Çin seddinden sonra uzunluğu ile dünyada ikinci sırada yer alan ve ne zaman yapıldığı bilinmeyen 82 burçlu surların yer aldığı Diyarbakır'da turizmin gelişmesi için son yıllarda önemli adımlar atıldı. Kalkan balığı görünümündeki tarihi surların çevrelediği Sur İlçesi'ndeki cami, kilise, evler, çarşılar, sokaklar restorasyon ve düzenleme çalışmaları ile eski görünümüne kavuşturuldu. Bir zamanlar, Müslümanların yanı sıra Hıristiyan ve Yahudilerin de yaşadığı, Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, Ermenice dillerinin konuşulduğu Diyarbakır'ın tanıtımına yönelik yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başladı.
TURİSTLER ŞAŞIRIYOR
Medyada sadece toplumsal olayların yaşandığı yer olarak bildikleri Diyarbakır'ı ziyaret etmeye gelen yerli ve yabancı binlerce turist, kentin binlerce yıllık tarihe beşiklik etmiş olan mekanlarını görünce şaşkınlığını gizleyemiyor. Tarihi surlarda güneşin batışını izleyen, Keçi burcu üzerinden bölgenin adeta kuş cenneti olan Hevsel bahçelerinden kente yayılan farklı kuş seslerini dinleyen yerli ve yabancı turistler kent merkezinin yanısıra çevre ilçe ve beldeleri de gezdikten sonra ön yargılarını kırarak kentten ayrılıyor.
TURİZM BARIŞ GETİRİR
Diyarbakır Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Tevfik Arıtürk, Türkiye'nin turizmde ilk 10 ülke arasında bulunmasına rağmen, Diyarbakır'ın geçmiş yıllarda turizm pastasından yeterince yararlanamadığını söyledi. Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı turist sayısında son yıllarda yapılan tanıtıcı çalışmalarla birlikte büyük bir artış olduğuna dikkati çeken Tevfik Arıtürk, "Diyarbakır'ın turizmde hak ettiği noktaya ulaşabilmesi için yoğun bir çaba sarf ettik ve bunun yavaş yavaş meyvesini almaya başladık" dedi.
Diyarbakır'ı gezmek için birden çok neden bulunduğunu kaydeden Arıtürk, Diyarbakır'ın tarihi surları, hanları, hamamları, medreseleri, cami ve kiliseleriyle dünyada eşi benzeri olmayan yapılara sahip olduğunu kaydetti. Son yıllarda Diyarbakır turizminde gözle görülür bir artış olduğuna işaret eden Arıtürk şunları söyledi:
OTELLERDEKİ YERLER
"2010 yılında Diyarbakır'a 213 bin 515 turist gelmiş ve bunlar otellerimize ve pansiyonlarımızda konaklamıştır. Bu rakamın 19 bin 422'si yabancı turistlerdir. 2011 yılında ise kentimize 221 bin 626 turist gelmiş ve bunun 21 bin 7'si yabancı turisttir. Yani yaptığımız yoğun çalışmalar sayesinde ilimize gelen turist sayısı her geçen yıl artış göstermektedir. Bu artışın bu yıl da devam etmesini bekliyoruz."
ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER
Turizm haftası nedeniyle Diyarbakır'da çeşitli etkinliklerin yapıldığını kaydeden Arıtürk, "Ekonomik, soysal, Kültürel ve politik yaşamın paydaşı olan turizm, bir barış projesi olarak dünyamıza ışık tutan bir sektördür. Ülkelerin ekonomik kalkınmasında önemli bir görev üstlenen turizm farklı ülkeleri yakınlaştırması itibarıyla bugün küresel olarak en fazla ihtiyaç duyduğumuz barış ve huzur ortamına hizmet etmektedir" diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz