Diyarbakır'da 195 bin konut ve iş yerinde hasar tespiti yapıldı

Kentte 152 ekiple yürütülen çalışmalarda 377 orta hasarlı, 300 ağır hasarlı ve 25 acil yıkılması gereken bina tespit edildi

Diyarbakır'da 195 bin konut ve iş yerinde hasar tespiti yapıldı

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da başlatılan hasar tespit çalışmalarında şu ana kadar 195 bin konut ve iş yerinde inceleme yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 304 kişilik 152 ekip sahadaki hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. 

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

 TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın desteğiyle ekipler yapıların taşıyıcı sisteminde deprem kaynaklı bir hasarın olup olmadığını incelerken, kolon hasarı ve çatlak bulunan yapıların ise hem içerden hem dışardan kontrolünü yapıyor.

Yapılan tespite göre yapılarla ilgili "hasarlı", "az hasarlı", "orta hasarlı", "ağır hasarlı" ve "acil yıkılması" gereken yer olarak sisteme kayıt yapan ekipler, bu sayede vatandaşların sistem üzerinden konutların durumunu takip etmesini de sağlıyor.

16 bin 2 binadan oluşan 195 bin konut ve iş yerinde hasar tespit çalışması yapan ekipler, bu yapılardan 377'sinin orta hasarlı, 300'ünün ağır hasarlı, 11 bin 600'ünün hasarsız, 3 bin 700'ünün az hasarlı, 25'inin acil yıkılması gerektiğini tespit etti.

Depremde 7'si merkez ilçelerde, 18'i kırsaldaki müstakil evler olmak üzere 25 yapının yıkıldığı belirlendi.

120 MÜHENDİSLE DESTEK

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Kriz Masası Sözcüsü Doğan Hatun, TMMOB olarak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı hasar tespit çalışmalarına 120 mühendis ve mimarla destek olduklarını söyledi. Hatun, “Diyarbakır’da koordineli bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ekipleri ile TMMOB ekipleri birlikte hasar tespit çalışması yapıyor. Bize gelen ihbarlarda vatandaşlardan yüksek paralar alıp binalarının röntgenini çekerek hasar tespiti yaptığını söyleyen bazı kişiler ve firmalar olduğu söylendi. Halkımızın buna itibar etmemesi gerekiyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Bizim amacımız öncelikle can güvenliği olduğu için ilk olarak ağır hasar gören binaların tespitine yöneldik. Verilen sıcak yemek durumuna baktığımızda yaklaşık 250 bin kişinin Diyarbakır’da deprem nedeniyle evlerine giremediklerini biliyoruz” dedi.

VATANDAŞLAR NELER SÖYLÜYOR

Depremden etkilenen vatandaşlardan Aziz Yiğit, hasar tespit çalışması yürüten ekiplerin oturdukları binada inceleme yaptığını anlattı. Ekiplerin, binanın taşıyıcı kolonları ile kirişlerinde herhangi bir sorun olmadığını tespit ettiklerini belirten Yiğit, "Sadece duvarlarda çatlak olduğunu belirttiler. Biz de rahatladık. Hasar tespitinden sonra gönül rahatlığıyla evimize geleceğiz." dedi.

Yusuf Başhan da depremin ardından eşi ve çocuklarıyla çıktıkları evlerine bir daha dönmediklerini aktararak, "Hasar tespiti yapılıyor, Allah razı olsun. Ne karar verilir, bilemiyorum. Şu anda AFAD'ın çadırında kalıyoruz." diye konuştu.

SÖZEL APARTMANIN MÜTEAHHİDİ

Burada, deprem ile ilgili yürütülen soruşturmalar ve gözaltılar devam ederken, Kurt İsmail Paşa Sokak’ta bulunan ve depremde yıkılan dokuz katlı Sözel Apartmanı’nın müteahhitlerinden Celal İrkören’in de eşi ile birlikte aynı binanın birinci katında enkaz altında kaldığı ortaya çıktı.

BAKANIN YAKINLARI DA VARDI

Sözel Apartmanı’nın enkazında arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, aynı binada eski Devlet Bakanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu’nun yeğeni Engin, eşi Nupelda ve çocukları Arin İmran Ensarioğlu da yaşamını yitirdi. Aynu binada hayatını kaybedenler arasında sanatçı Zilan Tigris ve eşi de vardı.

SERİN APARTMANIN MÜTEAHHİDİ

Öte yandan, Serin Apartmanının müteahhidi Halit Serin’in aile fertlerinin de yıkılan binanın enkazında kaldıkları öğrenildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca depremde yıkılan binalar ile ilgili yürütülen soruşturmada gizlilik kararı alındığı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz