarılan yasaların, ülke demokrasisine hiçbir katkı sağlamadığı ortada iken şimdi de yerel yönetimlere yönelik yasalar çıkarılmak istendiğini söyledi.

Belediyelere kayyum atanmasına yönelik torba yasanın TBMM genel kurulu gündemine alınması, Diyarbakır'da faaliyet gösteren 69 Sivil Toplum Kuruluşu tarafından protesto edildi. 69 STK adına Diyarbakır Barosu'nda düzenlenen basın açıklamasını DİSİAD Başkanı Burç Baysal okudu. Devam eden çatışmalı ortamın, tüm yıkıcı boyutlarıyla toplumsal yaşamın dengesini altüst eden, demokratik yapısını zedeleyen ve ilerleyişini önleyen bir durum arz ettiğini belirten Baysal, çatışmalı ortamın olası uzlaşma ve çözüm yollarını da kapattığını kaydetti. Torba yasa ile halkların iradesiyle seçilmiş belediyelere yönelik kayyum atamalarının Meclis Genel Kurulu gündemine alındığını belirten Baysal, şöyle dedi:

"Daha önce milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik çıkarılan yasaların, ülke demokrasisine hiçbir katkı sağlamadığı ortada iken şimdi de yerel yönetimlere yönelik yasalar çıkarılmak istenmektedir. 2015 yılının ortalarından itibaren seçimle iş başına gelmiş onlarca belediye başkanı ve meclis üyesi, çeşitli gerekçelerle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Seçimle işbaşına gelmiş belediyelere kayyum atanması, hukukun evrensel ilkelerine, uluslararası sözleşmelere ve ulusal yasalara da aykırıdır. Hukuk ilkeleri ve Anayasanın izin vermediği kayyum atama engelini gidermek için torba yasa çıkarmak başlı başına hukuka aykırı bir durum olup kabul edilebilecek gibi değildir. Belediyelere yönelik kayyum atama tartışmaları, Türkiye demokrasisi açısından oldukça geriletici ve gerginliğe zemin sunan siyasal bir tutum olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek isteriz. Halk tarafından seçilmiş yerel temsilcilerin kayyum yoluyla görevlerinden alınmaları demek, milyonlarca seçmenin iradesini de tanımamak anlamına gelir. Her fırsatta sandığı işaret eden siyasal iktidarın, sandıktan çıkan iradeyi tanımaması kendi söylemleriyle çelişmektedir."

Çatışmalı ortamda yıkılan kentler ve sit alanlarının yerel yönetimler ve kent dinamiklerini devre dışı bırakarak, merkeziyetçi bir anlayışla yeniden inşa sürecine girmenin, halk iradesi ve çoğulcu demokrasi anlayışı ile bağdaşmadığını ifade eden Baysal, şöyle devam etti:

"15 Temmuz'daki darbe girişimini önleme konusunda inisiyatif alan Türkiye halklarına, Kürt coğrafyasındaki halkların iradesine yönelik yapılan yasa çalışmalarının demokratik yaşam çizgisine hizmet etmemiş olduğunu belirtmek isteriz. Bu manada Hakkari ve Şırnak illerinin il statüsünden çıkarılmak istenmesi halkın iradesine yapılan başka bir anti demokratik tutumdur, kabul edilemez. Demokratik bir toplum inşa etmenin ve sorunları çözüme taşımanın tek yöntemi diyalogdur, müzakeredir. Bu nedenle çatışmalı tarafların acil olarak, müzakere koşullarının sağlanması amacıyla çatışmasızlığa geri dönmeli, bunun için sorumluluk bilinciyle hareket etmeli ve duyarlılık göstermelidir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler